Kirjoittaja Aihe: Blogiteksti: Raa'asti hunajasta eli hunajan laadusta ja sen tutkimisesta  (Luettu 12700 kertaa)

marikoistinen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 226
    • Profiili
Tällä viikolla on Kemikaalicocktail-sivuston innoittamana keskusteltu raakahunajasta ja hunajan käsittelystä sekä laadusta.
Tämän pohjalta kirjoitin pitkän blogitekstin, jossa kerron mm. sen, miksi raakahunaja -termiä ei pidä käyttää hunajaetiketissä eikä oikeastaan muutenkaan. Samalla pyrin selventämään muutamia hunajan laatuun vaikuttavia asioita sekä hunajan laatutarkkailua.

http://hunajalla.blogspot.fi/2014/03/raaasti-hunajasta-eli-hunajan-laadusta.html


Jiihoo

  • Vieras
.
Sus siunaa, joo.
Jonkun mielestä jo pelkkä hunajan sekoittaminen pilaa "luonnonhunajan". No eihän mitä, kun sen laittaa teehen ja sekoittaa, hunaja on lopullisesti sekaisin.

Kun katsoo raaka-hunaja -termiä, sitä on jo käytetty jonkin aikaa,

Hikiän hunaja sanoo, että heillä on vielä luonnollisempaa hunajaa kuin luomuhunaja. Hikiän hunajassa ei ole lainkaan GMO:ta.
Ei sitä ole muillakaan mutta erityisesti HiIkiän hunajasta puuttuu myös se olematonkin GMO.

Tässä on kaikean huippu: "On kuumennetaan välillä 150-170 astetta, koska se kuljettaa bakteeri, joka aiheuttaa botulismi, jotka voivat olla vaarallisia, koska tämä on hyvin bakteeri, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksen." http://www.terveys.org/perhe/Pets/201305/313098.html

Lämpötila tarkoittaa Fahrenheittia ja Celsiuksena tarkoittaa 65-75 C.

NIin, ja älkää unohtako luonnonhunajaa!!!

Lehmän sarveen laitetaan lahoa tammenlehteä, ja pyöritään ympyrää täydenkuun aikaan. Se on siinä.

.
.

« Viimeksi muokattu: 07.03.14 - klo:19:04 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

  • Vieras
.
Tällainenkin löytyi:
Demeter sertifioitu hunaja Kesäkuu 2012 voimassa 1.7.2013 alkaen
Biodynaaminen yhdistys – Biodynamiska föreningen ry

http://biodyn.fi/wp-content/uploads/2013/07/Mehil%C3%A4iss%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t-2012.pdf

asta

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Mitenkähän demetersäännöissä mainittua kristallisoodaa käytetään EKM:n?

Jiihoo

  • Vieras
.
Demeter-säännöissä on omituinen kohta, että pesiä ei saa yhdistää. Mikähän siinä on ideana. - Systemaattisesti yhdistää, on vielä enemmän kielletty.  Parveilun esto....saakohan tehdä  keinotekoisia parvia, ja nehän pitää yhdistää pääpesään jos meinaa saada hunajaa.

Kun ajatellaan, että samat mehiläiset ja sama mesi kukissa, niin miten se yhdistäminen  muuttaa hunajan ominaisuuksia?

Ja preparaatteja pitää laittaa jo aikaisin keväällä luontoon.

Hyrra

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 79
    • Profiili
Biodynaaminen viljely, hallelujaa!!! Tätä mä alan harrastamaan; koko tila biodynaamiseksi, tsiikaan taivaalle planeettojen oikeat asennot, kylvän preparaatteja peltoon ja joikhaan täydenkuun aikaan.

Tässä maailmassa, jossa nyt elän, paistaa aurinko ja lämpötila uhkaa nousta 7-asteeseen ennusteiden mukaan. Taidan käydä katsomassa, lähteekö porukat kunnon puhdistuslennolle ja aloitan biodynaamisen viljelyn vasta sen jälkeen :)

Jiihoo

  • Vieras
.
Brittien mehiläisfoorumilla joku asiakas etsi raakahunajaa ( raw honey), jota ei ole kuumennettu.

.

marikoistinen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 226
    • Profiili
Niin kuin näistäkin kommenteista näkyy, niin kuluttajan päätä sekoitetaan erilaisilla hunajatermeillä. Haluan uskoa siihen, että faktat voittavat lopulta: raakahunajan markkinointi voi tuntua houkuttelevalta, mutta Suomessa se ei välttämättä pidemmän päälle kannata. Hunajastaan voi tietysti kertoa esim. sen, ettei sitä ole lämpökäsitelty.

Demeter-hunajaa ei tietääkseni tällä hetkellä tuota Suomessa kukaan.

Jiihoo

  • Vieras

Hunajastaan voi tietysti kertoa esim. sen, ettei sitä ole lämpökäsitelty.



Toinen jonka voi myös mainita on että "ei lisätty sokeria". Mutta jos minä löydän tuollaisia mainoslauseita, niin ilmoitan siitä kilpailuviranomaisille ja syynä on "epäreilu markkinointi". Se nimittäin antaa käsityksen että muut lisäävät sokeria ja kuumentavat hunajaa.

NO, mikä on lähihunaja? Jos hunajapurkin vie kesämökille 300 km päähän ja syö sen siellä, onko se enää lähihunajaa?
Siitä olen varma, että "lähihunajan" terveelliset vaikutukset häviävät moottoritiellä, mutta voi olla että jotain hyviä ominaisuuksia tulee tilalle..
« Viimeksi muokattu: 31.03.14 - klo:11:44 kirjoittanut Jiihoo »

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1231
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Eikös Hunajayhtymäkin luvannut luopua "lisäaineettomasta" hunajastaaan: http://finland.somefood.org/?p=11063 ?

