Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Pchelovod

Sivuja: [1] 2 3 ... 80
1
Ei mehiläiset niitä kakkuja ulkovarastossa tai tyhjässä pesälaatikossa tuhoa.  Muuttavat korkeintaan asumaan, jos parvi karkaa.  Paljon suurenpi häiriö ovat hiiret tms.

2
Kesä / Vs: Sikiökakkuja pesistä.
« : 15.06.18 - klo:20:16 »
Nyt jos ottaisi vastapeitettyjä sikiökakkuja jaokkeisiin menetettäisiin niistä syntyvät mehiläiset, jotka olisivat kerääjinä heinäkuun lopulla.  Eli antaa mennä vaan.  Nyt pesämehiläisinä olevat olisivat päässeet kerääjiksi aikaisintaan huomenna ja nuorimmat heinäkuun eka viikon lopulla.  Eli ei kovin suurta menetystä, jos alkaisi jo tekemään jaokkeita.  Alkaahan pääsatokausi olla jo lopuillaan Juhannukseen mennessä.

3
Ainoa pelko huonon hunajasadon lisäksi on mielestäni parveilu, joka voi yllättää loppukesästä, jos mehiläisillä ei ole mitään "oikeita töitä".  Mitenkäs ne muualla maailmassa hoitaa homman mehiläisten kanssa, kun kesä on aikaisessa?  Pitäisikö meidän alkaa kylvämään ja istuttamaan myöhemmin kukkivia lajeja!

4
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 13.06.18 - klo:11:37 »
Minulla oli muistaakseni semmonen tilanne että ravistin mehiläiset, ja ei ollut pesää mihin lentää takas, sitt ne lensi naapuripesään ja tappo emon...
Vastaisuudessa kokeile tuota minun ohjettani, että alkuperäisen pesän  mehiläiset lennätetään alas laitetun uuden jaokkeen lentoaukon eteen laitetun levyn ohjaamana ylälaatikkoon sulkuristikon lentoaukon kautta ja pidetään jonkun aikaa erillään siitä uudesta alas laitetusta jaokkeesta.  Siten säästää uusia emoja. 

5
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 13.06.18 - klo:09:05 »
Tuleeko tästä pesää enää?
Ainahan sitä voi hengissä pitää ja siitä pesän saa vielä sikiökakkuja toisista pesisä pesistä antamalla tehtyä.  Mutta kannattaako?  Edes sen 17 euron mehiläistuen takia.  Monesti on helpompi tehdä uusi jaoke.  Vaikka sen saman pesän tilalle.   Tuon pesän mehiläiset voi yhdistää sitten jaokkeeseen tai ravistella kauemmas ja antaa lentää sitten jaokkeen ylälaatikkoon.  Levy jaokkeen lentoaukon eteen nojalleen ohjaamaan entisen pesän mehiläiset sulkuristikon lentoaukosta mehiläiset uuteen kotiinsa.

6
Tiedotteet / Vs: Mehiläismäärä.
« : 11.06.18 - klo:11:12 »
Jos on pohjukkeita mukana, ei oo ainakaan sinun vika, että parveilukuume nousee.  Kyllä mehiläisten nyt pitäisi olla tyytyväisiä saamaansa tilaan ja töihinsä.

7
Lipeä on paras pesuaine, jos epäilee esikotelomätää.  Kidesooda toimii myös.  Itse käytin eilen kehiä pestessäni astianpesukoneen pesuainetabletteja ja puhdasta tuli niilläkin.  Muuripataa voit käyttää höyrysulatukseen siten, että teet sen päälle laudoista tai levystä kannen, johon tulee pesälaatikon kokoinen reikä. Reikään ripustat sopivan verkon. Ja yläpuolelle laitat vanerisen pesälaatikon täynnä sulatettavia kehiä.  Sen päälle sitten vanerista kansi.  Kehistä sulaa vaha pudoten kiehuvaan veteen.  Moskat, toukkavaipat jne jäävät verkon päälle. Kun hommaa tekee liukuhihnana, eli otta sulaneen kehän pois ja laittaa toiseen reunaan uuden sulamaan, voi tehdä hommaa niin nopeasti kuin vain ehtii.

8
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 22.05.18 - klo:08:49 »
Keväällä mehiläisille sopivilla ilmoilla kaikki pesät ovat säyseitä.  Niissä on niin paljon vastasyntyneitä ja nuoria mehiläisiä, jotka eivät ole ihmistä nähneetkän, eivätkä oppineet vielä ihmisen temppuja vastustamaan.

