Kirjoittaja Aihe: Kevätkehityksen perusteet  (Luettu 1004 kertaa)

jiihoo II

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1201
    • Profiili
Kevätkehityksen perusteet
« : 09.04.18 - klo:08:49 »
.
Kevätkehitys perustuu siitepölyn saantiin. Jos pesällä ei ole siitepölyä, se ei pysty kasvattamaan uusia mehiläisiä.

Siitepölyä saa vapun tienoissa kun paju aloittaa kukinnan. Munia on yleensä pesässä, mutta toukkia ei ruokita.
Toukokuun alkupuolella siitepölyn saanti on epävarmaa. Jos säät ovat huonot, mehiläiset käyttävät ruoakseen osa toukista. Koteloita ei revitä auki.
Toukkien syönti näkyy reikinä sikiöalassa. Jos antaa valkuaisruokintaa, sikiöala on ihan ehjä. Toiset pystyvät kartuttamaan siitepölyvarastoa hyvinä päivinä riittästi ja toiset eivät.Siitepölyä voi saada kakkuvarastosta. Heinäkuussa voi ottaa talteen täyden siitepölykakun ja se pakkaseen. Lämpimässä varastossa varastokuoriaiset tekevät selvää jälkeä siitepölystä. Kun ilmat kylmenevät, kakut kannattaa ottaa pois pakastimesta. Kyllä ne pärjäävät elokuusta lähtien itsekseen, siinä missä koko kakkuvarasto.

Toukkia ei voi ruokkia pelkän sokerin avulla. Yksi täysi kakku siitepölyä tuottaa kakun sikiöitä. Tämä porukka on uusia ruokkijamehiläisiä , ja kun ne syntyvät vapun tienoissa, niistä pesä saa hyvän alkupotkun kun paju alkaa kukkia.

Kun mehiläiset kuoriutuvat, ne tarvitsevat runsaasti siitepölyä saattaakseen loppuun kehityksensä. Jos ne eivät saa siitepölyä, niiden ruokintarauhaset eivät kehitys. Siksipä kannattaa siitepölykakut laittaa pesään huhtikuun puolivälissä, jotta uutta saa luonnosta kuoriutumisvaiheessa.


Mitä isompi pesä, se enemmän se voi kasvattaa sikiökakkua. Pikkupesällä ei ole koskaan räjähtävää kevätkehitystä, koska 4 kakun pesä ei voi kasvattaa 6 kakkua sikiöitä. Hyvä jos tekee 2 kakkua.  Lisäksi se sikiömäärä per kakku on isossa pesässä ihan eri kokoluokka kuin pienessä. Ja sikiöiden kehitys on 3 viikkoa. Kun pesä aloittaa sikiöinnin vappuna, uusi porukka alkaa kuoriutua toukokuun lopussa.

Ei riitä että ensimmäiset uudet mehiläiset kuoriutuvat. Tarvitaan viikon mehiläiset, jotta uusien syntyminen alkaa näkyä. Kun uudet kuoriutuvat, vanhat lähtevät kenttähommiin ja ja kuolevat nopeasti pois.


Varroa kutistaa mehiläisten määrää syksyllä ja talvella. Kahden osaston pesästä voi olla huhtikuussa jäljellä vain 2 kakkua mehiläisiä. Tällainen pesä ei pysty itse kehittymään. Ainoa keino on yrittää pitää emo hengissä. Kun isoissa pesissä alkaa kuoriutua uutta porukkaa, tehokkain tapa on laittaa kuoriutuvia sikiöitä kääpiölle.
Kääpiön pitäisi saada lisälämpöä jostain ettei kuoriutuvat sikiöt kylmety. Sähkölämmitys on siinä kätevä.« Viimeksi muokattu: 09.04.18 - klo:09:15 kirjoittanut jiihoo II »