Kirjoittaja Aihe: Juokseva hunaja  (Luettu 16730 kertaa)

Kraini15

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 164
  • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
    • Profiili
Juokseva hunaja
« : 31.12.16 - klo:10:22 »
Miten hunajan saa pysymään "juoksevana" pitkään? Kaupan hyllyllä näin vieläkin juoksevaa hunajaa puristepulloissa ja purkissakin. Omani kiteytyi jo alkumetreillä ja osan kiteytin hallitusti, on nyt voimaista tahnaa. Ihmiset kyselee tuota juoksevaa hunajaa, jota toimitin heille alkukesästä. Joten kysyntää olisi.

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1230
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #1 : 31.12.16 - klo:13:00 »
Jos tarkoitit kuumentamalla pilattua kotimaista hunajaa, niin juuri sillätavalla.  Muuten pitää hankkia ulkomailta akaasiahunajaa tai horsmahunajaa tms, jossa fruktoosipitoisuus on korkea.
Kuumentamalla pysyvästi juoksevaksi muutetussa pitäisi kyllä mielestäni lukea, että hunaja on kuumakäsiteltyä.

rantola1

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 505
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #2 : 31.12.16 - klo:17:38 »
Juuri näin on asia kuten Pchelovod  asian ilmaisi.
Ei muuta vaihtoehtoja mielestäni ole.

mrbee

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 73
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #3 : 02.01.17 - klo:22:50 »
Ei juoksevan hunajan saaminen ole ongelma, eikä sen juoksevana pysyminen. Täytyy vain tietää mitä laatua pesät ovat keränneet eli tarhapaikalla ja ajoituksella on suuri merkitys. Lajihunajissa on useita, jotka pysyvät pitkään juoksevana tai eivät kiteydy koskaan. Hunajassa täytyy olla hedelmäsokeripitoisuus riittävä, jotta hunaja pysyy pitkään juoksevana. Yleensä pohjoissuomalainen hunaja pysyy pitkään juoksevana, koska meidän luonnossa on vähän rypälesokeripitoisia mesilähteitä. Onnistuu juoksevan hunajan tuotanto muuallakin, jos tietää minkälaista mettä on mehiläisille tarjolla. Eikö viimekesän paras juoksevahunaja tullut Espoosta.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #4 : 02.01.17 - klo:22:54 »
.
Täällä Etelässä ei ole mitään järkeä metsästää juoksevaa hunajaa. Parhaat sadot tulevat sekalaitumilta ja se tavara kiteytyy.

Sekahunaja on myös parhaan makuista.

Suomen hunajasadon jakso on melko lyhyt. Kukat kukkivat päällekäin. Antaa tulla vaan kaikki sisään, mitä suinkin saa. Ei niitä kukaan erottele
.
  Viime kesänä pääsato tuli kirvoista. Kimalaiset söivät vadelma- ja horsmasadon. Kuka sitäkään pystyi arvaamaan.

Rapsipellolla sato tuli ilmeisesti haapojen kirvoista. Kaljan väristä eikä kiteytynyt.
« Viimeksi muokattu: 02.01.17 - klo:23:10 kirjoittanut jiihoo II »

mrbee

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 73
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #5 : 02.01.17 - klo:23:09 »
.

Sekahunaja on myös parhaan makuista
.
 
[/tuote

Makuasioista on varmaan turha kiistellä, mutta kyllä lajihunajissa löytyy hyvin monenlaisia makuja, joista voi vain unelmoida, jos niitä ei ole päässyt koskaan maistamaan  ;)

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #6 : 02.01.17 - klo:23:53 »
.
On noita lajeja tullut maisteltua suoraan kakuista kun sitä tulee pesiin.

Viime vuonna pääsin maistamaan peltovalvattia. Olipa omituisen makuista. Luulin että se muistuttaisi voikukkaa, mutta ei ollenkaan.
Väri oli kauniin keltainen.
« Viimeksi muokattu: 03.01.17 - klo:00:03 kirjoittanut jiihoo II »

Kraini15

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 164
  • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #7 : 03.01.17 - klo:09:25 »
Viimekesähän oli kovin aikainen, joten linkosin ensimmäiset hunajat heti Juhannuksen jälkeen, tämä pysyi kaikista kauimmin juoksevana, kiteytyi vasta Syyskuussa. (omena, herukat, kiurunkannus, voikukka, paju, raita, yms aikaista). Koemielessä säästin muutamaan purkin havaintoja varten, muuten vietiin käsistä. Loppukesän linkomiseen hunajaa tuli apilasta, maitohorsmasta, ohdakkeista ym luonnonkukista. Tämä kiteytyi nopeasti, mutta siemenhunajalla ympätty on edelleen voimaista.
Ainakin minun tarhassani vaatisi aikamoista valvontaa, mikäli aikoisi saada esimerkiksi pelkkää horsmahunajaa purkkiin, kun viereinen pelto kukkii valkoapilaa samaan aikaan, Maistiaisissa alkukesän hunaja todettiin aromikkaammaksi kuin loppukesän hunaja ja silminnähden oli tummempaakin.
Mutta mihin lämpötilaan hunaja kuumennetaan, että se pysyy juoksevana? Mitä hunajasta tällöin tuhoutuu? Vertailun vuoksi vaikka marjat jotka keitetään hilloksi tai mehuksi.

