19.11.18 - klo:11:12

Kirjoittaja Aihe: Parveilu  (Luettu 80128 kertaa)

Lehimäinen

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Parveilu
« : 29.03.14 - klo:05:12 »
Hypätään ajassa nyt vähän eteenpäin.

Nyt kun kevät on edellä niin eikö se tarkoita että pesät saattavat herkästi ja aikaisemmin parveilla? Miten tätä parveilua kannattaisi estää ja mistä merkeistä voi lukea että pesä valmistautuu parveilemaan?

Mitkä on tavanomaiset parveiluajankohdat esim eteläsuomessa? Milloin pesät alkaa parveilla aikaisimmillaan?

Kiitos kaikille hienoille hoitajille jotka jksaaa täällä kirjotella.

asta

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
  • Profiili
Vs: Parveilu
« Vastaus #1 : 29.03.14 - klo:15:20 »
Viime toukokuussa naapurin syysrypsi kukki valtoimenaan ja parveiluoireita ja peitettyjä emokennoja usealla pesällä  muistiinpanojen mukaan jo 24.5. Normisti kai vasta juhannuksen jälkeen tätä ongelmaa, kun satokasveja on  vähän ja tekemisen puutetta... Kaksi pesää parveili myöhemmin  hoitajan huolimattomuudesta johtuen, vahvistuivat kuitenkin  syksyksi tosi vahvoiksi. Nyt molemmat parveilleet pesät kuolleet; toisesta porukka lähes hävinnyt, toisessa porukat pohjalla. Ruokaa on  ollut saatavilla,punkkeja muutama. Olisiko parveilulla jotain yhteyttä pesien menehtymiseen, ikäjakauma tms....Toinen pesistä oli tarhan vahvin  syksyllä, en olisi uskonut sen hiipuvan!

Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1231
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Vs: Parveilu
« Vastaus #2 : 25.05.14 - klo:11:16 »
Parveilua estetään perinteisesti antamalla runsaasti tilaa sikiöinnille ja sadolle.  Pesä ei saisi olla oikeastaan ahdas muuloin kuin kevätsikiöinnin aikaan, jolloin yöllä voi olla ankara halla, joka palelluttaa sikiöitä.

Nyt on ollut hellettä ja voikukasta ja puutarhoista tulee runsaasti satoa. Kaikki ovat tietenkin antaneet pesilleen sen toisen tai jopa kolmannen laatikon.  Pesä tuskin ahtautuu siitepölyn takin, sillä se menee sikiöiden ruokintaan.

Mutta kun ilma muuttuu taas normaaliksi keväiseksi.  Tulee pitkä kylmä tai sateinen jakso.  Pesistä loppuu siitepöly.  Uusia toukkia ei ruokita.  Ruokkijamehiläiset tulevat työttömiksi.   Auringon jälleen paistaessa sateisen ja kylmän kauden jälkeen ovat nämä ruokkijamehiläiset lähdössä parveen houkutellen muitakin mukaansa.   

haniclub

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 107
  • Profiili
  • YouTube mehiläisvideoitani
Vs: Parveilu
« Vastaus #3 : 25.05.14 - klo:14:06 »
Hypätään ajassa nyt vähän eteenpäin.

Nyt kun kevät on edellä niin eikö se tarkoita että pesät saattavat herkästi ja aikaisemmin parveilla? Miten tätä parveilua kannattaisi estää ja mistä merkeistä voi lukea että pesä valmistautuu parveilemaan?

Mitkä on tavanomaiset parveiluajankohdat esim eteläsuomessa? Milloin pesät alkaa parveilla aikaisimmillaan?

Kiitos kaikille hienoille hoitajille jotka jksaaa täällä kirjotella.