Täällä niitä "lisäaineettomia" lisää http://finland.somefood.org/?p=19561

Jiihoo

  • Vieras
Eikös Hunajayhtymäkin luvannut luopua "lisäaineettomasta" hunajastaaan:

Hyvä jumala sentään.... 

Lisäaineeton tervahunaja...Se panee miettimään.

Hetken ajan päästä ymmärrän tuon  lisäaineettoman tervahunajan, . sillä jos käyttää männyn käpyjä savuttimessa, tervahunaajaa syntyy  ihan väkisin ja siitäkin on päästävä eroon.


Kaupoissa on myytävänä myöskin purkitettua vuoristoilmaa.

Veljeni kertoi, että yhtenä vuonna Kirjakerhon parhaiten myynyt kirja oli sellainen jossa oli tyhjät sivut.
Se oli päiväkirja, johon oli laitettu ostajan oma nimi kanteen.



« Viimeksi muokattu: 31.03.14 - klo:15:10 kirjoittanut Jiihoo »

marikoistinen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 226
    • Profiili
Lainaus

Toinen jonka voi myös mainita on että "ei lisätty sokeria". Mutta jos minä löydän tuollaisia mainoslauseita, niin ilmoitan siitä kilpailuviranomaisille ja syynä on "epäreilu markkinointi". Se nimittäin antaa käsityksen että muut lisäävät sokeria ja kuumentavat hunajaa.

Sokerin lisäyksestä ja lämpökäsittelystä mainitseminen on mielestäni eri asia. HUnaja on hunajaa, ja siihen ei tietysti lisätä sokeria. Jos siis purkkiin laittaisi, että "ei lisättyä sokeria", niin silloin kuluttajalle annettaisiin mielikuva, että jossain toisessa purkissa sokeria voi olla. Siis sama asia kuin se "lisäaineeton hunaja": harhaanjohtavaa, vääränlaista merkintätapaa.

Sen sijaan lämpökäsittelyhän on hunajalle sallittua myös hunaja-asetuksen mukaan. Asetus kieltää lämpökäsittelyn niin, että hunajan laatu merkittävästi heikkenee. MUTTA lämpökäsittelyä ei siis täysin kielletä,jotenkuluttajalla voi olla syytä epäillä lämpökäsittelyä, ja sen myötä hänellä on mielestäni myös oikeus kysyä käsittelytavoista. Siksi on ok mainita, ettei hunajaa ole lämpökäsitelty.

Lainaus
NO, mikä on lähihunaja? Jos hunajapurkin vie kesämökille 300 km päähän ja syö sen siellä, onko se enää lähihunajaa?
Siitä olen varma, että "lähihunajan" terveelliset vaikutukset häviävät moottoritiellä, mutta voi olla että jotain hyviä ominaisuuksia tulee tilalle..

Lähiruokakeskustelussa tätä aihetta on puitu jo vuosia, ja näkemykset vaihtelevat suuresti esim. tuotteesta riippuen.

"Lainsäädännössä paikalliseksi toiminnaksi katsotaan toimitukset maakunnan tai sitä vastaavan alueen sisällä." http://www.mtk.fi/maatalous/lahiruoka/mita_on_lahiruoka/fi_FI/mita_on_lahiruoka/

marikoistinen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 226
    • Profiili
Eikös Hunajayhtymäkin luvannut luopua "lisäaineettomasta" hunajastaaan: http://finland.somefood.org/?p=11063 ?
Juu, on luvannut luopua. En tiedä tilanteesta tarkemmin.

Täällä niitä "lisäaineettomia" lisää http://finland.somefood.org/?p=19561
Tuossahan on kyseessä kyseisen nettikaupan omat merkinnät kaikille tuotteille, eli automaattisesti nettikauppa iskee kyltin lisäaineeton. Sille ei taida yksittäisten tuotteiden myyjä voida mitään.

Sen perusteella,  mitä itse purkista näen, niin siinä ei puhuta lisäaineettomuudesta. Purkissa on myös merkintä "valmiste".

"Terva-hunaja" on tietysti väärä tuotenimi, pitäisi olla esim. Tervanmakuinen hunajavalmiste.

Jiihoo

  • Vieras


Lähiruokakeskustelussa tätä aihetta on puitu jo vuosia,

Justiinsa. Ensin pitäisi valita lähikauppa, vaikka siellä tuotteet ovat 30% kalliimpia kuin 10 km päässä Prismassa.
Sitten pitäisi vielä löytää "lähiruokaa". Valmistupaikan nimi syötetään navigaattoriin, ja katsotaan etäisyys.

Jaa a. Minäkin maksan jäsemaksussa "markkinointimaksua" ja saan vastineeksi tällaista soopaa. Voi kauheaa...
.



.

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1231
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Justiinsa. Ensin pitäisi valita lähikauppa, vaikka siellä tuotteet ovat 30% kalliimpia kuin 10 km päässä Prismassa.
Sitten pitäisi vielä löytää "lähiruokaa". Valmistupaikan nimi syötetään navigaattoriin, ja katsotaan etäisyys.

Jaa a. Minäkin maksan jäsemaksussa "markkinointimaksua" ja saan vastineeksi tällaista soopaa. Voi kauheaa...


Oletkos kokeillut viedä hunaasi myyntiin sinne lähikauppaan.  Jos se ei ole ison ketjun kauppa (joita ei lähikauppoina juuri ole), saat itse määrätä sisäänostohinnankin. 
Minä maksan mielelläni markkinointimaksua, että pysyn kartalla esim. noissa hunajan hinnoissa.

Eikä huonoa ole sekään, että jäsenmaksullamme puolustetaan meitä hunajantuottajia Eviran "soopaa" vastaan.