Kirjoittaja Aihe: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?  (Luettu 7467 kertaa)

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1128
    • Profiili
.
Oksaalihappo-sokeriliuoksesta on kahta versiota liikkeellä , 3,5 ja 3,2%.

100 g vettä + 100 g sokeria + 7,5 g happoa = 208 g.

7,5 / 208 = 3,6%


Mistä tulee 3,2, sitä en tiedä.


Sillä ei ole kauheasti väliä, onko se 3,2 tai 3,5.  Esim Sveitsi käyttää virallusesti 2,8% liuosta. Samoin Kanada. Italia käyttää 4%.


Sitten kemiaa osaavat alkavat tutkailemaan, onko reseptin 7,5 g  vedetön oksaaliahappo vai kidevedellinen?

Kivededettömän oksaalihapon moolipaino on 90 g ja vedellisen  124. Siis jälkimmäisessä on vettä 1/3.

-
Kyllä se on vedellistä oksaalihappoa, koska vedetön imisi ilmasta nopeasti itseensä kideveden. Pussin kyljessä lukee silloin Oxalic acid dihydrate.



Jos saa käyttönsä vedetöntä oksaalihappoa, silloin 7,5 g sijaan suunnilleen  pitäisi käyttää 5g .




« Viimeksi muokattu: 22.11.16 - klo:10:19 kirjoittanut jiihoo II »

Niittykukka

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #1 : 22.11.16 - klo:11:13 »
Olisiko tilavuusprosentteja toinen eli 3,2%? 

.
Oksaalihappo-sokeriliuoksesta on kahta versiota liikkeellä , 3,5 ja 3,2%.

100 g vettä + 100 g sokeria + 7,5 g happoa = 208 g.

7,5 / 208 = 3,6%


Mistä tulee 3,2, sitä en tiedä.


Sillä ei ole kauheasti väliä, onko se 3,2 tai 3,5.  Esim Sveitsi käyttää virallusesti 2,8% liuosta. Samoin Kanada. Italia käyttää 4%.


Sitten kemiaa osaavat alkavat tutkailemaan, onko reseptin 7,5 g  vedetön oksaaliahappo vai kidevedellinen?

Kivededettömän oksaalihapon moolipaino on 90 g ja vedellisen  124. Siis jälkimmäisessä on vettä 1/3.

-
Kyllä se on vedellistä oksaalihappoa, koska vedetön imisi ilmasta nopeasti itseensä kideveden. Pussin kyljessä lukee silloin Oxalic acid dihydrate.



Jos saa käyttönsä vedetöntä oksaalihappoa, silloin 7,5 g sijaan suunnilleen  pitäisi käyttää 5g .






jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1128
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #2 : 24.11.16 - klo:17:53 »
.
Kun laittaa 100 g vettä ja 100 g sokeria, tilavuus on 1,,6 dl.

1 dl sokerijauhoa on 80 g.

Sitten taas 7,5 g oksaalihappoa, sen tilavuutta ei pysty mittaamaan.

Eli tilavuusmitat ovat tässä hommassa käyttökelvottomia.
« Viimeksi muokattu: 24.11.16 - klo:17:55 kirjoittanut jiihoo II »

Niittykukka

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #3 : 24.11.16 - klo:20:44 »
Sen olen oppinut että keskikaljassa on painoprosentit eri kuin tilavuusprosentit ja siitä lonkalta ajattelin et kun on kyseessä liuos, niin onko kyseessä tilavuus % vai paino%

Moolitilavuuksia laskeen ..... ;D

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1128
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #4 : 24.11.16 - klo:20:51 »
.
Silloin kun aineet punnitaan niin silloin on painoprosentit.

Englantilaiset ovat äimän käkenä, kumpi on oikea tapa,  litra vettä vai kilo vettä. .


Itse punnitsen veden koska kun sokeri on astiassa vaa'an päällä, lisään sokeriastiaan vettä.  Sillä sipuli. Sitten mikroaaltouuniin lämpenemään.
.
Ruoan laitossa käytetään paljon tilavuusmittoja, lusikallisia, munia, grammoja, desejä, porkkanoita, sipuleita, pippureita.
« Viimeksi muokattu: 24.11.16 - klo:20:59 kirjoittanut jiihoo II »

Niittykukka

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #5 : 24.11.16 - klo:21:40 »
.
Englantilaiset ovat äimän käkenä, kumpi on oikea tapa,  litra vettä vai kilo vettä. .


ja viellä kun aletaan pohtiin minkä lämpöistä vettä ja missä paineessa.

Olisiko tuo 3,2% tullut siitä kun laitetaan "lähes kiehuvaan" veteen oksaalit, kun veden tiheys on noin 0,96 ? Vai meneekö se toisten päin?

