Kirjoittaja Aihe: Rypsin ja rapsin hunajasato  (Luettu 6997 kertaa)

Jiihoo

 • Vieras
Rypsin ja rapsin hunajasato
« : 21.02.14 - klo:13:24 »
.
Viime vuonna sain ensimmäistä kertaa tietää, että kevätrapsissa on noin 5 kertaa isommat mesipisarat, ja rapsin kukan terälehti oli yhtä suuri kuin koko rypsin kukka.  - Tämä on arvio, ei mittaus.

Tänään katselin mitä rypsit ja rapsit ovat Suomessa. Onko jotain eroa?
http://www.peltosiemen.fi/pdf/rypsi_rapsi.pdf

Selvä ero on ainakin kukinnan kestossa. Rapsilla kukinta on noin 17 päivää, eli 2,5 viikkoa. Rypsilajikkeilla kesto on 22 päivää. Siis 5 päivää enemmän.  Jos ajatellaan että päivässä hyvä pesä tuo 3-4 kg tavaraa, 5 x 3-4 = 15 -20 kg. Yksi laatikollinen enemmän hunajaa.


Sen kyllä näin että kun mesipisara on iso, viljelmä vetää puoleensa sitten kaiken maailman ötököitä, herhiläistä myöten.
Sitten taas pienikukkaisissa rypseissä mehiläiset eivät suostuneet käymään, eikä siellä ollut kimalaisiakaan. Kukkakärpäsiä saattaa olla pilvin pimein, koska ne syövät siitepölyä.

Rapsilajikkeista näkyy, että kasvuaika on 10 pv pidempi.

Taulukoissa siemensato on jokseenkin sama, noin 2 t/ha.   Tämä on omituinen juttu, koska meillä maalla viljelijät sanoivat että rapsilla satomäärä alkaa kolmosella.

IsmoK

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: Rypsin ja rapsin hunajasato
« Vastaus #1 : 25.02.14 - klo:08:58 »
Isännät ovat saattaneet puhua syysrapsista, joka kylvetään elokuun alussa. Kukkii alkukesästä. Talvehtiminen on suuri riskitekijä. Viljely vaatii ammattitaitoa.

Netistä löytyy lisää, esim. http://www.raisioagro.com/syysrapsi

mesi

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Vs: Rypsin ja rapsin hunajasato
« Vastaus #2 : 18.03.14 - klo:17:16 »
Minulla ei ole kokemusta kuinka tulee hunajaa mutta kokemusta on, että mehiläiset kävivät tosi paljon kukissa kevätrapsissa. Hilla on lajike. En ole koskaan nähnyt niin paljon neliöllä mehiläisiä kuin Hillallarapsilla oli.

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Rypsin ja rapsin hunajasato
« Vastaus #3 : 18.03.14 - klo:17:20 »
En ole koskaan nähnyt niin paljon neliöllä mehiläisiä kuin Hillallarapsilla oli.

Se on huono merkki. Mehiläisiä on silloin liikaa yhdessä paikkaa. Mehiläiset tulevat pitkästäkin matkaa kun haistavat rypsin tai rapsin.

Pisin matka mitä minä olen todennut on, että koko tarhani kävi 4,5 km päässä rypsipellossa. Aluksi en edes arvannut etsiä niin kaukaa peltoa kun näin rypsin siitepölyä tulevan pesiin.
.

« Viimeksi muokattu: 18.03.14 - klo:17:22 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Rypsin ja rapsin hunajasato
« Vastaus #4 : 21.07.15 - klo:05:52 »
.
Lisää siirtoja.

Oli loistavan näköknen 20 ha rypsipelto. Pesät ovat olleet siellä 2 viikkoa mutta tavaraa ei ole herunut. Salaisuudeksi jää, miksei mettä erity. Kun kukkia katsoo, mesipisaroita ei näy. Toisella pellolla on nätit pisarat.

Pesät autoon ja toiselle pellolle. Ei mitenkään hauskaa hommaa.

Kesä on pitkällä ja uusia rypsipetoja on puhjennut kukkaan.
Ihme on jos kaikki pellot ehtivät tuleentua. On ollut kylmää. Normaalisti tuo 20 ha pelto pitäisi olla kukinnan loppuvaiheessa, mutta siellä se kukkii.

« Viimeksi muokattu: 21.07.15 - klo:08:09 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Rypsin ja rapsin hunajasato
« Vastaus #5 : 21.07.15 - klo:08:17 »
.
Jasso. Pesät kuormassa. Aurinko paistaa klo 8 ja 13C lämmintä.
Valtava kaste. Menee varmaan puolille päiville että mehiläiset pystyvät keräämään toiseltakaan pellolta.
Kyllä keruutunteja kertyy vähän. Ja huomenna sataa.

Eilen siellä toisella pellolla oli tosi makeaa mettä. Joskus hyötysuhde kuormassa on korkea, ja joskus taas melkein vettä.

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Rypsin ja rapsin hunajasato
« Vastaus #6 : 28.07.15 - klo:21:23 »
.
Tänään tarkastelin Elimäen aakeita laakeita. Rypsiä oli paljon. Yhessä pellossa ei ollut minkäänlaista mehiläistä eikä kimalaista. Suuret mesipisarat  näkyivät kukissa kun kukaan ei ollut tyhjentänyt kukkia. Oli 19C ja tyyni. Eilen oli tuulta reippaammin.