mrbee

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 73
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #8 : 03.01.17 - klo:14:19 »

Ainakin minun tarhassani vaatisi aikamoista valvontaa, mikäli aikoisi saada esimerkiksi pelkkää horsmahunajaa purkkiin, kun viereinen pelto kukkii valkoapilaa samaan aikaan, Maistiaisissa alkukesän hunaja todettiin aromikkaammaksi kuin loppukesän hunaja ja silminnähden oli tummempaakin.
Mutta mihin lämpötilaan hunaja kuumennetaan, että se pysyy juoksevana? Mitä hunajasta tällöin tuhoutuu? Vertailun vuoksi vaikka marjat jotka keitetään hilloksi tai mehuksi.

Lajihunajan tuotanto vaatii omat tarhapaikat, jossa kyseinen kukka on pääsatokasvina, josta yritetään saada kyseistä lajihunajaa. Lajihunajat otetaan pois, kun kyseinen kukka on lopettanut kukinnan ja ne pidetään erillään muista hunajista

Monikukkahunajaahan voi tuottaa yleensä lähes missä vaan. Kuten olen todennut useat lajihunajat pysyvät hyvin pitkään juoksevana, johtuen suuresta hedelmäsokeripitoisuudesta. Minulta löytyy myös monikukkahunajaa, joka pysyy pitkään juoksevana ilman lämmitystä, johtuen suuresta hedelmäsokeripitoisuudesta. Yleensä myyn kiteytyvät hunajat ensin eli linkoan hunajat useassa erässä. 

Hunajan juoksevuuden määrää hedelmäsokerin määrä suhteessa rypälesokeriin, eli jos hunajassa on liian vähän hedelmäsokeria, niin se kiteytyy, vaikka sitä lämmittäisi. Liiton sivulta lainaus hunajan lämmityksestä: "Hunajan sisältämät entsyymit saattavat tuhoutua kuumennettaessa. Hunajan terveelliset ominaisuudet säilyvätkin parhaiten, kun sitä ei kuumenneta yli 40 asteiseksi. Kuitenkaan esimerkiksi lämpimään teehen sekoitettu hunaja ei muutamassa minuutissa kadota kuin pienen osan entsyymeistä." Eli hunajaa ei missään nimessä tule keittää, eikä kuumentaa liikaa, niin kuin marjahilloja valmistetaan.

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1230
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #9 : 03.01.17 - klo:15:09 »
Hunajaa kuumennettaessa se ennen kaikkea vanhenee.  Hunajan ikää mitataan HMF-yksiköillä.  Kaverini, joka tekee juoksevaa hunajalitkua sulattamalla hunajapurkkinsa sähköuunissa yön yli tekee kyllä kirkasta ja kaunista siirappia, mutta hunaja-asetuksen vaatimuksia sen HMF tuskin enää täyttää.  Samoin useat mehiläisten hunajaan lisäämät entsyymit, jotka tekevät medestä hunajan, tuhoutuvat kuumennettaessa.   Yhden kaverin juoksevaa hunajaa oli tarjolla yhdessä ravintolassa talvella.  Jo sen palanut maku ja haju paljastivat, ettei se ollut enää hunajaa.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #10 : 03.01.17 - klo:15:27 »
.
Täällä etelässä rypsi ja rapsi ovat pääsatokasveja. Niissä ei ole hedelmäsokeria lainkaan.Muistan kyllä, mitä olivat Etelä-Suomen sadot kun rypsiä ei viljelty. Virallisissa tilastoissa luki 20 kg/pesä.

Kyllähän moni myy esim mustikkahunajaa. Minulla on ollut pesiä mustikkalaitumilla 50 vuotta eikä sieltä ole koskaan tullut mitään.

Voikukkaa on ihan helvetisti. Joka vuosi ne keräävät sitä, mutta ei tarvita kuin yksi sadeviikko, niin ne menevät kasvavan sikiömäärän ruokkimiseen. Voikukka muutes kiteytyy herkästi.

