Kirjoittaja Aihe: Hunaja mjeni kovaksi  (Luettu 6372 kertaa)

Kraini15

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 164
  • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
    • Profiili
Hunaja mjeni kovaksi
« : 25.09.16 - klo:17:17 »
Hunajani on mennyt säilytyksessä niin kovaksi, ettei lusikalla tahdo irrota. Hunaja on kyllä pienikiteistä, eli oli melkein voimaista, mutta nyt kovaa. Minkä virheen tein? Ymppäsin hunajaerän kaupasta ostamallani pehmeällä hunajalla.

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1231
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #1 : 25.09.16 - klo:17:47 »
Eikös siitä sitten tullut sellaista pienikiteistä, kuin pitikin? Jos se on jo pakattu purkkeihin, voi purkkeja puristelemalla saada sen pehmeämmäksi.  Jos taas se on vasta varastoastioissa, pienellä lämmityksellä sen saa pakkauskuntoon.    Vai tuliko siitä vain yksi kide, joka kiteytyi nopeasti ilman että ehdit sitä yhtään vaivaamaan?

Kraini15

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 164
  • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #2 : 26.09.16 - klo:07:09 »
Kyllä pienikiteistä tuli. Mutta oletin, että se pysyisi pehmeämpänä säilytyksessä. Olen purkittanut hunajan heti vaivaamisen jälkeen ja nyt purkit erittäin kovia, mutta hunaja pienikiteistä.
Onko olemassa mitään konstia jolla hunajan saisi pysymään pehmeämpänä purkissaan.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #3 : 26.09.16 - klo:07:47 »

Onko olemassa mitään konstia jolla hunajan saisi pysymään pehmeämpänä purkissaan.

Keino on sellainen että hunaja kiteytyy lopullisesti 25 kg ämpäreissä, kylmässä.Sitten se lämmitetään niin että se tulee lämpöisenä purkkiin ha niin että se  tulee pehmeänä ulos. Mutta jos tähän vielä sekoitetaan juoksevaa lingottua hunajaa, se kovettuu.

Pehmennyttä hunajaa vaivataan vielä kerran, koska se on pehmennyt eri tavoin ämpäreissä. Sitten annetaan nousta kuplat pintaan.ja purkitetaan lämpimänä.

Minulla on toiminut niin, että astiana on 350 kg terästynnyri (200 l). Siellä se lähtee kiteytymään. Vaivasin puisella härkkimellä. 350 kg meni purkkiin yhden päivän aikana.
.

Koneporasysteemi toi ilmavaivat hunajaan. . Ämpäreiden kanssa homma meni puijaamiseksi.. Ja purkit kiteyivät kivikoviksi.

Palaan vanhaan systeemiin.

Ps: 200 litran tynnyrin pehmittäminen purkituskuntoon ottaa viikon.
Mutta 10 ämpärin kanssa puljaaminen ottaa aikaa sekin. Vaahdon kuorimista ja odotella kuplien nousemista pintaan.
.
« Viimeksi muokattu: 26.09.16 - klo:08:30 kirjoittanut jiihoo II »

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #4 : 26.09.16 - klo:09:43 »
.
Pulma kiteytymisessä on että mesilaadut vaihtelevat vuosittain. Rypsivaltaisten hunajien kiteytyminen on helppo ennustaa. Horsmavaltaisista tulee pehmeitä vaikkei paljon vaivaisikaan..

Kirvahunajat ovat harvinaisia, eikä niiden kiteytymistä osaa ennustaa. Ensin kaikki näyttää täydelliseltä, mutta kun aika kuluu, esim 2 kk, kovettuu ja kovettuu ja lopulta kiveä.  Elikä ei tavaraa voi odotella vaan se pitää toimittaa asiakkaille

Tässä on ollut useampi vuosi ilman rypsiä ja kuinka sekahunaja silloin  käyttäytyy silloin, ei mitään hajua.

 tänä vuonna suurin osa satoa taitaa olla minulla kesäkuun helteistä kirvoista. Rypsipelloista tuli heikoimmat sadot. Peltovalvatti esti syömästä vanhoja varastoja.

Kokemukseni mukaan pehmeä reseptin hunaja tuottaa kovaa tavaraa: Ymppiä kasvatetaan, kunnes sekoitetaan 15% lingottuun hunajaan ja purkitetaan. Kivikovaa tulee.

Pitää antaa kiteytyä loppuun. Sitten lämmitetään, jotta saa hanasta ulos ja sitten purkitus.

 Mutta kuten sanottu, riippuu seoksesta, mistä kukista sato koostuu.

.

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1231
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #5 : 26.09.16 - klo:11:47 »
Purkitetun hunajan säilytyslämpötila vaikuttaa myös.  Jos säilyttää lämpimässä huoneessa, ettei hunajapurkki menisi kovaksi, hunaja alkaa lajittumaan eli kerrostumaan.  Juoksevampi osa nousee pintaan ja isommat kiteet painuvat pohjalle.  Minä säilytän pakatut purkit (ilmankuivurilla kuivana pidettävässä) kuivassa kellarissa. Lopullinen kiteytyminen on nopeaa ja tasasista.  Purkit tuntuvat kovettuvan koviksi, mutta myyntilämpöön tuotaessa ne pehmenevät ihan ilman puristeluakin.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #6 : 26.09.16 - klo:13:11 »
. Minkä virheen tein?

Mahdoton sanoa, kun ei tiedä mitä teit. Mutta ilman virheitä ei opi.

Kraini15

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 164
  • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #7 : 26.09.16 - klo:13:46 »
[Taitaa olla tänä kesänä koko valtakunnallinen asia tuo kovettuminen (hunajan) ainakin kun lukee tuota fasebuukkia. Tuo hunajani kyllä pehmeni huomattavasti kun otin purkin keittiön pöydälle ja siinä yön yli niin oli ihan voimaista ja hyvää levitellä leivälle. Säilytyslämpötila on visiin liian kylmä mutta tokkopa siitä haittaa on.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #8 : 26.09.16 - klo:13:53 »
.
Kuulostaa onnelliselta lopulta.

.

Kraini15

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 164
  • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #9 : 30.09.16 - klo:07:43 »
"voi purkkeja puristelemalla saada sen pehmeämmäksi" Tuolla aiemmin neuvottiin puristelemaan kovaksi mennyttä purkkia. Kokeilin ja toimii. Mutta mikä prosessi tuossa puristelussa pehmentää hunajan? Se muuttuu melko nopeasti pehmeäksi ihan pienellä puristuksella ja ihmeellistä kyllä myös purkin keskiosastaan eikä vain reunoilta. Onko kyseessä joku "fuusioreaktio" ::)

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Hunaja mjeni kovaksi
« Vastaus #10 : 30.09.16 - klo:08:46 »
.
Kiteet ovat kasvaneet kiinni toisiinsa ja pienellä murjomisella rakenne rikkoutuu.

Vaivaaminen rikkoo näitä sidoksia kun kiteet kasvat toisiinsa kiinni.

On sama homma jos menet sekoittamaan kovettuvaa betonia.

Kyllä hunaja on sopivasti käsitelty, jos se antaa periksi näppivoimalla.

Ei siitä hunajasta täydellistä saa vaikka kuinka yrittää. Syy siihen on, että eri vuosina hunajat ovat erilaisia ja samalla tyylillä voi saada erilaisia lopputuloksia.