Kirjoittaja Aihe: Vastustettava eläintauti  (Luettu 8821 kertaa)

Kraini15

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 164
 • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
  • Profiili
Vastustettava eläintauti
« : 18.03.16 - klo:08:14 »
Aika omalaatuista keskustelua tuottaa tämä EKM, vaikka tauti on määritetty vastustettavaksi eläintaudiksi, josta Eviran sivuilla yksityiskohtaiset ohjeet ja määräykset.
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintautien+vastustaminen+ja+valvonta/
Nyt pitää tietenkin muistaa, ettei Evira laadi noita lakeja ja asetuksia vaan ainoastaan valvoo niiden täytäntöönpanoa, lainsäädäntö on meillä suomessa ainoastaan eduskunnan käsissä. Moni mehiläistarhaaja kuitenkin pitää valvontaviranomaista jonain peikkona, jonka määräyksiä viimeiseen asti yritetään kiertää. Toiset, jopa kuvittelee, että tautitapauksessa Evira lähettää jonkun henkilön poistamaan taudin. Näinhän tietenkään ei ole vaan eläintenpidosta ja sairauksista vastaa täydellisesti ja ainoastaan mehiläisten pitäjä kuten muidenkin eläinten osalta pitäjä on vastuussa. täysin vastuuttomalta kuulostaa myös keskustelu, että mikäli tarhassani todetaan EKM niin valvontaviranomainen määrää pesien siirtokiellon, kunnes pesät on saneerattu puhtaaksi. Eikä tarhaaja sitten ”kriminalisoi” itseään ja jättää tautiepäillyt tutkimatta ja ilmoittamatta. Kritisoidaan myös näytteen tutkimisen kalleutta ja kuka sen maksaa. 25 eurolla (+alv) saa tutkittavaksi viisi näytettä, jos tämä on ylitsepääsemätön kulu niin kannattaako mehiläistenpitoa enää jatkaa. Kyllä muiden eläintautien tutkintakulut ovat huomattavasti enemmän. Ja eläinten pitäjä ne kulut aina maksaa niin harrastustoiminnassa kuin ansiotarkoituksessakin.
” Vastustettavista eläintaudeista ja niiden luokittelusta annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 843/2013 on lueteltu vastustettaviin eläintauteihin kuuluvat taudit seuraavasti:

13) esikotelomätä (Paenibacillus larvae sp. larvae)
14) pieni pesäkuoriainen (Aethina tumida
…. ”


Niittykukka

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 247
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #1 : 18.03.16 - klo:09:36 »
Pienellä rahalla saa selväksi onko piilevänä ekm. 

Onko valvontaeläinlääkärillä oikeutta käydä ottamassa ekm näytteitä omatoimisesti? 

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #2 : 18.03.16 - klo:09:38 »
En oikein ymmärrä miksi keskustelu tulkitaan omalaatuiseksi jos se ei noudata yleistä mantraa.

Hokema vastustettava tauti. on suorastaan irvokas, kun ottaa huomioon ettei yksikään mehiläishoitaja viljele EKM huvikseen,  tai muuten vain tarkoituksellisesti.
1960 luvulla useimmat tarhaajat olivat niin tietämättömiä taudeista että se levisi nopeasti ja kattavasti koko ympäristön pesiin,  ,tähän vaikutti erittäin suuresti se että tuolloin tarhattiin vielä pääasiassa olkipesissä, tauti ei tullut ns.silmille. Lisäksi pahaksi onneksi tulivat laajemmin käyttöön kasvinsuojeluaineet joista moni sai oivan syntipukin, hyvä ettei pilattu täydellisesti suhteita viljelijöihin. Heillä oli aina mahdollisuus hakata hieman enemmän puita jos ei hunajaa enään saanut.

Nyt ollaan palattu entiseen aikaan henkisesti ja siitä olen huolissani Siksi kirjoitan tästä vaikka liiton väki ei siitä pidä.Koska EKM on tautina hyvin todettavissa ja helppo hallita , olisi liiton pitänyt edetä toista tietä läpinäkyyden ja avoimmuuden suuntaan.Nyt on menty täysin toiseen suuntaan häpeän ja salailun vahvistamiseen. Tämä ei ole toki vaarallista jos sitä tekevät osaavat henkilöt, mutta kun siinä käykin niin että ne osaamattomat alkavat käyttää samoja porsaanreikiä.