Alkukesän sadossa on se juju, että pikkunen porukka kerää sen, ja 4-kertainen porukka syö sen. Pesä nääs kasvaa rajusti juuri kesäkuun alussa ja se sallii sikiömäärän tuplaantumisen kesäkuun loppua kohti. Juhannuksena alkaa sitten pääsatokasvit.

Pienet pesät eivät pysty keräämään mitään lingottavaa kesän alussa. Kaikki menee sikiöille.

On kova homma jos alkaa napsia erilleen pieniä hunajaeriä ja kaupittelee sitä erikoistavarana. Mutta siitä vaan.

No eikö ihme että hunajan kuivureita tarvitaan.

Tässä toppuuttelen Mr Been informaatiota.
.
.kaupoista en ole tavannut suomalaisia lajihunajia.
« Viimeksi muokattu: 03.01.17 - klo:15:31 kirjoittanut jiihoo II »

mrbee

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 73
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #11 : 03.01.17 - klo:20:43 »
Perushunajan tuotanto onnistuu lähes missä vaan, kuten olen todennut, mutta jos haluaa haastetta, niin lajihunajan tuottamisesta sitä saa. Täällä tuntuu olevan nuo hunajakilot (satomäärät) niin tärkeitä, mutta saahan sitä lajihunajasta moninkertaisia kilohintoja perushunajaa nähden, voit käydä lajihunajien markkinajohtajan Lappihunajan sivulla katsomassa hintoja
 http://www.lappi-hunaja.fi/

Miksi möisin hunajat kauppaa? Parhaan tuoton työllesi saat, kun itse myyt hunajat. Juoksevahunaja puristuspullossa on asiakkaiden mieleen. Myös lajihunajat menevät yleensä hyvin kauppansa, koska niiden tuottajat/myyjät ovat vähissä, nytkin tietyt laadut ovat meillä lopussa.

Ps. Kyllä Stockmannin herkusta löytyy kotimaisia lajihunajia, kuten myös HelsinkiVantaan lentokentällä jne.

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #12 : 03.01.17 - klo:23:09 »
.
Oletko sinä tuo Lappi-Hunaja mies sitten?

Täällä etelässä voi  saada pesästä 150 kg/pesä, mutta se yhtä samaa sotkua.
Irtohunajan hinta  on 5€/kg, ja sillä mennään..
.
Kaupassa kilohinta on tommoset 12€/kg.  Tämä on realiteetti.
« Viimeksi muokattu: 03.01.17 - klo:23:31 kirjoittanut jiihoo II »

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #13 : 04.01.17 - klo:00:14 »
.
Katsoin elämän realiteetteja, eli USA:n hunajahintoja marraskuun 2016.  Hunajat laadut on lajiteltu kasvilajeina. Hinta pyörii 3,20$/kg,
 eli 3 €./kg.

Ukrainalaista monikukkahunajaa saa  1,50 €/kg..

.tukkupakkaajat ostavat siis tällaista tavaraa , tekevät seoksen ja panevat myyntiin markettien hyllylle.

Kaupan hyllyltä saa hyvää, unkarilaista juoksevana hunajaa 6€/kg.

Suomalaiselle on vaikea tajuta että kilpailu tulee ulkomailta.
.
Yhtenä vuonna suomalaiset yrittivät purkaa hunajavuorta ulkomaille rekkalasteittain. Kilohinta oli tuota Ukrainan luokkaa.


« Viimeksi muokattu: 04.01.17 - klo:00:28 kirjoittanut jiihoo II »

mrbee

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 73
    • Profiili
Vs: Juokseva hunaja
« Vastaus #14 : 04.01.17 - klo:17:52 »
.
Oletko sinä tuo Lappi-Hunaja mies sitten?

Täällä etelässä voi  saada pesästä 150 kg/pesä, mutta se yhtä samaa sotkua.
Irtohunajan hinta  on 5€/kg, ja sillä mennään..
.
Kaupassa kilohinta on tommoset 12€/kg.  Tämä on realiteetti.

En ole Lappi-Hunajan mies, enkä Pasilan mies  ;) Suomessa on rajalliset lajihunajamarkkinat, joten suuremmat tuottajat myyvät suurenosan hunajasadosta Euroopassa esim. Joulumarkkinoilla. Varmaan huomasit mm. Hesarissa oli juttua eräästä hunajantuottajasta, joka oli jo kymmenettä kertaa Saksassa hunajaa myymässä joulumarkkinoilla. Suomalaisen lajihunajan hinta on maailmalla ihan eri kuin maailmalla myytävän bulkkihunajan hinta. Muuten perusmonikukkahunajan hinta on täällä pohjoisessa noin 20€/kg suoramyynnissä.