19.09.17 - klo:23:46

Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Rodut / Vs: Lihapesän synty
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II tänään kello 14:24 »
Tänä kesänä satokausi oli ihan poikkeuksellinen. Maitohorsma  ja ohdakkeet kukkivat täyttä häkää elokuun puolivälissä. Rapsi kukki koko heinäkuun.

Pesät saivat ylimääräisen sikiökierroksen elokuussa.

Muodostin parvista yhden langstrotin tai  .kahden farrarin kokoisia pesiä ja niihin hyvät emot. Sattuivat olemaan hyviä uusia emoja.


Jos tällainen pesä oli hyvällä laitumella, toihan se laatikon tai kaksi hunajaa. Mutta kotipihassa, jossa oli liikaa pesiä, sato jäi vähiin mutta sikiöitä syntyi ihan kunnollisen pesän verran.

Kotipihassa voi sanoa että sikiöt söivät sadon, niiku tekivätkin. Mutta hyvillä laitumilla saman kokoisesta pesästä sai suomalaisen keskisadon.

Siis, lihapesä on suhteessa myös siihen, minkä verran alueen pesille riittää kerättävää.

Tein jaokkeita vapusta lähtien.  Toukokuun alussa perustetut pesät toivat normaalin sadon.

Kesäkuun alussa perustetut toivat jotain.
.
Jos kesän mittaan teki parvista  pesän, se nyt oli kiikun kaakun, saiko niistä mitään. Kun hyvä emo täytti pesän sikiöillä, sapuska meni toukkien ruokintaan.

Parvi ei voi tehdä mahdottomia, koska mehiläismäärän puolesta se voi pitää yllä vain tietyn kokoista pesää. "Liian hyvä emo"  voi sitoa koko parven energian sikiöiden hoitoon, mutta se emo näyttää mahtinsa seuraavana vuonna.
Parvikin voi täyttää näin lihapesän tuntomerkit.


.
2
Rodut / Vesiämpäri mustan mehiläisen kanssa
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II tänään kello 13:10 »
.
Muistu mieleen että ennen vanhaan 80-luvulla piti olla vesiämpäri mehiläispesiä hoitaessa, että voi huuhdella myrkyn hajua käsistä ja ranteista pois. Tämä touhu loppui kun varroa tappoi viimeiset pohjan mehiläiset  1990 tietämissä.

Vanhat ajat tulivat mieleen  kun perkasin isoa pesää viime viikolla  se  antoi 2 päivän aikana 70 piikkiä. Kun toin pesän pihaan ja poistin suuverkon, pesä räjähti kuin käsikranaatti.

Tämmösiä sankareita ilmaantuu silloin tällöin. Sippolan kirkon nurkka tornissa on vuosikaudet, ellei kymmenet, majaillut mehiläispesä. Siitä saa kunnon vastuksen kun saa niitä hoitoonsa..

.
3
Syksy / Vs: Syöttölaatikko
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II 18.09.17 - klo:22:05 »
.
Minä yllätyin 15 litran laatikon toimivuudesta.  Kanneksi menee pesän oma välikatto.
Pohjalevyn tein kovalevystä, ettei tule villirakennetta pohjaan..

Sokeriallas pitäisi maalata ennen käyttöä, että mustan homeen saa pois pinnasta

Kovamuoviset linnalaatikot ovat olleet käytössä 30 vuotta. On ne aika hauraita, mutta niitäkin voi korjata.
4
Syksy / Vs: Syöttölaatikko
« Uusin viesti kirjoittanut Ronnberg 18.09.17 - klo:21:33 »
Mesimestarin Honey Paw 15litraiset styroxit ollut käytössä koko 5 vuoden mehiläisurani aikana..  Ei ole muista kokemuksia.    Nämähän on helppokäyttöisiä ja näyttävät hyvin toimivan mehiläistenkin kannalta.   Ainoa haittapuoli mitä itse olen huomannut että homehtuvat helposti käytössä.   Peseminen jälkeenpäin on silloin hankalaa kun styroksista ei home lähde helpolla.   

Teen nyt tämän syksyn ja talven itselleni mahdollisesti kalliin kenttäkokeen - maalasin vastoin hyviä neuvoja sisäpuolelta myös nämä syöttölaatikot - tein näin puolelle pesistäni.   Katsotaan kuoleeko pesät siihen vain eivätkö kuole.   En itse jaksa uskoa että maali liukenisi sokeriliemeen.   Käytin kylläkin öljypohjaista maalia eikä ainakaan vielä ole mitään merkkejä että maali olisi irtoilemassa ja/tai liukenemassa.

