Kirjoittaja Aihe: Uusi EKM-asetus astui voimaan  (Luettu 6594 kertaa)

marikoistinen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 226
  • Profiili
Uusi EKM-asetus astui voimaan
« : 17.03.15 - klo:13:53 »

MMM:n tiedote http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/150317_mehilaistauti.html

 Maa- ja metsätalousministeriö on antanut uudistetun asetuksen mehiläisten esikotelomädän vastustamisesta, joka kumoaa vanhan asetuksen. Uusi asetus tuli voimaan maaliskuun 16. päivänä. Mehiläisten esikotelomätä on kansallisessa lainsäädännössä vastustettava ja valvottava eläintauti.


Uuden asetuksen sääntely vastaa sisällöllisesti pääosin vanhaa säännöstä ja taudin leviämisen estämiseksi ja hävittämiseksi tehtävät toimet monilta osin nykyistä käytäntöä. Säätely on kuitenkin yleisemmällä tasolla ja jättää mahdollisuuden tilannekohtaiseen harkintaan ja Elintarviketurvallisuusviraston asetuksen toimeenpanosta antamaan ohjeistukseen.


Esikotelomätää epäiltäessä tai todettaessa tarhalle asetetaan tartunnan leviämistä ehkäisevä rajoituspäätös, joka puretaan, kun esikotelomätätautia ei enää epäillä tai tauti on hävitetty pitopaikasta. Taudin hävittämistoimista vastaa tarhaaja kuten tähänkin asti. Taudin hävittämistoimista on otettava omavalvontanäytteitä, joiden kustannuksista vastaa tarhaaja. Elintarviketurvallisuusviraston hinnaston mukaisesti omavalvontanäytteiden tutkiminen maksaa 5 euroa/näyte, pienin laskutettava summa on 25 euroa. Hintaan lisätään alv 24 %.


Asetuksen pääasiallinen uudistustarve oli vuoden 2014 alussa voimaan tullut uusi kansallinen eläintautilaki, jonka asetusantovaltuudet poikkeavat vanhasta eläintautilaista. Eläintautilaissa on eläintautien vastustamista koskeva perussäätely ja tautien luokitus.
Muihin EU-jäsenvaltioihin siirrettäviksi aiottuja mehiläisiä koskevista vaatimuksista säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 1035/2013. Ne säilyvät ennallaan, kuitenkin niin, että vientitarkastus voidaan tehdä aikaisintaan 60 vuorokauden kuluttua taudin hävittämistoimenpiteistä aiemman 30 vuorokauden sijasta.


Mehiläisten esikotelomätätautia aiheuttaa Paenibacillus larvae -bakteeri, joka ei tartu ihmiseen. Tauti tappaa vain mehiläisten toukkia, ja voimakas tartunta johtaa usein mehiläisyhdyskunnan kuolemaan. Suomessa todetaan vuosittain lukuisia esikotelomätätapauksia ja tautia esiintyy lähes koko maassa.


Asetuksen säädöskokoelmanumero on 11/2015.
Kansallisen eläintautilain numero on 441/2013.


Lisätietoja:
Lainsäädäntö: maa- ja metsätalousministeriössä eläinlääkintöylitarkastaja Satu Räsänen, p. 0295162154, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Asetuksen soveltaminen: Elintarviketurvallisuusvirastosta ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila, p. 040 351 3318, sp. etunimi.sukunimi@evira.fi
Esikotelomätätutkimukset: Elintarviketurvallisuusvirastosta Tutkija Sirpa Heinikainen, p. 044 720 1780, sp. etunimi.sukunimi@evira.fi


SPP

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 79
 • Stadin tarhaaja
  • Profiili
Vs: Uusi EKM-asetus astui voimaan
« Vastaus #1 : 17.03.15 - klo:23:51 »
Varmaan EVIRAssakin pitää karsia kustannuksia. 

EKM on valtakuntamme turvallisuuden kannalta aika vähäpätoinen uhka mutta mehiläisillemme merkittävä.

Aiemmin vain noin 25% tarhaajista on lähettänyt EKM näytteen maksuttomaan analyysiin.
Muut välttäneet, kun riskinä ovat olleet sirtokiellot ja muut viranomaistoimenpiteet.
Taitaa jäädä jatkossa näytteet lähettämättä muiltakin kun nyt vielä rahaakin pyydetään ja säästötavoite saavutetaan,

Sinänsä sääli sillä EKM olisi parempi torjua jo piilevässä vaiheessa eikä vasta sitten kun pesästä löytyy kliinisiä oireita.

Silti:
Kiitos EVIRAlle Kuopioon hyvästä palvelusta menneinä vuosina!
Tehän ette näitä asetuksia valmistele.
« Viimeksi muokattu: 17.03.15 - klo:23:55 kirjoittanut SPP »

japekan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 43
 • Etelä-Häme
  • Profiili
Vs: Uusi EKM-asetus astui voimaan
« Vastaus #2 : 18.03.15 - klo:08:54 »
Samaa pohdin.

