Kirjoittaja Aihe: Tietoa hunajan markkinamyynnistä ja ilmoitusvelvollisuuksista  (Luettu 3956 kertaa)

marikoistinen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 226
    • Profiili
Nettisivuillemme on nyt koottu tietoa hunajan myyntiin liittyvistä velvotteista.

http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/hunajan-markkinointi-ja-myynti/hunajan-myynti-ja-ilmoitukset/

Jos hunajantuotantosi on alle 1 000 kiloa vuodessa, niin alkutuotantoilmoituksen lisäksi hunajan myynnistä esimerkiksi paikallisella torilla, tapahtumassa tai markkinoilla ei tarvitse tehdä muita ilmoituksia. Osalle valvojista voi kuitenkin edelleen olla totuttelemista siihen, ettei torimyyjistä tai pienien tapahtumien elintarvikemyyjistä saa ennakkotietoa, mikäli elintarvikemyyjät kuuluvat siihen ryhmään, joiden ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta toiminnasta.

Kotitarvehunajantuotannosta ei tarvitse tehdä alkutuotantoilmoitusta, mutta jos hunajaa on tarkoitus myös myydä tai vastikkeetta luovuttaa muille, on tehtävä alkutuotantoilmoitus.

Mehiläistenhoitajan on aina rekisteröidyttävä eläintenpitäjä rekisteriin sekä ilmoitettava pesien paikat maaseutuelinkeinoviranomaiselle, oli mehiläisten pito ammattimaista tai ei-ammattimaista.

Jos hunajaa on aikomus myydä alle 1 000 kg vuodessa suoraan kuluttajalle oman tuotannon hunajaa saa tosiaan lingota ja pakata ilman, että toiminnasta on tarvinnut tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta (saa aina lingota ja pakata alkutuotantona), kunhan alkutuotantoilmoitus on tehtynä. Tällöin  toimija saa helpotuksia alkutuotantoasetuksen kirjallisen omavalvonnan kuvauksesta sekä veden laatua ja tutkimuksia koskevista vaatimuksista.
Jos hunajan myynti suoraan kuluttajalle ylittää tuon 1 000 kg:n rajan tarkoittaa se sitä, että toimija ei saa helpotuksia edellä mainituista alkutuotannon vaatimuksista sekä hunajan myynnistä on tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus.   
Jos hunajaa on aikomus toimittaa alle 1 000 kg vähittäismyyntiin Suomessa, toimija saa samat helpotukset kuin suoraan kuluttajalle myynnissä. Jos hunajan toimittaminen vähittäismyyntiin ylittää tuon 1 000 kg, toimija ei saa helpotuksia, mutta oman hunajan toimittaminen myyntiin katsotaan edelleen alkutuotannoksi eikä elintarvikehuoneistoilmoitusta tarvitse tehdä.
Jos hunajaa on aikomus myydä tukkuun, tuotantoa koskee määrästä riippumatta kaikki alkutuotantoasetuksen vaatimukset ja tukkuun myynti on aina alkutuotantoa.
Jos tuottaja linkoaa myös ”naapurin” hunajaa ja voi myös pakata naapurin hunajaa, mutta hunaja palautuu sen omalle tuottajalle, tämä ns. rahtitoiminta katsotaan alkutuotannoksi.
Jos tuottaja ostaa oman hunajan lisäksi myös toisen tuottajan hunajaa, linkoaa ja pakkaa, toiminnasta on tehtävä myös elintarvikehuoneistoilmoitus, ostomäärästä riippumatta.
 
Kun tuottaja myy oman tuotannon hunajaa, siitä ei siis tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta, jos määrä suoraan kuluttajalle jää alle 1000 kg vuodessa. Ei ole väliä, myykö tuottaja hunajan oman kunnan alueella vai missä. Jos määrä ylittyy, myynnistä täytyy tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus. Se tehdään oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Sen jälkeen, kun elintarvikehuoneistoilmoitus on tehty, tuottaja voi myydä tätä hunajaa oman kunnan alueella ilman, että siitä tarvitsee ilmoittaa toistamiseen. Jos tuottaja menee myymään toisen kunnan alueelle hunajaa ja on tehnyt omaan kuntaan tuon elintarvikehuoneistoilmoituksen, tuottajan täytyy tiedottaa tulevasta myynnistä 4 päivää ennen ko. myyntipaikan elintarvikeviranomaista. Jos myy toisen tuottajan hunaja, myynnistä on aina tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus.
 

Muuta huomioitavaa:


- Hunajan pakkauksessa oltava lainsäädännön mukaiset merkinnät.
- Hyvien tapojen mukaista on kertoa ostajalle, onko kyseessä uuden sadon hunaja vai edellisen sadon tuotteita.
- Hunajaa voi tapahtumissa myydä myös ns. irtohunajana eli ostajien omiin astioihin. Hunaja ei ole pakkaamattomanakaan helposti pilaantuva elintarvike.

Lisätietoja esim. Eviran ulkomyyntiohjeesta (PDF).
« Viimeksi muokattu: 22.08.14 - klo:12:08 kirjoittanut marikoistinen »