Kirjoittaja Aihe: Sallitut aineet luomussa?  (Luettu 4761 kertaa)

Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1232
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Sallitut aineet luomussa?
« : 20.04.14 - klo:09:23 »
Eviran laatimissa ja Suomessa noudatettavaissa luomumehiläishoito-ohjeissa vuodelta 2013  http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/luomu/lomakkeet_ja_ohjeet/tuotanto-ohjeet/luomutuotanto_4_mehilaishoito_netti_20112012_.pdf luetellaan sivulla 15   luomuhoidossa sallitut tautien ennalta ehkäisyyn ja niiden hoitoon käytettävät aineet.    Esim. varroan torjuntaan on sallittua käyttää muurahais-, maito-, etikka-ja oksaalihappoa sekä mentoli, tymoli, eukalyptoli tai kamferi.  Sivulla 17 luetellaan aineita, jotka on sallittu mehiläishoidossa.  Esim jyrsinmyrkky pyydyksissä. 

Mehiläispesien ulkopuolella käytettäviä aineita ei taideta ohjeessa luetella?  Muurahaisten torjuntaan ja karhuaitojen alla kasvavan ruohon torjuntaan käytettävät aineet kiinnostaisivat. 
Puhelinmyyjä tarjosi uutta Virkon nimistä desinfiointiainetta, joka ei ole sama kuin Virkon S ja jota käytetään luomussa.  Onko kellään havaintoa, onko sillä Virkonilla luomuhyväksyntä?

Ilmeisesti on niin, että mitä ei ole suoraan kielletty, on tietyin ehdoin sallittu.  Kunhan sen testaa ensin kirjoittamalla sen luomusuunnitelmaansa ja lähettämällä suunnitelman ELY-keskukseen. :)

Arise

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Sallitut aineet luomussa?
« Vastaus #1 : 23.04.14 - klo:22:09 »
Luomuasetusten viimeisessä suomiversiossa ei erikseen mainita tarhoilla käytettäviä aineita. En päässyt nyt tarkistamaan alkuperäisversiota, mutta ainakin aiemmin tarhoilla sai putsatavain mekaanisesti tai liekittämällä.

Muut desinfiointiaineet on lueteltu liitteessä VII joka tuossa alla.

Ari Seppälä
mehiläishoidon neuvoja


Komission asetuksen 889/2008 liitteen VII mukaiset puhdistus- ja desinfiointiaineet 

Eläintuotannossa käytettävien rakennusten ja laitteiden puhdistus- ja desinfiointiaineet: 

Kalium- ja natriumsaippua Vesi ja vesihöyry Kalkkimaito Kalkki Sammuttamaton kalkki Natriumhypokloriitti (esim. nestemäinen valkaisuaine) Natriumhydroksidi Kaliumhydroksidi Vetyperoksidi Luontaiset kasviuutteet Sitruuna-, peretikka-, muurahais-, maito-, oksaali- ja etikkahappo Alkoholi Typpihappo (maitolaitteistot) Fosforihappo (maitolaitteistot) Formaldehydi Vedinten ja lypsyvälineiden puhdistus- ja desinfiointiaineet Natriumkarbonaatti