Kirjoittaja Aihe: vielä hunajan lämmityksestä  (Luettu 2035 kertaa)

khl

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
    • Profiili
vielä hunajan lämmityksestä
« : 04.11.17 - klo:08:48 »
osaako kukaan sanoa mitä ottaa aikaa kun lämmittää kovettunutta hunajaa 40 kg:n muovisaavissa purkitus kuntoon? siis lämpökaapissa jossa puhallin ja lämpö patteri, hunaja huoneen lämpöistä mutta kovaa. vai pitäisikö lapioida väkisin pariin pienempään astiaan? tein valmiiiksi kiteytyneestä hunajasta ympin mutta hunaja tuli kuitenki kovaksi parvekkeella , lämpö n. 10 astetta , eikä pehmene huoneen lämmössä. ostin mesimestarin tämän vuoden pehmeää  hunajaa josta ympin tein, en tiedä mikä meni vikaan, oliko ehkä siinä että hunaja ehti hiukan kiteytyä ennen kuin laitoin ympin siihen. olisiko pitänyt laittaa välittömästi  linkouksen jälkeen?
« Viimeksi muokattu: 04.11.17 - klo:08:51 kirjoittanut khl »

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1230
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: vielä hunajan lämmityksestä
« Vastaus #1 : 04.11.17 - klo:11:18 »
Ei sulla välttämättä mennyt mikään vikaan, vaan hunaja kiteytyi ihan itsekseen kun oli kerran oikeassa lämpötilassa.  Mutta millaiseksi se kiteytyi, tunnet sen oman kielesi päällä.  Tämän kesän hunajissa on mulla ollut ainakin paljon valkoapilaa ja siitä on tullut pienikiteistä olipa ympätty tai ei.  Sinä et vain ehtinyt hämmentelemään, vaivaamaan hunajaasi.

Kannattaakohan sinun sulattaa tuota hunajaa siis täysin juoksevaksi ollenkaan, jos sen kiderakenne on jo nyt hyvä. Uutta ympäystä et ehkä edes tarvitse. Lämmität sitä kaapissasi vaikka yön yli ja hämmentele aina kun vain pystyt. Kun se on sen verran pehmeää, että sen voi purkittaa, anna hunajan seistä saavissa päivä - pari ennen purkitusta. Vaippalämmittimellä saisit saavillisen pehmeäksi muutamassa tunnissa ja hunajaan painettavilla vastuksilla vielä nopeammin.
« Viimeksi muokattu: 04.11.17 - klo:11:23 kirjoittanut Pchelovod »

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: vielä hunajan lämmityksestä
« Vastaus #2 : 04.11.17 - klo:12:43 »
.
Jos muovisaavi mahtuu saunan pataan, ja vesi on 55 astetta, hunaja pehmenee purkituskuntoon yön yli oltuaan. Kun saavin laittaa veteen, lämpötila putoaa välittästi, koska saavilla on oma lämpötilansa. Alle 55 asteessa ei tapahdu oikein mitään kun minä laitan 25 kg ämpärin sinne hautumaan.
« Viimeksi muokattu: 04.11.17 - klo:12:56 kirjoittanut jiihoo II »

MikkoN

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 61
  • Nurmijärvi
    • Profiili
Vs: vielä hunajan lämmityksestä
« Vastaus #3 : 06.11.17 - klo:14:41 »
.

Teit ihan oikein, noin sille isossa astiassa käy, kiteytyy kiinteäksi.

Ei kannata väkisin lapioida ellei ole hirmuinen kiirus.

Pitää lämmittää että saa järkevästi purkitettua mutta juoksevaksi ei tule keitellä!

Jos se iso pytty on lämpökaapissa jossa puhallin ja lämpötila 40 astetta niin 2vrk riittää. Tämän jälkeen kierukalla hunaja sekaisin ja kaato hanalliseen astiaan josta purkitus. Purkit sitten saa olla huoneen lämmössä jotta mahdolliset ilmakuplat poistuvat.

.

khl

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
    • Profiili
Vs: vielä hunajan lämmityksestä
« Vastaus #4 : 11.11.17 - klo:13:54 »
kiitos taas kaikille vastauksista, lämpökaappi toimi hienosti , ei mennytkään ikuisuutta niin kuin odotin, vajaa pari vrk. riitti ja hunaja pehmenikin aika tasaisesti ja on purkeissa :)

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1199
    • Profiili
Vs: vielä hunajan lämmityksestä
« Vastaus #5 : 11.11.17 - klo:19:10 »
.
Itse olen purkittanut 200 litran tynnyreistä. Se on 350 kg. Tynnyrin ympärillä on kuitulevystä tehty kaappi irtoseinillä. Kun sitä lämmitti viikon puhaltimella, lämmin puolikiteinen tavara tuli helposti purkkiin ja kuplat nousivat pintaan. Kaappi ei ylikuumentunut.  Vaikka lämmitys kesti viikon, eihän sille mitään tarvinnut tehdä sinä aikana, ja 350 kg meni purkkiin yhtä soittoa.  Purkitus pienemmissä erissä vie lopulta pidemmän ajan.