Kirjoittaja Aihe: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.  (Luettu 10424 kertaa)

siivilä

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 147
  • Pohjanmaa
    • Profiili
Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« : 30.09.15 - klo:08:26 »
Itellä on  hunajaa joka näyttää olevan kiteytynyt,  varastoitu muutamaan 28 kg saaviin .
Kiinnostaisi tietää miten muut lämmittää kiteytyneen hunajan purkitusta varten. ?     
Onko  kiire purkittaa, jottei  jämähdä purkitussaaviin, eli voiko pitää taukoa, jotta mahdolliset ilmakuplat nousee pintaan ?
« Viimeksi muokattu: 30.09.15 - klo:08:41 kirjoittanut siivilä »

Jiihoo

  • Vieras
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #1 : 30.09.15 - klo:09:02 »
.
Paras hunaja tulee kun hienoksi kiteytyneen hunajan lämmittää pehmeäksi ja sitten purkittaa. Kiteitä ei sulateta kokonaan.

Mainitsemasi tauko on välttämätön, kun tekee hyvää hunajaa. Aina kun kaataa tai valuttaa hunajaa, massaan jää ilmakuplia. Sitten kun alkaa sekoittaa, ilmakuplat jauhaantuvat pienemmäksi.

Koska prosessissa on näitä venttavaiheita, kannattaa tehdä suuria eriä

#A
20 litran ämpäri menee saunan pataan, ja se on helppo pehmittää. Olen kokeillut erilaisia lämpötiloja. Ainoa käyttökelpoinen lämpötila on 55C. Nääs kun viileän pytyn upottaa veteen, pytty alkaa jäähdyttää vettä, eikä se suinkaan ole sitten 55C. Pytty pehmenee, mutta ei sula nesteeksi. 40C lämpötilassa ei tapahdu oikeastaan mitään.

Korkeammassa lämpötilassa vahahiukkaset alkavat sulaa ja hunajaan ilmaantuu sulan vahan aromi.

#B

Lämpöpuhaltimella puhalletaan  pyttyä vasten lämmintä ilmaa. Kun pytyn ympärille laittaa pahvilaatikon, se muodostaa lämpimän kuvun . Tavara pehmenee aika mukavasti.

#C
Saavi lämpökaapissa, saunassa, lämpimässä huoneessa ym. Lämpötila esim 35 asteeseen. Ottaa oman aikansa että pehmenee. Tarvitsee lämpölähteen ja puhaltimen. Saunassakin tuulettimen puhallus antaa potkua.
#D
30 vuotta olen pehmentänyt hunajaa niin, että 350 kg rosteri tynnyri on elementeistä kootun kaapin sisällä. Lämpötila 35 asteeseen. Kesti viikon, että tavaran voi purkittaa. Nyt olen vaihtanut 20 litran ämpäreihin.

Oleellista purkituksessa on se, että tavara on lämmintä, noin 35C. Jos massa on kylmää 20C, kyllä purkitus on tuskaa. Ilmakuplat ja vaahto eivät myöskään nouse massasta pois, jos tavara on kylmää.

Jos purkitetun hunajan laittaa heti kylmään kiteytymää, ilmakuplat nousevat pintaa ja muodostavat "kuun kraatereita". Siksi kannattaa pitää purkkeja lämpimässä, jotta pinnalle nousseet kuplat puhkeavat. Ja sitten nopea jäähdytys jossain, viileässä tilassa 15C tai alle.


Nyt olen siirtynyt 20 litran ämpärien käsittelyyn. Niillä on kätevä  pehmittää eri tavoin. Sitten tavara laitetaan isompaan purkitusastiaan. Annetaan ilmakuplien nousta ylös ja purkitus on paras tehdä seuraavana päivänä. Jos käyttää porakonetta sekoittamiseen, vaahtoa syntyy aika pirusti hunajan sekaan. Käsin sekoitus olisi parempi. Jos on joku laastin sekoitin, siinä pitää olla valinta alhaiset kierrokset. Mutta varovaisesti, paraskin kone polttaa kääminsä jos väkisin vääntää.ja yrittää koneella pehmittää tavaraa.

