Kirjoittaja Aihe: hunaja vaaka  (Luettu 3243 kertaa)

mehitonttu

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 20
  • Profiili
hunaja vaaka
« : 06.12.14 - klo:09:39 »
Olenko siis ymmärtänyt oikein että jos aion myydä parin pesän hunajat niin minulla pitää olla käytössä virallisesti tarkistettu vaaka? kuka sitä tarkistaa ja missä ? pitääkö olla torilla mukana jonkun paperin pyörittäjän (viranomaisen )kuitti tarkistuksesta? voiko mhl esitellä mistä tälläisia halvimpia ,toimivia vaakoja voisi saada ? tai voisko joku tarhaaja suositella jotain halpaa ja hyvää ?
alkaa tuntua että näistä valtion ja kuntien byrokraateista pitäis puolet laittaa kilometri tehtaalle.
olen punninnut purkit halvalla vaa`alla jonka olen tarkistanut punnuksilla jotka olen mitannut postin ja kaupan virallisilla vaaoilla ja varmuuden vuoksi jokaiseen purkkiin lorahtaa vähän ylimääräistä ettei kenenkään tarvii valittaa vajaista purkeista, pitäis riittää.

Helluetana

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: hunaja vaaka
« Vastaus #1 : 06.12.14 - klo:14:48 »
Vaa'an vakaaminen on suoritettava kolmen vuoden välein, vaikka ostaisit kuinka "virallisen" vaa'an tahansa. Olen ratkaissut asian vertaamalla vaakaani kyläkaupan tarkistettuun vaakaan. Se on ihan kelvollinen ratkaisu, kun myyt valmiiksi pakattua hunajaa, mutta se pitää dokumentoida, mitä en ollut tullut ajatelleeksi.
Siis ensi vuonna käyn taas kyläkaupassa vertailemassa ja teen tarkastuksesta muistiinpanot. Taidan pyytää kauppiaan todistajaksi ja merkitä myös, milloin kyseinen kaupan vaaka on tarkastettu, koska tiedän sen.

SKi35

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 83
  • Profiili
Vs: hunaja vaaka
« Vastaus #2 : 07.12.14 - klo:10:07 »
Sama murhe täälläkin. Mutta ratkaisu voi jöytyä helpostikin. Sovittiin kauppiaan kanssa, etä punnitaan yhdessää kauapan vaalla hunajapurkki ja merkataan, dokumentoidaan vihkoon tapahtuma allekirjoituksin. Vaikka jokainen hunajaerä . Nyt vain selvitetään, voiko kaupan puolesta tehdä näin.
« Viimeksi muokattu: 07.12.14 - klo:10:08 kirjoittanut SKi35 »

Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1231
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Vs: hunaja vaaka
« Vastaus #3 : 07.12.14 - klo:18:08 »
AVI:n (Aluehallintovirasto) tarkastajat tekivät kesällä tehoiskuja erilaisiin myymälöihin. Sama tarkastaja, joka kävi meidän linkoomossa me nähtiin motkottamassa kylän kampaajalle hintamerkinnöistä.
Meillä se tarkastaja asettui jonoon normaalien asiakkaiden kanssa kiltisti odottaen vuoroaan.  Punnitsimme silloin itsepoiminta-asiakkaiden omiin astioihinsa poimimia marjoja ja omiin astioihinsa ostavien hunajaa.   

Meille oli aiemmin useissa koulutuksissa selitetty, että jokaisella hunaja- ja marjatilalla täytyy olla 1 virallisesti vaakittu vaaka, jolla punnitaan kauppoihin meneviä pakkauksia.  Omiin astioihinsa hunajaa tai marjoja ostaville asiakkaille pitäisi riittä se mikätahansa tavallinen oikeasti näyttävä vaaka, kunhan tehtäisiin pöytäkirja, jonka mukaan senkin vaaán näyttämä olisi tasan sama kuin sen kruunatun vaaán.  Etsittiin jopa tasan 5 kg painava kivi, jolla tätä asiakasvaakaa joka aamu vertailtiin.