9
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 18.05.18 - klo:10:10 »
Yksi kokenut tarhaaja sanoi tarjoavansa emokennoja säännöllisesti pesille. Pesät sitten tekevät hiljaisen emonvaihdoksen, jos tarpeelliseksi kokevat.

Onko kokemuksia ko tavasta?
Sen verran kokemusta on, että kun kesällä pidän emoa pesän ylimmässä laatikossa sulkuriskikolla eristettynä muista osastoista, emokennoja ilmestyy usein sulkuristikon alapuolelle.  Annan niiden kehittyä emoiksi, tai jos ehdin huomata sellaisen emokennon, laitan sen pesän alimpaan laatikkoon ja toinen sulkuristikko sen päälle. Laitan sellaisia emokennoja samalla tavalla myös muuten emonvaihtoa tarvitseviin toisiin pesiin.  Eikä pesän ylimmästä laatikosta, jossa vanha emo on, silti lähde parvea.

10
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 18.05.18 - klo:07:45 »
Mulla on ollut tapauksia, joissa hiljaisesta emonvaihdosta syntynyt emo työskentelee kakulla ja vanha saa olla näköjän niin kauan kuin jaksaa.  Ja taas sellaisia tapauksia, jotka ovat lähempänä hätäemovaihtoja. Eli uuden emon kasvatus alkaa viime tipassa kun vanhaa emoa ei enää seuraavalla pesän aukaisukerralla löydy.  Ja nyt on yksi munija, jolta tulee lähes puolet sikiöistä kuhnureita, eivätkä mehiläiset itse näytä reagoivan tilanteeseen mitenkään.

11
Google näyttää olevan niin hyvä etsijä, että vuosikausia sitten itse poistamani tiedot löytyvät vielä Googlen varastoista.  Kaikki tietohan varastoidaan jonnekin ihan meiltä kysymättä.

12
Aloittajien kysymyksiä / Vs: Kosteus kevytpesässä
« : 10.05.18 - klo:06:32 »
Halteksista tai vastaavasta puukuitulevystä mehiläisiä vasten on iso haitta.  Talvella mehiläiset paskovat siihen tai tekevät villirakennetta, jotka molemmat pilaavat alimman halteksin.  Kesällä taas mehiläiset repivät siitä kuituja ja nöyhtää, joka joutuu hunajaan.  Suosittelen palaamaan vielä vanhempaan hoitotapaan: halteksin alle laitetaan joku kangas, liina tai säkkikangas.

13
Avosikiökakku toisesta pesästä auttaa selvittämään munimattomaksi alkaneen pesän tilanteen. Mutta jos itsellä ei ole sitä toista pesää. Kakku pitää pyytää joltain toiselta mehiläishoitajalta.
Minkä hintainen tuollainen kakku on? Mitä itse pyytäisitte sellaisesta?
Siinä nyt munina ja toukkina olevat mehiläisethän ovat niitä päsadon (Juhannuksen jälkeisen vadelmankukinnan) kerääjiä.

14
Mitäs rotua mehiläisesi ovat?  Onko pesä ihan siinä oven lähellä, eli mehiläisten ja ihmisten kulkureitit risteävät toistuvasti ja ärsyyntyvät siitä? Siihen auttaa pesän vienti vähän kauemmas.

Ilmeisesti mehiläistesi perimään on tullut agressiivisempaa ja puolustavampaa geeniä. Edessä on emon vaihto.

Jotkut hajut saavat mehiläiset puolustavalle kannalle.  Mulla on mehiläiset parinkymmenen metrin päässä talosta takapihalla.  Eivät lennä etupihan kautta.  Kerran tehtiin niiden kanssa kokeita siitä, voiko mehiläiset saada paremmin pölyttämään mansikkaa.  Kauemmas pellolle, toiselle puolelle taloa ja tietä laitettiin emoferomonia liuotettuna sokeriliemeen.  Mehiläiset menivät siitä sekaisin, eivätkä tienneet tuoksun perusteella pitikö niiden puolustaa sitä emolle tuoksuvaa paikka pellolla vai pesässä.  Ja alkoivat pistelemään ja hyökkäilemään kaikkien tiellä ja pihassa kulkevien kimppuun.  Tilanne korjaantui, kun hajulähde poistettiin.

15
Aloittajien kysymyksiä / Vs: Kosteus kevytpesässä
« : 04.05.18 - klo:19:29 »
Pieni määrä kosteutta tiivistyy aina yläpohjamuoviin silloin kun pesässä on sikiöintilämpätila.  Se ei haittaa yhtään.

Sivuja: [1] 2 3 ... 80