.näillä on menty. Isot pojat saavat polttaa kääminsä ihan vapaasti.

.
« Viimeksi muokattu: 30.09.15 - klo:09:17 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

  • Vieras
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #2 : 30.09.15 - klo:09:06 »
.lämpötilan mittauspistooli on erittäin kätevä kun  tsekkaa lämpötiloja.
Maksaa 25€.

Eilen tutkin kasvihuoneessa lämpötiloja. Kun aurinko paistoi vadelman lehteen, erään lehden pintalämpö oli 38C.

Lattialla oli 13C vaikka yläosassa oli 25 . Laitoin propellin sekoittamaan ilmaa.

Myös sokeriliuoksen tai saunaveden lämpötilan saa napattua sekunnissa.
.

.
« Viimeksi muokattu: 30.09.15 - klo:09:09 kirjoittanut Jiihoo »

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1231
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #3 : 30.09.15 - klo:09:22 »
Minä löysin vesipatjan litteän ja ohuen  lämmittimen.  Se toimii vaippalämmittimenä kiedottuna astian ympärille remmeillä.  Muovisankossa sulaminen alkaa ulkoreunoilta ja kun hunajaa hämmentelee, parin tunnin kuluttua se on niin sulaa, että voi kaataa pakkausastiaan.  Tai sulattaa vielä vähän enemmän ja jättää sitten jäähtymään, että voi pinnasta kuoria pois vahaa.  Vesipatjan lämmitimen termostaatti, jos se on kunnossa, ei lämmitä kuumimmassa asennossakaan hunajaa yli 40 C.

Pakatut purkit on parasta säilyttää viileässä, niin hunaja ei kerrostu, eikä kiteydy niin nopeasti takaisin kovaksi.

Jiihoo

  • Vieras
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #4 : 30.09.15 - klo:11:24 »
.
Hyvä homma Pselo.. Ostin sähköpeitteen  Lidlistä vuosia sitten,  mutta se on liian kuuma. Otanpa sen käyttöön  purkituksissa. Loistava homma. Kiitti paljon.

« Viimeksi muokattu: 30.09.15 - klo:11:26 kirjoittanut Jiihoo »

Jiihoo

  • Vieras
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #5 : 30.09.15 - klo:12:42 »
Itellä on  hunajaa joka näyttää olevan kiteytynyt,  varastoitu muutamaan 28 kg saaviin .


Niihin 20 l valkoisiin ämpäreihin menee toi 28 kg. Onko ne niitä?

siivilä

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 147
  • Pohjanmaa
    • Profiili
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #6 : 30.09.15 - klo:14:34 »
Ei ole. Hieman isompia nämä 28 kg valkoiset saavit.   http://www.mesi.fi/tuotteet/hunajasaavi-28-kg/

Ostin mesimestarilta myös hieman pienempiä 20 litran valkoisia saaveja, joissa kokeeksi yhdessä on hunajaa.
http://www.mesi.fi/tuotteet/ampari/
« Viimeksi muokattu: 30.09.15 - klo:14:44 kirjoittanut siivilä »

Hyrra2

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 71
    • Profiili
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #7 : 30.09.15 - klo:21:39 »
Kertoisitko Pselo, mistä lämmittimen löysit ja minkä merkkinen se on.

Pchelovod

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1231
  • Pohjois-Savo, Leppävirta
    • Profiili
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #8 : 01.10.15 - klo:07:54 »
Poika toi muutossa vesisänkynsä meidän ulkovarastoon.  Minä sitten poltin siitä puuosat ja vein kaatopaikalle loput, mutta se pakkauspöntön ympäri ylettävä n. 30 cm korkuinen ohut muovilätkä, eli patjan lämmitin kiinnosti ja jäi käyttöön.  Kierrätyskeskuksistahan noita saattaa vielä löytyä.   Merkkiä en muista.