AVI:n tarkastaja paljasti korttinsa tultuaan palveluvuoroonsa.  Ei ruoja ostanut yhtään mitään, vaan laihi loitsumaan, että meillä on vaaát väärissä paikoissa:   Suoraan asiakkaille myytäessä täytyy käyttää sitä kruunattua vaakaa, mutta kaupaan meneviä valmiiksi punnittuja pakkauksiavoi tehdä millä tahansa vaaálla.   Ja kaiken päätteeksi tarkastaja mätkäytti tarkastamattomalle vaaálle toistaiseksi voimassa olevan toimenpidekiellon.  Se tarkoittaa sitä, että vaaka täytyy joko tarkistuttaa vaakitusviranomaisella, tai poistaa se kokonaan käytöstä ja lähettä heille tarkistustodistus tai pöytäkirja vaaán roskikseen heitosta.

Tässä sitä sitten helistään tämänhetkisen Itsenäisen Suomen lainsäädännön määräyksissä.  Mitä tehtäisiin sillä toisella vaakituskelpoisella vaaálla?   Maksanko n. puolitoistasataa euroa  sen tarkistuksesta ja yhteistarkistuksen matkakuluista, vai heitänkö toimivan vaaán roskiin ja ilmoitan, ettei me sitä enää käytetä asiakkaiden palvelutehtäviin.

Petterix

 • Vieras
Vs: hunaja vaaka
« Vastaus #4 : 08.12.14 - klo:11:47 »
Säädökset ovat monesti kyllä järjettömiä tai ainakin niiden tulkinta. Kuitenkin kyseessä on pieni tai ehkä jopa olematon ongelma josta selviää muutamalla saturaisella. Jos tekee porukkaostoksen niin muutamalla kympillä. Eli kyseessä ei ole mikään todellinen ongelma. Muutama purkki hunajaa porukalla tai yksin kolme laatikkoa niin sillä saa vaa´an. Tietysti jos myy polkuhintaan niin sitten enemmän.


marikoistinen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 226
  • Profiili
Vs: hunaja vaaka
« Vastaus #5 : 08.12.14 - klo:14:10 »
Tässä SML:n viimeisin tiedote aiheesta eli tarkistuspunnitukset voi tehdä jonkun toisen varmenetulla vaa'alla, kunhan pitää tästä kirjaa:

http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=1788712

Hunajaa tai muita elintarvikkeita pakkaavalla on oltava käytössään virallisesti varmennettu vaaka. Nyt Tukesilta saatujen ohjeiden mukaan riittää, jos hunajapakkaukset tarkistuspunnitaan yhteiskäytössä olevalla vaa'alla. Jokainen tuottaja ei siis tarvitse omaa vaakaa.

Yhteisvaa’an käytössä on eri mahdollisuuksia, kuten:

1) vaaka pidetään jossakin tietyssä paikassa, ja tuottajat käyvät tarkituspunnitsemassa pakkaamansa tuotteet ja pitävät kirjaa tarkistuspunnituksista.

2) vaaka kiertää eri toimijoilla tarpeen mukaan. Vaa’an käytöstä pidetään kirjaa eli merkitään päivämäärät ja se, kenellä vaaka kulloinkin on ollut.

Yhteisvaaka voi olla käytössä esimerkiksi mehiläishoitajien paikallisyhdistyksellä. Vaa’an ei tietenkään tarvitse olla pelkästään hunajan punnitukseen, vaan yhteistyötä voi tehdä myös muiden tuottajien kanssa.

Tarkistuspunninta tarkoittaa sitä, että uottaja ottaa tuotantoerästä näytteitä, joiden paino tarkastetaan. Näytteenoton on oltava tuotannon kannalta riittävän laajaa, ja näytteiden tulokset kirjataa ylös esimerkiksi punnitusvihkoon.

Tukes ja aluehallintovirastot toteuttivat viime kesänä tila- ja kausimyyjiin kohdistuneen valvontaprojektin. Tarkastetuista 560 toimijasta 37 prosentilla oli säädösten vastainen vaaka. Tarkastuksen kohteeksi päätyi seitsemän hunajantuottajaa, joista yhdenkään vaaka ei täyttänyt vaatimuksia.

Yhteisvaakaan liittyvistä mahdollisuuksista kertoi Tukesin turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa. SML on toivonut Tukesilta ohjeistusta yhteisvaa'an käyttöön.