Minulle olisi kelvannut se väliehdotus, jossa siirtokielto tulee vasta kliinisestä taudista. Siihen kun olisi iskenyt vielä kannusteet, vaikkapa puhtaus pesätuen ehdoksi, ja naapurien pakkotutkinnan, olisi alkanut tapahtua.  Silloin olisi vuosittain voinut tutkia pesät. Mutta ei...

Kyllä aktiivisuudesta pitää palkita eikä rangaista. Nyt en enää tohdi viranomaisia vaivata tällä asialla.

SPP

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 79
 • Stadin tarhaaja
  • Profiili
Vs: Uusi EKM-asetus astui voimaan
« Vastaus #3 : 09.03.16 - klo:00:36 »
Kävi ilmi että Eviraan lähetettyjen EKMnäytteiden määrä vuonna 2015 on romahtanut noin puoleen vuodesta 2014.

Eipä ollut yllätys. Näytteiden tutkimukset muuttuivat maksullisiksi 2015.

Samalla Mediassa moititaan, että me mehiläishoitajat olemme velttoja tässä EKMtaudin torjuntatalkoossa?

Olisiko sittenkin niin että Eviran johtajisto olisi antanut meille selvän signaalin, ettei näytteitä haluta heillä tutkia, kun päättivät tehdä tästä maksullista?
Ja mehän noudatamme tätä tahtoa.

Aiemmin taudin torjunnassa auttoi, kun Eviran testeistä sai tiedon taudista jo piilevässä vaiheessa ja saattoi alloittaa saneerauspuuhat ajoissa.
Nyt muutamankin pesän näytteiden tutkimus maksaa sen verran että näytteet jäävät lähettämättä.

Teemme tietysti kakkujen vaihtoa etc. mutta aina se ei vain riitä.
Pitää siis yrittää olla tarkkana että havaitsisi edes kliinisen tilanteen omilla silmillä tai tulitikkutestillä.

Taudin havaittuaan, tarhaaja on kuitenkin myöhssä. Silloin tauti on jo levinnyt muihin tarhan pesiin ja naapuriin.
« Viimeksi muokattu: 09.03.16 - klo:00:43 kirjoittanut SPP »

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Uusi EKM-asetus astui voimaan
« Vastaus #4 : 09.03.16 - klo:05:57 »


Teemme tietysti kakkujen vaihtoa etc. mutta aina se ei vain riitä.
Pitää siis yrittää olla tarkkana että havaitsisi edes kliinisen tilanteen omilla silmillä tai tulitikkutestillä.

Taudin havaittuaan, tarhaaja on kuitenkin myöhssä. Silloin tauti on jo levinnyt muihin tarhan pesiin ja naapuriin.

Tässä on kiteytettynä todellisuus tänä päivänä. Kysymys on juuri omasta asiasta.
Koska ihmisen kyky hallita havainnoimalla kyseistä tautia on hyvin vajavainen on luotettava mehiläisten kykyyn huolehtia siitä.

Siksi olen yrittänyt sanoa että mehiläisiä eniten tällä hetkellä rasittava loinen Varroa,  on saatava kuriin niin että yhdyskunnan sisäinen toimintakyky on paras mahdollinen.
Loisimisen määrä korreloi suoraan taudin sietokykyyn. Jos tätä tosiasiaa tarkastelee, ei se tarkoita etteikö ns.saneerausta tarvittaisi, sitä on hyvä tehdä kokoajan jossain määrin, mutta ei periaatteella "ammutaan tykillä kärpäistä"

EKM  ei olisi koskaan pitänyt nostaa keskiöön, kuten nyt on tehty. Kun tavoitteena olisi pitänyt olla madaltaa kynnystä hyväksyä taudin olemassa olo niin on tehty kaikki sen eteen että se taas jää piiloon ja häpeäksi.

Kriminalisointi on toinen asia, joka on johtanut lisääntyviin ongelmiin. Jopa lakitupaa on jo käytetty. Käsittämätöntä soosaamista on alalla tapahtunut. Minulla se on johtanut siihen että pesää myydessä edellytän että ostaja tuo uuden pesänsä  vahapohjukkeilla, Ostettavan pesän mehiläiset puristelen siihen pääsadon ollessa loppupuolella heinäk.15-20 päiv. ja emo mukaan, hinta sisältää tämän työn, saa olla paikallakin. hakea voi seuraavana aamuna tai yöllä. Minulla ei ole aikaa eikä varoja istuskella lakituvassa ja elättää kallispalkkaisia lakimiehiä. Liitto kuitenkin on saanut tämän aikaan. Oppia otettiin ilmeisesti kiinteistökaupoista,  joissa myyjä on ikuisesti kriminalisoitu myytyään vanhan kiinteistönsä, samaa moodia ajetaan nyt lastenvaunuihin, joista saattaa irrota pyörä.

Mistä tämä kaikki on tullut.  Mehiläisalalle innostuminen on nyt trendikästä. Löydetään ylisukupolven perityiltä tiloilta muutama mehipesälaatikko riihen nurkasta, siitä se alkaa.