Ote foorumikirjoituksestani 17.5

"Tänä keväänä on erikoista, kun kevätkehitys lähti rajusti matkaan ja jo nyt pesissä on paljon nuoria mehiläisiä.
Se tietää, että voikukkasato saadaan hyvin talteen ja parvia tulee paljon. Mehiläiskalenterin mukaan esiparvi lähtee 77pv puhdistuslenosta (vähän yli 3 sikiökierrosta).
Meillä pitäisi puissa pöristä jo kesäkuun alussa.
Se kiiltelevä peittämättömän hunajan näköinen on mielestäni sikiökakuilta sikiöinnin tieltä sivuun siirrettyä talviruokaa. Sitä on nyt paljon pienellä ruuan kulutuksella talvehtineissa pesissä"

Näin se näyttää menevän. Emoja etsiessä ristikon päälle ylälaatikkoon vastaan on tullut melkein joka pesällä eri asteisia emokennoja. Porukkaa on paljon ja sikiöinti rajua. Minäkin kaivoin " Parviputken" esiin.
Kuvasin siitä yksityskohtia ja ajatuksena  tehdä YouTubeen  siitä pieni diasarja. Putki on ihan kätevä, vaikka en ole sitä päässyt vuosiin käyttämään, kun ei ole tullut parvia vastaan.
Makeaa elämää !

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Parveilu
« Vastaus #4 : 25.05.14 - klo:14:29 »
.
Se riippuu paljon mitkä ovat mehiläiskannan parveiluhalut eli luonnolliset vaistot.
Hidas parveilu tai parveiluhaluttomuus on ihmisen jalostustyön tulos.
Parveilu ei ole suinkaan hoitajan kyvyttömyyttä.

Luonnollinen parveiluaika on, kun voikukka lopettaa kukinnan ja sitten tulee kukintkatko eli sadoton 2-3 viikkoa pitkä sadoton jakso. Menee hetki kun mehiläiset funtsivat ja sitten aloittavat emokennojen rakentamisen ja emo munii kennoihin. Joskus samaan aikaan 15 kennoa lähtee käyntiin.

Ihan oman tyypin parveilu on se, että pesä täyttyy joko mehiläisistä tai hunajasta. Rypsimaa on aloittelijalle ansa, koska pesät täyttyvät hetkessä.

Kolmas tyyppi on se, että pesä on keväällä heikko eikä pääse parveilukuntoon normaali aikaan.

Kun minulla oli 10 vuotta kraineja, ne halusivat parveilla kesäkuun alussa ja jopa toukokuun puolella.

Italialaiset parveilevat enimmäkseen kesäkuun lopussa tai heinäkuussa, mutta italialaisessakin on kantoja, joilla on ns. luonnollinen parveilun halu.

Sekarotuiset saavat helposti takaisin luonnollisen lisääntymisvaistonsa kun ihmisen jalostustyön tulokset paranevat geenistössä.

Vuoden vanhat emot parveilevat vähemmän kuin 2 vuotta vanhat.

Vahvat pesät parveilevat ensin.

« Viimeksi muokattu: 25.05.14 - klo:14:41 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Parveilu
« Vastaus #5 : 25.05.14 - klo:14:33 »
.
Parveilun merkit....

Ei ole mitään varmaa parveilun merkkiä. Siksi pesät tarkastetaan viikon välein, onko emokennoja ja onko pesässä tarpeeksi tilaa


Ainoa pätevä parveilun merkki on emokennot pesässä tai parvi puussa. Tai sitten se, että ei löydy enää munia pesässä ja lento on hiljentynyt. 

Emokennokupit ei ole mikään merkki tai kuhnurien kasvattaminen

Sitäkin voi ennustaa, että jos pesä on kesäkuun puolivälissä vahva ja tulee sateinen sadoton jakso, ihme on jos ei parvia tule.


Kun käytän keikattua emon siipeä, emo kuolee heinikkoon jos ne yrittävät parveilla. Ja mehit eivät välitä enää lentokyvyttömästä emosta. Jos ei ole munintaa eikä nuoria toukkia, siitä näkee että parvi on yrittänyt lähteä.


Jos iso pesä ei kesäkuussa ala rakentaa pari pohjusta, minusta se on varhainen merkki parveilusta. Sitten taas parveiluhaluinenkin voi rakentaa pohjuksia. Vaikea uskoa siihen.
« Viimeksi muokattu: 25.05.14 - klo:14:39 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Parveilu
« Vastaus #6 : 25.05.14 - klo:14:45 »
.
Joku hormonaalinen juttu


Olen alkanut reagoimaan äkäisesti emokennoihin ja teen valeparven heti kun näen merkit. En luota hyvään tuuriin ollenkaan.


Erikoista on se, että kun munivan emon siirtää valeparveen, se jatkaa  laitumista siellä 2 päivää, eikä suinkaan aloita heti munintaa. Myöskään mehiläiset eivät kanna siitepölyä parvipesään eka päivinä.