Minusta oikea tie olisi ollut tiedon lisääminen kun ihmisillä on muutenkin halu kerryttää omaa tietoa ja osaamista, joillakin jopa tarve tyrkyttää sitä Harrastajapohja on nyt täysin toisenlainen kun ennen, vastuunottokyky olisi nyt huomattavasti parempi kun ennen jolloin mehiläishoito oli yleensä vain maatalouden lisäansio. Valistuksen kautta asia olisi hoitunut paljon paremmin ja vähemmillä  kustannuksilla.
Liiton voimavaroja olisi pitänyt käyttää siihen että oltaisiin selvitetty,  miksi mehiläiset niin laajasti altistuivat EKM samaan aikaan kun varroa alkoi lisääntyä voimakkaasti.

Sitten esimerkkitapaus,  jos on jollain alueella siirtokielto päällä. Alueella on useita hoitajia joista vain yhdellä on tarve myydä välillä pesiä, muilla on vain omatarve tai pienimuotoinen sivuhomma mehiläisten parissa. Heillä ei ole henkilökohtaista tarvetta vapautua siirtokiellosta. Kuinka tämä yksi joka on nyt myynyt pesiään aikaisemmin,  voi toimia tässä tilanteessa.
Käsittääksen vain silloin jos aikoo siirtää siirtokiellon ulkopuolelle,  tai myydä pesiään,  joutuu ottamaan puhtaita näytteitä kahtena vuonna peräkkäin,  ennenkuin vapautuu. Tämä ei kuitenkaan riitä,  jos alueella on edelleen kriminalisoituja tarhoja.Myyntilupaa ei ole. Onko siis lopulta todellisuudessa kehitetty rahastusautomaatti Eviralle, koska seuraava vaihe on tietenkin että siirtokieltoalueilla kaikki pakotetaan ottamaan näytteitä niin kauan, ettei yhtään itiötä löydetä. Uskomatonta että krinalisoinnin tarve on noin voimakasta mehiläishoitajien keskuudessa, joiden olisi luullut olevan käytännönläheisiä ratkaisijoita mehiläisten terveyden suhteen.





Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1231
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #3 : 18.03.16 - klo:10:09 »
Tuo nyt on ihan uskomatonta puhetta.  Ettäkö pitäisi yhä vapaasti saada myydä tautisia pesiä ympäri Suomea?  Onneksi  on jo Hovissa näytetty, ettei se kannata.
Yhteistyökykyä kyllä ollaan vaatimassa kaikilta muilta, mutta sitä pitäisi löytyä itseltäkin, että voisi keskustella niiden naapuritarhaajien kanssa ja selvitä yhdessä alueella riehuvasta taudista.  Neuvojia kyllä löytyy.

siivilä

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 147
 • Pohjanmaa
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #4 : 18.03.16 - klo:10:32 »
Johtaako EKM hoitamattomana aina pesän tuhoutumiseen ?

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #5 : 18.03.16 - klo:10:39 »
Päinvastoin kun esität, tämä kriminalisoinnin kiristäminen juuri johtaa suurenpiin ongelmiin,  kun mitä olisi ollut mehiläishoitajien omavalvonta tie.
Hovioikeus ei myöskään tässä asiassa vie eteenpäin, vaan päinvastoin, tässä on tapahtumassa ennen-näkemätön masokistinen näytelmä, jossa mehiläishoitajat köyttävät itsensä Eviran ja hovioikeuden avustuksella tarhalle ja alkavat pahoinpidellä itseään ja mehiläisiä ankaralla vimmalla. Kunnes väsyvät  ja pesät jäävät taas vuosikymmeniksi sinne lahoamaan, kuten tapahtui 1960 luvulla.

Mitä tulee tuohon viimeisimpään viestiin EKM päästessään pesässä voitolle tuhoaa kyllä pesän aivan varmasti,sen jokainen mehiläishoitaja tietää kyllä.
« Viimeksi muokattu: 18.03.16 - klo:10:41 kirjoittanut satunnainen »

Kraini15

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 164
 • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #6 : 18.03.16 - klo:15:43 »
On sitten hokema tai mikä muu tahansa, mutta EKM on määritelty vastustettavaksi eläintaudiksi, johon liittyy velvoitteita mehiläisten pitäjiltä. Kyllä SML on jakanut tietoa ja valistusta kyseisen taudin osalta mielestäni aivan riittävästi. Ja mikäli on epäselvää niin tautineuvojat opastavat auliisti aivan veloituksetta. Olettaisin, että ainoastaan omavalvonnalla saadaan taudista aikainen havainto, jolloin torjuntakin on helpompaa. Tuo omavalvonta on nimenomaan näytteiden lähettämistä, koska taudin toteaminen mehiläisistä on muuten oikeastaan mahdoton. Mikäli näyte on "puhdas" niin ei toimenpiteitä, mutta piilevänkin taudin näyttö estää pesien siirron tarhojen välillä tai myynnin joka tapauksessa vaikka viranomainen ei ottaisikaan kantaa asiaan. Joten mitä haittaa sitten enää on vaikka kielto tulisikin viranomaistietä, ei vastuullinen hoitaja jakaisi tautia muutenkaan. Tuota viranomaisvalvontaa tarvitaan koska kaikki tarhaajat eivät halua tai osaa hoitaa tuota omavalvontaansa ja tauti leviää. Tauti jota juuri piti vastustaa. Aiemmin olen hoitanut muita tuotantoeläimiä ja voin sanoa, että tämä mehiläisiin kohdistuva valvonta on minimaallisen pientä, koska taudit eivät vaikuta elintarviketurvallisuuteen. Mutta negatiivinen viesti mehiläishoitajien kyvyttömyydestä tehdä yhteistyötä "mädän" torjunnassa vahingoittaa markkinoita kuluttajien virhetulkintojen vuoksi.

