Kirjoittaja Aihe: Suomen parhaille hunajille 51 kunniakirjaa  (Luettu 2969 kertaa)

marikoistinen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 226
    • Profiili
Suomen parhaille hunajille 51 kunniakirjaa
« : 24.02.16 - klo:15:09 »
Suomen Paras Hunaja 2015 -kilpailuun osallistui 62 mehiläistarhaajaa 87 hunajanäytteellä. Kunniakirja myönnettiin 51 hunajalle. Ennen arvostelua hunajia säilytettiin kuukausi normaalissa huoneenlämmössä. Näin voitiin todeta, että hunajat säilyttävät ominaisuutensa muuttumattomana myös kaupan hyllyllä.

Laatutoimikunta tarkasti näytteiden hunaja-asetuksen mukaiset vaatimukset sekä kauppakuntoisuuden kuluttajan näkökulmasta. Hunajan ulkonäköön vaikuttavista tekijöistä käytiin läpi käyminen, kerrostuminen ja roskaisuus sekä hunajan rakenteeseen vaikuttavista tekijöistä käsittely, kiteytyminen ja kovuus.

Kunniakirja myönnettiin näytteille, jotka täyttivät seuraavat vaatimukset: hunaja ei käy, ei ole kerrostunut, sisältää korkeintaan erittäin pieniä yksittäisiä roskia, käsittelyn jäljiltä tai sen vaikutuksesta on vain aavistuksen verran vaahtoa, ilmaa tai härmää, kiderakenne ei joko tunnu ollenkaan tai se on hieno ja tasainen. Lisäksi hunajan piti olla pehmeää ja helposti lusikalla otettavaa. Hyväksytyt virheet olivat vähäisiä, eikä niitä saanut olla useita samassa näytteessä.

Kosteasta kesästä huolimatta yksikään näyte ei käynyt. Hunajan paras myyntikosteus on 16,5 – 17,5 % välillä.  Jos hunaja on liian kosteaa, sen käymisherkkyys lisääntyy jo yli 18 % kosteudessa. Yli 19 %:ssa käyminen alkaa yleensä aina sopivassa lämpötilassa. Kosteus pitää aina varmistaa kunnollisella kosteusmittarilla, sillä käynyt hunaja ei täytä hunaja-asetuksen vaatimuksia, eikä sitä voi enää myydä elintarvikkeena.

Säilytyksen aikainen kerrostuminen todettiin yhdeksästä näytteestä. Roskaisia tai hieman roskaisia näytteitä oli 20. Härmistyneitä oli viisi ja lisäksi yhteen näytteeseen oli muodostunut jääkukkaa. Näytteissä 19 todettiin liian karkea kiderakenne.

Vaahtoisuutta oli 16 näytteessä ja kuplaisuutta 2 näytteessä. Se johtuu ilman sekoittamisesta hunajaan vaivaamisen yhteydessä. Säilytyksen aikana ilma nousee vähitellen pinnalle, mistä syystä hunaja vaahtoaa ja/tai kuplii.

Hunajan laatuun voidaan vaikuttaa varsin pienillä toimenpiteillä. Ensinnäkin hunajan maltillinen siivilöinti ja selkeytys vähentää roskaisuutta. Toiseksi varovainen vaivaaminen pienillä kierroksilla estää ilman sekoittumista hunajaan. Ja kolmanneksi: hunajan kosteus pitää aina mitata.

Lämpimät onnittelut kaikille kilpailuun osallistuneille ja erityisesti kunniakirjan saaneille!

Arviointiin osallistuivat laatutoimikunnan jäsenistä Vuokko Honkaniemi, Veikko Mustalahti, Anneli Salonen, Tarja Ollikka, Heikki Vartiainen ja Mari Koistinen. Lisäksi arvosteluun osallistui Maaria Kortesniemi Turun yliopistosta.

Kunniakirjan saaneet löytyvät tiedotteesta: http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3096681