Sitten emo käynnistää muninnan ja lihoo palleroksi.

Valeparvi alkaa rakentaa pohjuksia vaihtelevasti. Joskus jo seuraavana yönä ja joskus 2 päivän päästä.


Tykimies

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 338
 • L-Suomi Kauhajoki
  • Profiili
Vs: Parveilu
« Vastaus #7 : 28.05.14 - klo:14:35 »
No niin. Eka kesä ja ekat parveiluaikomukset.

Viimeisenä lämpimänä päivänä aloin uumoilla jotain, kun siitepölyä ei kannetukaan totuttuun tahtiin ja lentolaudalla oli hengailijoita aika paljon. Reilu viikko sitä ennen tarkistaessa, ei ollut mitään merkkiä havaittavissa.
No, kelit viilenivät ja hengailijat katosivat, mutta päätin kuitenkin vilkaista sikiöosatojen väliin.

5-7 parvikennoa jotka jo miltei peitetty.

Emokin alkaa olla aika vanha (keltainen), muninut kuitenkin tosi hyvin. Kolme farraria ja vain alimmassa(lisätty) puolityhjää, tosin tarkistaessa peittosikiöitä oli aika paljon, eli voi olla jo täynnä sekin...
Toimisikohan seuraava suunnitelma jonka ajattelin toteuttaa huomenna aamusesta.

Jaan pesän kolmeen osaan. Vanha emo varoiksi nuorien ja peittosikiöiden kanssa yhteen pesään, eri paikkaan, ilman emokennoja.
Toiseen eripaikkaan tulevaan tulee emokenno ja nuoria sekä peittosikiöitä.
Vanhalle paikalle saisi palata vanhat, ja sinnekin jättäisin yhden emokennon, ehkä myös vanhoja toukkia jos niitä pesässä on.
Nuorikkojen pesiä täytyy tietysti ruokkia, mutta siitepöly voi muodostua ongelmaksi.

Näitähän pitää tietysti tasailla sitten viikoittain, mutta jos vanhojen pesää vahvistaisi vain peittosikiöillä, niin onko riskiä parveilun kytemään jäämisestä.

Satoa en oikeastaan noilta odotakaan. Nyt tarvin enempi mehiläismateriaalia. Jos paljastuvat oikein parveilukannaksi, niin pitää vaihtaa emot sitten tulevaisuudessa.
« Viimeksi muokattu: 28.05.14 - klo:14:39 kirjoittanut Tykimies »

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Parveilu
« Vastaus #8 : 28.05.14 - klo:15:00 »
.
itse tekisin normaalin valeparven. muniva emo pohjuksille js pääosa porukkaa siirtyy emon luo.

sitten odottelee että emokennot kypsyvät sikiöpuolella. kun kärki tummuu, kuoriutuminen lähestyy.
sieltä voi ottaa useammankin emon talteen ja tehdä jaokkeita.

eli emo jatkaa munintaa ja kuoriutuvat emot vartovat pikkujaokkeissa.
uusilla emoilla menee melkein 3 viikkoa ennen kuin alkavat munia (nyt peittämättä).

huomaat että vanha emo tekee samaan aikaan kokonaisen sikiökierroksen, josta saat mehiläiset jaokkeisiin.

Tykimies

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 338
 • L-Suomi Kauhajoki
  • Profiili
Vs: Parveilu
« Vastaus #9 : 28.05.14 - klo:15:56 »
Miksei ihan järkihomma.

Valeparvesta puhutaan usein, mutta miten se käytännössä tehdään?

Siirretäänkö sikiöosasto pois ja emo pohjuksille vanhalle paikalle. Kait sille jotain porukkaa pitää mukaan laittaa heti.
Ohjeita on tosi vaikea löytää tähän aiheeseen.