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #7 : 18.03.16 - klo:16:18 »
On totta että EKM on vastustettava tauti mutta jos tarhoillani on kaikki kunnossa eikä minulla ole tarvetta siirrellä pesiä eikä myydä niitä, ei minulla ole myöskään mitään velvoitetta tai pakkoa lähettää näytteitä Eviraan.
Tälläinen velvoite tai pakko voisi syntyä eläinlääkärin päätöksellä, mutta silloin kustannukset maksaisi joku muu kuin mehiläishoitaja.

Oletetaan että olisin kuitenkin vapaaehtoisesti hankkinut näytteillä vapautuksen siirtokieltoon, ei sellaista kuitenkaan voitaisi myöntää koska kilometrin päässä on edelleen tarhaaja jolla ei ole mitään tarvetta lähettää näytteitä. Ymmärtävätköhän läänineläinlääkärit minkälaisen lain kanssa ovat tekemisissä.
Onko minulla nyt oikeus vaatia viranomaisilta toimia siirtokiellon kumoamseksi, esimerkiksi vaatimalla heitä selvittämään ympäristöni (siirtokieltoalueen) tarkastusta ja puhtaaksi toteamista.

Jos he eivät siihen pysty niin ovatko he lain nojalla korvausvelvollisia aiheuttamastaan vahingosta ja haitasta minulle.?.
Kun liitto sorvasi tätä mallia viranomaisten kanssa, oli tarpeetonta jättää siihen raskauttavia elementtejä, kun tiedettiin että käytännössä valvonta ei toimi puutteeellisen lainsäädännön takia.
Jos taas sana velvoite onkin raskauttava ja lain veroinen vaatimus, on mehiläishoitajille valehdeltu päin naamaa valmisteluvaiheessa, jossa luvattiin ettei mehiläishoitajille aiheudu mitään kustannuksia jos ei ole tarvetta siirrellä tai myydä pesiä.

Niittykukka

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 247
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #8 : 18.03.16 - klo:17:41 »
Ettäkö pitäisi yhä vapaasti saada myydä tautisia pesiä ympäri Suomea?  Onneksi  on jo Hovissa näytetty, ettei se kannata.

Jos on kyse tästä "paratiisi &korpi" jutusta, niin hovioikeudessa ei ole annettu tuomiota, vaan osapuolet ovat päässeet sopuun  asiassa ja tehneet sopimuksen. Pesien myyjä korvaa ostajalle ja molemmat pitää oikeudenkäyntikulut vahinkonaan. Mutta nämä oikeudenkäyntikulut molemmilla lienee yli 25 000?    :o

Joka tapauksessa tautisia pesiä ei tule myydä ja tauti tulee hoitaa.

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #9 : 18.03.16 - klo:19:24 »

Joka tapauksessa tautisia pesiä ei tule myydä ja tauti tulee hoitaa.


Nyt kun olemme keskustelleet tästä uuden EKM asetuksen tuomasta ongelmasta niin keskustelu kääntyy kokoajan asian sivuun .
En minä eikä kukaan muukaan mehiläishoitaja vaadi että tautisia pesiä saisi vapaasti myydä ja että ei olisi velvollisuutta hoitaa tauti tai  hävittää pesä.

Jo pelkästään tarhaajan oma etu edellyttää että EKM saastuttama pesä löytyy ajoissa ja sen voi hoitaa kuntoon tai tuhota. Näin myöskin tehdään,  koska omat vieressä olevat pesät ovat seuraavana saamassa taudin. Eikä  suinkaan se naapuriin kilometrin päähän tulleen hoitajan pesiin.

Nyt kun pesillä on kova kysyntä on luonnollista että joku alkaa tuottamaan pelkästään uusia pesiä, mm itse aion myydä pesiä lähivuosina.
Pelkään pahoin että EKM asetus tulee estämään myyntiaikeet,  koska ei riitä että omat pesäni ovat puhtaat, jos itiöitä löytyy naapurista.