5
Syksy / Vs: Syöttölaatikko
« Uusin viesti kirjoittanut rantola1 18.09.17 - klo:21:26 »
Jos lähetän koko laatikon Matkahuollon kautta niin ei se rahti kovin suuri ole.
6
Syksy / Vs: Syöttölaatikko
« Uusin viesti kirjoittanut Pchelovod 18.09.17 - klo:20:38 »
Kovamuoviset ovat kylmiä ja lohkeavat herkästi vanhetessaan.  Styroksisista kulkevat mehiläiset ja ampiaiset läpi mistä haluavat.  Minä haluaisin seuraavaksi puisen syöttölaatikon.  Ennen kuin heität ne vanhat juhannuskokkoon, tee niistä kopiot.
7
Syksy / Syöttölaatikko
« Uusin viesti kirjoittanut rantola1 18.09.17 - klo:18:43 »
Mulla on koko hoitokauteni aikana ollut käytössä itsetehtyjä
puisia syöttölaatikoita. Nyt ne rupeaa vetämään viimeisiään.
Ostin kokeeksi yhden 15 ltr syöttölaatikon jossa on insuliittikansi, ensi
syksyksi. Nyt kysyisinkin kolleegoilta millaisia syöttölaatikoita
yleensä suosittelette minun ostavan jatkossa kun ei ole muista kokemusta.
En ehtinyt kokeilla tätä ostamaani enää.
8
Emonkasvatus ja mehiläisten jalostus / Vs: Kuningattararen elämä talvella
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II 17.09.17 - klo:16:20 »
Kyllä tuosta talveuttamisestakin saa mielenkiintoista puuhaa. Oletko jiihoo koskaan miettinyt miten emo aistii päivän alun ja lopun se kun "surffailee" päivät pitkät kehien välissä

En ole miettinyt. Eläimillä ja kasveilla on  sisäinen kello. Olen lukenut siitä, ja olen nähnyt miten ne reagoivat.

Onko sillä emolla päivän alku ja loppu? Ja milloin se nukkuu? Ei kai virka-aikana?
 
9
Emonkasvatus ja mehiläisten jalostus / Vs: Kuningattararen elämä talvella
« Uusin viesti kirjoittanut vasili 17.09.17 - klo:14:40 »
Kyllä tuosta talveuttamisestakin saa mielenkiintoista puuhaa. Oletko jiihoo koskaan miettinyt miten emo aistii päivän alun ja lopun se kun "surffailee" päivät pitkät kehien välissä
10
Emonkasvatus ja mehiläisten jalostus / Vs: Kuningattararen elämä talvella
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II 17.09.17 - klo:11:02 »
.
Itse olen nähnyt, miten kalkkisikiö vaikuttaa satoon. Jos kalkkisikiö tappaa keväällä 20% sikiöistä, pesä ei tuo hunajaa. Kun tauti paranee itsestään kesäkuun puolivälissä, emo alkaa munia täysillä sen  jälkeen. Pesä kasvaa kesän mittaan isoksi, mutta kerääjien suhde pesän toukan kasvatukseen on sellainen, että saalis syödään. Pesä olisi kunnossa elokuussa, mutta silloin ei ole satoa.

Kuhnurituotannosta on tutkittu, mitä se vaikuttaa satoon. Luonnon kennoissa sikiöistä 25% on kuhnureita. Hoitopesissä 5% luokkaa.

Kun kuhnurien määrä on 20%, sato putoaa puoleen. Sen sijaan että kuhnurit olisivat kerääjiä, satsaus sikiöihin menee hukkaan sadon kannalta
.

Kuvitellaan että teet jaokkeen 3 täydellä sikiökakulla kesäkuussa, se on pois kerääjistä heinäkuussa. 3 kakkua on 20% 15 kakun  määrästä.

Tänä vuonna oli muutama erittäin vahva buckfasti. Halkaisin ne sadon loputtua ja sain kaksi normaalia talvehtijaa. Emojaokkestakin tuli 3 kakkua sikiöitä.Siis vaihtoehtoja on sille, että yrittää talveuttaa mahdollisimman pieniä jaokkeita emojen takia.
.
.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10