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1128
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #6 : 24.11.16 - klo:23:50 »
.
Jaa a. Menee taiteen puolelle.
.

SPP

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 79
  • Stadin tarhaaja
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #7 : 30.11.16 - klo:21:39 »

.Kuinkahan paljon raparperisoppaa vahvempaa tämä oksaalihappoliuos oikeastaan on?

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1128
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #8 : 30.11.16 - klo:23:43 »

.Kuinkahan paljon raparperisoppaa vahvempaa tämä oksaalihappoliuos oikeastaan on?

Raparperin varressa on 0,4-0,5% oksaalihappoa.
.lehdessä on 0,6-0,7%.

Oksaalihappo ei ole kasvussa vapaana vaan kalsiumoksalaatti- kiteinä.
« Viimeksi muokattu: 30.11.16 - klo:23:50 kirjoittanut jiihoo II »

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1193
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #9 : 01.12.16 - klo:09:25 »

.Kuinkahan paljon raparperisoppaa vahvempaa tämä oksaalihappoliuos oikeastaan on?

Raparperin varressa on 0,4-0,5% oksaalihappoa.
.lehdessä on 0,6-0,7%.

Oksaalihappo ei ole kasvussa vapaana vaan kalsiumoksalaatti- kiteinä.
Että niitä raparpereja sitten pilkkomaan sinne kehien päälle.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1128
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #10 : 01.12.16 - klo:15:10 »


Moolitilavuuksia laskeen ..... ;D

Ne on valmiina netissä.


Niin, mistä se 3,2% tulee. Yhtä hyvin voi etsiä eilistä päivää. .... mutta kuten todettu, ei haittaa, onko se 3,2 vai 3,5. Molempia käytetään ilman perusteita.

Jos oksaalihappoa laittaa 6,6 g, tulee  3,2 %
.
« Viimeksi muokattu: 01.12.16 - klo:15:45 kirjoittanut jiihoo II »

Niittykukka

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #11 : 01.12.16 - klo:17:53 »


Moolitilavuuksia laskeen ..... ;D

Ne on valmiina netissä.



En löydä jossa oksaalihappo on laimennettu veteen....... ;)


jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1128
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #12 : 01.12.16 - klo:19:16 »


En löydä jossa oksaalihappo on laimennettu veteen....... ;)

No mistä se netti tietää, montako litraa sinä vettä laitat. Eikä se moolipaino siitä miksikään muutu.

Ite sun on tiedettävä.
.
Jos laitat kilon vettä niin se on kilo vettä.
« Viimeksi muokattu: 01.12.16 - klo:19:21 kirjoittanut jiihoo II »

SPP

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 79
  • Stadin tarhaaja
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #13 : 01.12.16 - klo:20:26 »
.Kuinkahan paljon raparperisoppaa vahvempaa tämä oksaalihappoliuos oikeastaan on?
Raparperin varressa on 0,4-0,5% oksaalihappoa.
.lehdessä on 0,6-0,7%.

Eli aika paljon tiukempaa ainetta kaadamme mehiläisten niskaan kuin mitä itse syömme. Kiitos vastauksestasi!

Hapotusohjeissa vaivaa se että ensin aineita punnitaan gramman kymmenesosan ja  millilitran tarkkuudella ja sitten niitä annostellaan silmämitalla arvioiden pesiin..
Pesään katsoessa kakkuvälien miehitys näyttää vaihtelevan lämpötilan mukaan välillä " Aivan täynnä" - "Puoliksi täynnä"?  Eli annos per pesä voisi olla 40ml tai 20ml
Kylmemmässä mehiläiset ovat pienemmässä pallossa. Pitäisikö silloin tiputella tuo 4 ml happoannos per väli (jossa mehiläisiä on näkyvillä) olevan porukan niskaan eikä sinne päissä oleville tyhjille alueille vai vähentää annosta vastaamaan sen hetkistä "miehitystilannetta"?

 

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1193
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Mistä ihmeestä syntyy 3,2% oksaalihappoliuos?
« Vastaus #14 : 02.12.16 - klo:14:13 »
Noin minä olen juuri tehnyt itse, eli n.4 ml miehitetty kakkuväli.  Nesteen ropinasta pesän pohjalle kuulen, jos se kakkuväli ei ollutkaan täysin miehitetty. Ylimääräinen meni sitten sinne pohjalle.  Enkä millään pysty siitä ruiskusta arvioimaan millilitran tarkkaa annostelua.  Jos kehien päällä on villirakennetta, sellaisen välin annostelu se vasta taidetta onkin.