Vastuusta ei ole tietoakaan ei itseä eikä muita kohtaan.
Yleensä tilanne menee ohi muutaman vuoden kuluessa kun epeli parveiluttaa pesiään ja ihmettelee kun hunajaa ei tule, lopulta hän hakeutuu muiden mehiläishoitajen kanssa tekemisiin niin paljon että saa tilanteensa hallintaan. tätä edeltää kuitenkin jakso jona aikana hän syyllistää muita ja vaatii  kriminalisointia ja rangaistuksia niille ympärillä oleville vanhan liiton tarhaajille jotka ovat jo vuosia kärsineet hänen parveiluttamisestaan, poistamalla vuosittain yhden tai kaksi pesää vahvuudesta,  yleensa muuten ne vahvimmat keväällä tartunnan saaneet pesät, jotka EKM saivat.

Tlanne rauhottuu ja asettuu kun hän saa hallintaan tarhauksensa. Joka oli unelma suurtarhauksesta,  jossa muut vanhat tarhaajat ovat lähinnä haitaksi kun ovat vallanneet parhaat tarhanpaikat.

Liitossa toimivien täytyisi ymmärtää kuunnella ns. kenttäväkeä. Tiedän eräänkin tarhaajan,  jota paikallisyhdistys aikoinaan painosti niin voimakkaasti että hän erosi liitosta eikä koskaan palaa sen toimintaan.
Hän taisteli varroan kanssa kuten kaikki muutkin ovat joutuneet tekemään. Samaan aikaan EKM. oli myöskin kuvioissa. Ei hän sitä itse itselleen elättänyt vaan sopeutui siihen että varroan heikentämien pesien mukana tuli tuo ongelma.

Nyt kyseisellä tarhaajalla on hallinnassa pesät 60 kpl, ne tuottavat hyvin. Koska hän sai varroan hallintaan riittävässä määrin.Tilanne sai alkunsa naapuritarhalta löydetystä EKM.
Joka tarhaajan kuoltua löydettiin, pahaksi onnekseen samaan aikaan. Tuo painostus oli niin kovaa että se sairastutti joksikin aikaa myöskin alueelle jäljelle jääneen kyseisen hoitajan.

Syyttely ja toisten osoitteleminen EKM osalta on niin voimakasta nykyisn että aivan hirvittää.Tiedän että se myöskin on johtanut joidenkin tarhaajien mustamaalaukseen,  joka tuntuu tosi ilkeltä kun ottaa huomioon että monet mustamaalaajat eivät ole kelvollisia edes heidän kohteensa kengännauhoja sitomaan kokemuksensa perusteella.

Yhtäkaikki mehiläiskesä on taas alkamassa ja tavoitteet on asetettu, minulla Italialaisen kannan edelleen parantaminen,  hyvää uutta kautta vaan kaikille

japekan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 43
 • Etelä-Häme
  • Profiili
Vs: Uusi EKM-asetus astui voimaan
« Vastaus #5 : 09.03.16 - klo:08:20 »
Kävi ilmi että Eviraan lähetettyjen EKMnäytteiden määrä vuonna 2015 on romahtanut noin puoleen vuodesta 2014.
Noinko kävi?
Sen kyllä arvasi jo vuosi sitten, kun uutta lakia pohdittiin. Siirtokielto sanktiona aktiivisuudesta ei miellytä ketään.
Voisiko tuon lain pikakorjauksella paikata niin, että
- piilevä tauti ei johda siirtokieltoon, vasta kliininen.
- pesätuen ehtona on ekm-tutkimus (oli tulos mikä tahansa)
- näytehinta 0 euroa.

WKS

 • Vieras
Vs: Uusi EKM-asetus astui voimaan
« Vastaus #6 : 09.03.16 - klo:09:22 »

Voisiko tuon lain pikakorjauksella paikata niin, että
- piilevä tauti ei johda siirtokieltoon, vasta kliininen.
- pesätuen ehtona on ekm-tutkimus (oli tulos mikä tahansa)
- näytehinta 0 euroa.

Kannatan.

japekan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 43
 • Etelä-Häme
  • Profiili
Vs: Uusi EKM-asetus astui voimaan
« Vastaus #7 : 09.03.16 - klo:12:13 »
Tuli vielä mieleen, että jos viime vuonna 200 tarhaajaa lähetti näytteet, montakohan yhdeltä, ehkä 10 kpl (joku varmaan tietää paremmin), niin näytteitä oli viime vuonna 2000 kpl. Tämähän tarkoittaa juhlallista 10.000 euroa näytemaksuja. Aivan sama, onko hinta 0 vai 5 euroa.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154053552208953&set=gm.1128047637245943&type=3&theater

Pesätukimaksuissa säästyisi moninkertaisesti tuo summa, jos sen ehtona olisi ekm-tutkimus. Epäilen kuitenkin, että suuret tarhaajat eivät tuohon sitomiseen suostu, ja lobbaavat vastaan.