Kirjoittaja Aihe: Historian oppi  (Luettu 5285 kertaa)

Kraini15

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 164
 • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
  • Profiili
Historian oppi
« : 05.04.16 - klo:15:00 »
Olen lueskellut mehiläishoidon historiaa. Aikanaan olkipesissä hoidettaessa oli "saneeraus" joka kesäinen pakollinen toiminta, kun pesät parveili. Pesien määrää lisättiin parveilun kautta (parvi kiinni ja olkipesään). Hunajaa saatiin vain siitä alkuperäisestä talvehtineesta pesästä josta mehiläiset tapettiin nikotiinilla tai jollain muulla aineella, Pesä purettiin ja hunajat pois. Nuo parvipesät taas sitten talven yli omalla hunajalla, 1800-luvulla sokeri oli paljon kalliimpaa kuin hunaja ei sitä mehiläisille annettu. Sitten keksittiin laatikko olkipesän päälle josta otettiin hunaja ja varsinaista pesää ei enää tarvinnut särkeä. Olkipesä oli sikiöpesä sekä talvehtiva pesän osa. Kunnes olkipesäkin korvattiin laatikolla ja mehiläisiä pidettiin vuosikausia samassa pesässä. Eräs varttunut hoitaja kertoi, ettei alapesään edes katsottu, vaan hunajalaatikot van otettiin sadonkorjussa pois, ja toisinaan imeteltiin miksi pesä kuoli.
Olkipesien aikaan ei myöskään ollut varroaa eikä juuri muitakaan tauteja
Olisikohan oikeaa mehiläishoitoa nykyäänkin, että joka alkukesä mehiläiset parveutettaisiin hallitusti (ravistus pohjukkeille) uudelle pesälle emoineen, kuten mehiläinen luonnostaankin tekee ja tällöin punkit ja taudit jäisivät vanhaan pesään joka tuhottaisiin sen jälkeen kun peittosikiöt kuoriutuneet ja nekin ravistettu pohjukkeille ja yhdistetty "akuparveen" ennen pääsadon alkua. Onko tämä nykyinen jättipesien ihannointi tuonut enemmän harmia kuin hyötyä. Tätä menetelmää ainakin soveltaen käytti Mehiläinen lehteen kirjoittanut tarhaaja.
Saneeraako joku muu pesänsä, vaikka niissä ei tautia olekaan ja pysyykö varroapunkki näin aisoissa ?


WKS

 • Vieras
Vs: Historian oppi
« Vastaus #1 : 05.04.16 - klo:18:34 »
jättipesien ihannointi on tuonut tautiongelmia, mutta on myös tuonut hunajaa.
Varroa on isompi ongelma isoissa yhdyskunnissa kuin pienissä.

saaneeraus ei poista varroa-ongelmaa, mutta hidastaa varroan lisääntymistä.

Tykimies

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 338
 • L-Suomi Kauhajoki
  • Profiili
Vs: Historian oppi
« Vastaus #2 : 06.04.16 - klo:08:34 »
Eikös se ollut Ruususen Matti, joka saneeraa 1/3 pesistä joka vuosi? Komppa-Seppälällä taas eka laatikko lisätään alle, ja varmistetaan että nämä kakut on putipuhtaita.

Näitä samoja asioita pohtineena, ollaan mietitty jonkin sortin puolisaneerausta joka pesälle joka vuosi. Uusia kakkuja pitää kumminkin rakennuttaa joka vuosi myös.
Eli, kun pääsatokausi alkaa:
-etsitään emo
-Laitetaan pesän tilalle kaksi f-laatikkoa(farrar käytössä)
-Pudotetaan emo sinne
-sulkuri väliin
-vanha pesä päälle.

Pääsatokauden mesitulva aiheuttanee sen, että uuteen sikiöosastoon tulee mahdollisimman vähän vanhaa ruokaa, ja sikiöosasto on aina puhtailla kakuilla talvea vasten. Ja ei. Ei pesää putipuhtaaksi itiöistä yms. noin saa, mutta pysyypä ehkä homma kasassa kumminkin.

Petterix

 • Vieras
Vs: Historian oppi
« Vastaus #3 : 07.04.16 - klo:07:48 »
Pesää voi olla käytännössä mahdoton saada puhtaaksi EKM itiöistä jos alueella on tautipainetta. Mun käsitys pesän koosta on se että mitä suurempi ja vahvempi sen paremmin se voi. Tietysti torjunnat tulee hoitaa asianmukaisesti. Pienet pesät ovat paljon herkempiä monille vaivoille. Olkipesä-aikaa on turha verrata nykypäivään koska silloin varroaa ei ollut eikä sen välillisiäkään vaikutuksia. Jos haluaa mahdollisimman terveitä pesiä niin jaokkeet kannattaa tehdä ravistusparvista. Parvi verkkoseinäiseen laatikkoon ja sinne oksaalihappo suihkutus päälle. Antaa yön tai pari olla varastossa ja sitten pesäyttää. Eräs tuttava teki näin viime kesänä ja sanoi yllättyneensä positiivisesti. Vaatii hieman vaivaa mutta saattaa olla jopa järkevää. Aion tehdä itse koe-erän kesällä.

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Historian oppi
« Vastaus #4 : 08.04.16 - klo:17:36 »
Varsin hyvä kirjoitus tuossa edellä.
Varroa on tosiaan kaiken pahan alku ja juuri, hyvä että siihen nyt aletaan kiinnittää huomiota enemmän. Kaikki uudet ideat ja keinot ovat tervetulleita.
EKM on toki oma ongelmansa myöskin,  mutta mittaluokaltaan paljon vähäisempi kun varroa.