Hyrra

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 79
  • Profiili
Vs: Parveilu
« Vastaus #10 : 28.05.14 - klo:17:16 »
Multa on lähtenyt tänä kevänä kaksi parvea. Toinen karkasi jonkun savupiippuun, josta joku toinen mehiläistarhaaja haki sen, tai teki nyt sitten mitä teki. Toinen taas lehahti naapurin pihapuuhun ja sieltä maahan erinäisten vaiheiden jälkeen. Sitten pesälaatikkoon ja vuorokauden päästä taas lentimet alle ja 2013 kevään raatopesiin asumaan. Olkoot siellä nyt tovin; kylvöt päättyivät 1/2 tuntia sitten ja nyt pari päivää akkujen lataamista ja sitten mehiläishommiin. Ei tää oo ihan haudanvakavaa, muutkin mokaa :)

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Parveilu
« Vastaus #11 : 28.05.14 - klo:19:01 »
,
valeparvi eli harhautus

... nostat pesän sivuun tai taakse päin 3 metriä.
....laitat vanhan pesän paikalle uuden pesän, jossa on 1-2 kakkua ruokaa, yksi kakku sikiöitä, esim se missä on emo ja sitten loput pohjuksia.

....jos ei ole emoa, siirrä kakku jossa on emokennoja
.....mehiläiset siirtyvät itse vanhasta uuteen pesään.

kun pohjuspesä alkaa rakentaa kennoja, parveillukuume häviää.

sikiöpesään kuoriutuu uusia mehiläidiä js ne pitävät  sikiöt lämpimänä.
minulla noin 2/3 pesistä lopettaa itse parveilun, koska pesä heikkenee liikaa. komannes lähettää pienen jälkipsrven jos ei pidä huolta siitä

valeparven voi tehdä valmiille kennoillekin, mutta aika usein porukka tekee silloin uudet emokennot.
vahapohjus on varma juttu, jos niitä vain on kotona..
« Viimeksi muokattu: 28.05.14 - klo:19:04 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

 • Vieras
Vs: Parveilu
« Vastaus #12 : 28.05.14 - klo:19:14 »
.
valeparvesta on paljon variaatioita ja kovaakin väittelyä.
ja kaikilla on juuri se paras tapa.

yllättävän paljon kaverit sanovat että homma epäonnistui.

Viime kesänä itselläni epäonnistui 3 tapausta sen takia että en tehnyt 3 m siirtoa, vaan yritin vähemmällä.
kun porukka saa vanhasta pesästä hajun, nehän alkoivat ryömiä vaikka maata pitkin vanhaan pesään..
.
yksi pesä epäonnistui kun ensin se parveili, ja porukka palasi pesään koska emo oli leikkosiipi.
kun siirsin porukan syrjään, nepä eivät palanneet vanhalle paikalle, koska haaa, ne olivat parveilleet just ja unohtivat vanhan paikan.
« Viimeksi muokattu: 28.05.14 - klo:19:18 kirjoittanut Jiihoo »

Tykimies

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 338
 • L-Suomi Kauhajoki
  • Profiili
Vs: Parveilu
« Vastaus #13 : 28.05.14 - klo:20:19 »
Kuulostaa aika järkeenkäypältä.

Eli näin toimimme, ja katsomme kuinka onnistuu, ja miksei onnistuisi. Etäisyyttä tulee ainakin se kolme metriä.

Vahapohjuksia? Eihän mulla muuta vielä olekaan  8)

Kiitoksia neuvoista

Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1231
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Vs: Parveilu
« Vastaus #14 : 28.05.14 - klo:20:22 »
Avosikiökakku parvilaatikossa on varma vangitsija parvelle.  Ruokkijamehiläiset, jotka ovat olleet työttöminä jonkin aikaa, mutta joilla on ruokintarauhaset täynnä toukille annettavaa ruokaa, ryhtyvät heti töihin ja jäävät siihen laatikkoon syöttämään avosikiöitä.

Kerran sain parven vadelmapensaiden tukitolpasta.  Ehdin suurimman osan parvesta mättämään laatikkoon, jossa oli pelkkiä pohjukkeita.  Sain samaan aikaan soiton toisesta parvesta 30 km päässä.  Sinne siis kiireesti.  Vadelmatolpan mehiläiset näyttivät asettuvan laatikkoon ja loputkin mehiläiset kertyvän siihen.  Ei siis huolta.    ....   Kun palasin toisen parven hakumatkalta, oli vadelmatolpan parvi karannutkin laatikosta ja jatkanut matkaansa.  Siinä olisi kannattanut uhrata vielä pari minuuttia ja laittaa laatikkoon se avosikiökakku. ):