Huomioiko asetus minua lainkaan siten että läänineläinlääkäri määräisi koko ympäristöni EKM talkoisiin sitten että siirtokielto voidaan purkaa.?.
Entä sitten uusi alue,  kuinka kauan olen vastuussa myymistäni pesistä,  kun mielestäni pesät ovat vaarassa samantien,  kun ne uudelleen pääsevät lentoon uudessa paikassa.

Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1231
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #10 : 18.03.16 - klo:21:35 »

Onko minulla nyt oikeus vaatia viranomaisilta toimia siirtokiellon kumoamseksi, esimerkiksi vaatimalla heitä selvittämään ympäristöni (siirtokieltoalueen) tarkastusta ja puhtaaksi toteamista.


Nimenomaan viranomaisen täytyy ryhtyä toimiin, jos jossain on epäily taudista.  Poliisin oikeuksia tosin Eviralla tai läänineläinlääkärillä ei taida olla. Eikä meillä tarhaajillakaan.
Eli kertomaan vaan niistä epäillyistä taudinlevittäjistä!

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #11 : 18.03.16 - klo:23:05 »
Lauseen irrottaminen asiayhteydestään ja sen käyttötarkoituksen muuttaminen,  ei yhtään edesauta tätä keskustelua.

Kysymys on siitä aiheuttaako uusi EKM asetus enemmän ongelmia,  kuin poistaa niitä. Oliko ratkaisu hyvä alalle,  vai mentiinkö väärään suuntaan ?

Mielestäni mehiläishoitajille aiheutettiin vahinkoa. kun alettiin itiöitä metsästämään. Nyt tuskin kukaan lähettelee vapaaehtoisesti näytteitä,  koska ei haluta uusia siirtokielto alueita.

Kliininen esikotelomätä on jo itsessään vahva kannustin hoitajalle ryhtyä toimeen ja antaa aluehallinnollekin mahdollisuuksia viranomaistoimiin, tämä on ihan ok. Koska siirtokieltoja ei tarvita, kun tuhotaan pesä.

Nyt kuitenkin paikkakunnalla esiintyvät itiöt sementoivat mehiläishoidon 3 vuodeksi yhä uudelleen ja uudelleen,  eikä hoitaja voi tehdä mitään,  myöskään kukaan ei ole valmis  korvaamaan menetyksiä, kun hoitaja ei voi käydä mehiläiskauppaa terveillä pesillä. Miksi tätä on haluttu ?.

Onko joku luullut että mehiläishoitajan ongelmat ratkeavat naapurien pesiin kurkkimalla. Tämä on ollut suuri harha ja virhe, vastaus löytyy aina omista pesistä.
Jos haluaa käydä mehiläiskauppaa,  on alettava tarhata alueella jossa siirtokieltoa ei ole.Tämäkö nyt on se mitä haluttiin.

Kraini15

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 164
 • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #12 : 19.03.16 - klo:07:30 »
Lainaus.
4 a § (24.4.2015/518)

Eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen

Joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta eläintautilain (441/2013) tai eläimistä saatavista sivutuotteista annetun lain (517/2015) tai niiden nojalla annetun säännöksen tai määräyksen vastaisesti

1) tuo maahan tai vie maasta, siirtää, käsittelee, pitää hallussaan taikka luovuttaa eläimiä, eläinten alkioita tai sukusoluja, muita eläimistä saatavia tuotteita taikka muita esineitä tai aineita tai

2) jättää noudattamatta eläintaudin leviämisen estämiseksi määrättyä kieltoa tai rajoitusta

siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle taikka vakavaa vaaraa eläinten terveydelle, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #13 : 19.03.16 - klo:08:49 »
Onko sinulla jokin kuvitelma etten tietäisi tätä EKM asetusta ja lakia, sitä mitä se merkitsee. Tiedän varsin hyvin ja tiedän myöskin sen mitä EKM piiloon vieminen tulee tarkoittamaan.
Sinulla saattaa olla jokin trauma paikallisesti kun olet noin vahvasti lähtenyt lakikirja kainalossa mehiläisiä hoitamaan.

On oikeastaan aika turhauttavaa keskustella tästä asiasta,  jota puitiin jokaisessa paikallisyhdistyksessäkin pari kolme vuotta sitten.Nyt voi sanoa että vikaan meni lopputulos.

Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1231
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Vs: Vastustettava eläintauti
« Vastaus #14 : 19.03.16 - klo:20:51 »
Ei mikään ihme, että JiiHoo liukeni täältä.