Taidan myöskin tehdä ravistusparvia kesällä, ihan vain koemielessä ja muitakin ratkaisuja aion koittaa samalla.mm.tarkkaa sikiökatkosta

Pchelovod

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1231
 • Pohjois-Savo, Leppävirta
  • Profiili
Vs: Historian oppi
« Vastaus #5 : 08.04.16 - klo:18:27 »
"Satunainen" on herännyt henkiin taas, jippii.  Vielä enemän odotamme JH:n henkiinheräämistä.
EKM:n kanssa ei ole leikkimistä, vaikka Satunnainen sitä omista intresseistään johtuen väheksiikin. 
Se on kalkkisikiön kanssa kaikkein tärkein ehkäistävä mehiläisten vitsaus - varron kanssa kyllä nyky ohjeilla pärjätään.

satunnainen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Historian oppi
« Vastaus #6 : 09.04.16 - klo:07:18 »

"Satunainen" on herännyt henkiin taas, jippii.  Vielä enemän odotamme JH:n henkiinheräämistä.


Pääsiäisen läheisyys on saattanut hieman vaikuttaa tähän yllä olevaan tekstiin. Minusta tällä palstalla pitää voida keskustella asioista monista eri lähtökohdista, ilman että joku närkästyy henkilökohtaisesti,  kun erilaisuus ja eri näkökulma ei miellytä.
Tällä liiton sivulla olevalla keskustelualueella pitäisi voida keskustella vaikka omalla nimellä,  koska lähtökohtaisesti tämä pitäisi olla mehiläisiin ja niiden hoitoon liittyvä keskusteluareena.
Tämä keskustelu tavoittaa myöskin hyvin hunajasta ja mehiläisistä kiinnostuneet ihmiset. Siksi pitäisi ymmärtää että tällä voi tehdä myöskin vahinkoa alalle.
Sen vuoksi olisi tärkeää että vaikeista ja monimutkaisista ongelmista kirjoitettaisiin myönteisessä ja positiivisessa hengessä, siitäkin huolimatta että alalla nähdään raadollinenkin puoli arjessa.Vaikka mehiläisiä vaivaavat taudit toisinaan, se ei vaikuta hunajaan ja täten kuluttajaan lainkaan. Siksi pitäisi käyttää ehkä myönteisempää ilmaisua julkisessa keskustelussa,  vaikkapa mehiläisten sairaudet kuten EKM

Varsinkin ne jotka alalla toimivat ja antavat liiton nimissä lehdistölle ja muualle mediaan lausuntojaan,  voisivat paneutua omaan viestintäänsä tarkemmin ja myöskin siihen,  miten se markkinan käyttäytymiseen vaikuttaa.Tämäkään palsta ei pitäisi vaikuttaa suoli-24 lta. Tasokkaita mehiläisalan keskustelijoita palsta tarvitsee,  tai sen voi liitto lopettaa alalle  vahingollisena toimintana.
Kotitalouskemisteille ja kotifyysikoille sekä myytinmurtaja feikeille on omat fooruminsa. muualla." - varron kanssa kyllä nyky ohjeilla pärjätään."

Komm.satunnainen

Tähän halusin vain mainita että monet tuntemani mehiläishoitajat ovat pettyneitä viimetalven talvehtimistulokseen. Koska varroa oli aiheuttanut yllätyksiä.menetyksiä oli tullut.
He olivat kuitenkin tehneet kaikki torjuntatoimet nyky-ohjeiden mukaan. Ne eivät siis ole riittävät ohjeet, .eivätkä ratkaise ongelmaa muuttuvissa olosuhteissa.
mm. tästä olen halunnut keskustella eikä se tarkoita että väheksyisin jotain muuta mehiläisten  sairautta.

Kesä 2014 oli varroan lisääntymisen kannalta erittäin otollinen torjunnat onnistuivat kuitenkin kohtuullisen hyvin tappioita ei talvikaudella 2014-2015 tullut paljon.
Kuitenkin kevät 2015 oli varroan lisääntymisen kannalta erittäin suotuisa ja sitä kesti pitkään lähes kesäkuun loppuun  saakka.
Tuolloin sanoin tuntemilleni hoitajille että ensi talvena saattaa tulla ennen-näkemättömiä tappioita,  jos varroaa ei syksyyn mennessä saada kuriin.
Nyt tulokset on nähtävillä.
Tappioita on tullut monille hoitajille joilla talvehtiminen on ollut yleensä sataprosenttista.
Jotkut syyttävät taaskin myrkkyjä ym.tekijöitä. Syy on kuitenkin varroassa. Kun viime kesäkussa huomasin varroan poikkeuksellisen voiman ryhdyin ponnekkaisiin toimiin ja nyt talvehtiminen oli sataprosenttinen sen ansiosta.

Tämä ei kuitenkaan riitä vaan torjunta ja seuranta on kehitettävä niin helpoksi ettei ketju petä koskaan sen vuoksi että se on liian työlästä. Tästä keskustella pitäisi ja tuoda ideoita esiin.


Kraini15

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 164
 • Harrastelijatarhuri / Eurajoki
  • Profiili
Vs: Historian oppi
« Vastaus #7 : 09.04.16 - klo:13:53 »
Olen samaa mieltä, että mielipiteitään/kokemuksiaan/havaintojaan ja jopa kysymyksiä voi tälle palstalle lähettää ilman että niistä joku vetää "herneen nenään" ja pieni väittelykin on paikallaan. Mutta valitettavasti olen huomannut että toisinaan mielipiteen ilmaiseminen on jollekin punainen vaate joka aiheuttaa vähättelyä, solvauksia jopa henkilökohtaista nimittelyä sekä tarpeetonta negatiivista arvostelua tarhattavan mehiläisrotuun.
 Joten en piilottele nimimerkin taakse vaan lisäsin nimeni allekirjoitukseksi viesteihini.