Tykimies

  • Seniori
  • ****
  • Viestejä: 338
  • L-Suomi Kauhajoki
    • Profiili
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #9 : 01.10.15 - klo:09:57 »
Ja sittenhän on noi lattialämmityskaapelit. Niitä saa kaikenkokoisina ja tehoisina. Tosin hinnasta en ole nyt ihan varma. Voi saada hunajansulattimen samaan hintaan...
Ite mietin joskus väsääväni saavista, uretaanilevyistä ja akvaariolämmittimestä vesihauteen, mutta se olis vaatinut lämppärin termostaatin rikkomista(ei nouse yli 30C) ja erillisen termarin hankkimista.

haniclub

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 107
    • Profiili
    • YouTube mehiläisvideoitani
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #10 : 01.10.15 - klo:20:27 »
Kertoisitko Pselo, mistä lämmittimen löysit ja minkä merkkinen se on.

Vielä niitä löytyy!

http://www.lahdesmaki.fi/huonekalut/makuuhuoneen-kalusteet/sangyt-ja-patjat/vesisangyt
Makeaa elämää !

Jiihoo

  • Vieras
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #11 : 01.10.15 - klo:20:48 »
.
Kirpputorilta löytyy myös 40 eurolla, mutta sillä hinnalla saa parempiakin lämmitysvehkeitä..

Jiihoo

  • Vieras
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #12 : 01.10.15 - klo:20:53 »
Ja sittenhän on noi lattialämmityskaapelit. Niitä saa kaikenkokoisina ja tehoisina. Tosin hinnasta en ole nyt ihan varma. Voi saada hunajansulattimen samaan hintaan...
Ite mietin joskus väsääväni saavista, uretaanilevyistä ja akvaariolämmittimestä vesihauteen, mutta se olis vaatinut lämppärin termostaatin rikkomista(ei nouse yli 30C) ja erillisen termarin hankkimista.

Jos on 60 litran vesiastia, ja siihen laittaa 55 asteista vettä, niin upotat vain 20 litran sankon siihen, niin hunaja pehmenee siinä ilman mitään lisälaitteita.. .vesiastian pohjalle voi laitaa esim ison kattilan, jonka päällä sankko seisoo.
Voihan siihen laittaa jonkun viltin ympärille ettei jäähdy niin nopeasti. Tai kuplamuovia 2 kerrosta ettei viltit likaannu.
« Viimeksi muokattu: 01.10.15 - klo:23:44 kirjoittanut Jiihoo »

Tykimies

  • Seniori
  • ****
  • Viestejä: 338
  • L-Suomi Kauhajoki
    • Profiili
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #13 : 03.10.15 - klo:08:19 »
Ja sittenhän on noi lattialämmityskaapelit. Niitä saa kaikenkokoisina ja tehoisina. Tosin hinnasta en ole nyt ihan varma. Voi saada hunajansulattimen samaan hintaan...
Ite mietin joskus väsääväni saavista, uretaanilevyistä ja akvaariolämmittimestä vesihauteen, mutta se olis vaatinut lämppärin termostaatin rikkomista(ei nouse yli 30C) ja erillisen termarin hankkimista.

Jos on 60 litran vesiastia, ja siihen laittaa 55 asteista vettä, niin upotat vain 20 litran sankon siihen, niin hunaja pehmenee siinä ilman mitään lisälaitteita.. .vesiastian pohjalle voi laitaa esim ison kattilan, jonka päällä sankko seisoo.
Voihan siihen laittaa jonkun viltin ympärille ettei jäähdy niin nopeasti. Tai kuplamuovia 2 kerrosta ettei viltit likaannu.

Hmm, joo. Mutta sulaako se kunnolla jos antaa olla tarpeeksi kauan?
 Me myydään hunaja juoksevana, joten pehmeneminen ei riitä. Rypsihunajat ja rypsipitoiset myyn tukkuun muut hitaammin kiteytyvät omin pikku kätösin.

Emo

  • Seniori
  • ****
  • Viestejä: 296
    • Profiili
Vs: Hunajan lämmittäminen ja pakkaaminen.
« Vastaus #14 : 03.10.15 - klo:10:24 »
Saako hunajaa kuumentaa noin paljon?  Mun asiakkaat kysyy lähes poikkeuksetta,  että onhan hunaja kuumentamatonta. Ja sanon että kaikki kotimainen on. Ilmeisesti siis tykimiehen hunajaa lukuunottamatta.
« Viimeksi muokattu: 03.10.15 - klo:10:26 kirjoittanut Emo »