Kirjoittaja Aihe: ymppäys lingossa  (Luettu 4108 kertaa)

chingis

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 182
    • Profiili
ymppäys lingossa
« : 02.07.16 - klo:16:55 »
Hei
Voisiko vaivata ja säilyttää hunajaa ympätessä lingossa? Millä kepillä sen vaivataan, luulisin, että sen täytyy olla n. 1 m?
« Viimeksi muokattu: 02.07.16 - klo:16:56 kirjoittanut chingis »
Kiitos vastauksesta

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1230
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #1 : 02.07.16 - klo:17:19 »
miksei, jos et tarvitse linkoa muuhun enää tänä vuonna.  Lingosta korit pois ja akseliin jotain kiinni, niin et tarvitse erillistä hämmennintäkään.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #2 : 02.07.16 - klo:18:17 »
Ei jumankavita yllytetä...

Yllytyksestä saa saman tuomion kuin teosta.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #3 : 02.07.16 - klo:21:55 »
.kun ymppihunaja valmistuu jossain astiassa, astian pitää olla sellainen että kiteytynyt hunaja saadaan lämmön avulla pehmeäksi ja astiasta ulos.

Paras hunaja tulee sillä tavalla että ensin hunajaa vaivataan, jotta kiderakenne saadaan hienoksi. Kidesydämiä lisätään. Sitten hunaja kiteytyy loppuun asti.

Sitten jämähtänyt hunaja lämmitetään 35 asteen lämmöllä taas pehmeäksi. Osa kiteistä sulaa. Ilmakuplat pääsevät pintaan ja  oikku roskat. Sitten purkitetaan.
 
Jos tähän pehmeään tavaraan sekoittaa lingottua hunajaa, koko satsi kovettuu.

Itse käytin 200 litran tynnyriä. Siihen saa 350 kg tavaraa. Eristelevyistä tein lämmityskaapin ympärille. Seinät ovat siirrettäviä.

Nyt tämä 350 kg mälli on ihan toista käsitellä kuin 25 kg sankkot  erikseen. . Tämä sankkopeli on ihan peestä ja on vienyt touhuni takapakkia.

350 kg on , purkitettava yhdellä kertaa ja sillä sipuli. 100 kg erissä menee koko viikko kun odottelee kuplien nousua.


Isoilla konkareilla on omat juttunsa eikä ne neuvoja kaipaa

..
.
« Viimeksi muokattu: 02.07.16 - klo:21:57 kirjoittanut jiihoo II »

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #4 : 02.07.16 - klo:22:00 »
.
Muovikaupasta saa 60litran saavin ja siihen mahtuu 90 kg hunajaa. Siihen voi itse asentaa hunajahanan.. 3 saavia on 270 kiloa, eli sama kuin 200 litran rosteritynnyri.

Iltamehi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 68
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #5 : 03.07.16 - klo:00:18 »
Askartelun tulos notta mulla saavi pyörii hilijokseen, mutta 

Ymppäyksen tarkoitus?

Kiderakenne pieneksi?

Kiteytyykö kotimaiset hunajat aina?

Pitääkö ympättävä hunaja vetää vaahdoksi nopealla sekoittimella?
Kovat rasvat ja kolesteroli ei ole sydärien syy vaan sokeri.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #6 : 03.07.16 - klo:00:51 »
.
Kannattaa lukea jostain ohjeet

Ympin tarkoitus on käynnistää kiteytyminen.. Sekoittaminen hajottaa kiderakennetta hienommaksi


Tämän alkukesän kiteytyminen on mysteeri. Kirvahunajaa on tullut paljon.

Rypsihunajaa on tulossa , ja sen kiteytymisen tiedänkin jo entuudestaan.
« Viimeksi muokattu: 03.07.16 - klo:06:26 kirjoittanut jiihoo II »

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1230
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #7 : 03.07.16 - klo:06:56 »
Mulla on ison lingon lisäksi sellainen 3-korinen pikkulinko, jota käytän kesällä pikkulinkouksiin.  Elokuun linkousaikaan se toimii siivilänä.  Poistan sisältä korit ja akselin ja laitan siiviläpussin tilalle.  Olettaisin, että ketjun aloittajalla olisi samanlainen linko, jota hyvinkin voisi käyttää ymppäykseen ja pakkaamiseen.  Tosin tavaraa ei pidä päästää niin kovaksi, ettei se valu enää astiasta pois.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: ymppäys lingossa
« Vastaus #8 : 03.07.16 - klo:07:18 »
.

Lingotkaa sikiöosastosta hunajat syksyllä niin saatte kunnon vehkeet.
.