Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Pchelovod

Sivuja: [1] 2
1
Avosikiökakku toisesta pesästä auttaa selvittämään munimattomaksi alkaneen pesän tilanteen. Mutta jos itsellä ei ole sitä toista pesää. Kakku pitää pyytää joltain toiselta mehiläishoitajalta.
Minkä hintainen tuollainen kakku on? Mitä itse pyytäisitte sellaisesta?
Siinä nyt munina ja toukkina olevat mehiläisethän ovat niitä päsadon (Juhannuksen jälkeisen vadelmankukinnan) kerääjiä.

2
Aloittajien kysymyksiä / Huoltosuhde
« : 22.04.17 - klo:11:01 »
Minua on askarruttanut semmoinen kysymys, että miten monta mehiläistä pesässä on varattu parhaaseen sikiöimisaikaan sikiöiden hoitoon.  Tiedän tietenkin, että paljon riippuu ulkkolämpötiloista ja pesän vahvuudesta jne.  Mutta jos emo munii n. 2000 munaa päivässä, niin avosikiöinä, eli ruokittavina on yhtäaikaa yli 10.000.  Sitten tarvitaan kennonpeittäjiä ja lämmittäjiä jne.   Oppikirjassa kerrotaan, että yhden toukan hoitoon ja peittämiseen osallistuu 3000 mehiläistä ja se yksi toukka saa hoitoa 10 h.  Mutta yhteensä montako mehiläistä on päivässä varattu niihin hommiin?

3
Kaikille on tuttua, että varroapunkkinaaras valitsee lisääntymistään varten mielummin kuhnurikennon kuin työläis- tai emokennon. Niissä kun ehtii syntymään jälkeläisiä punkki tai pari enemmän.  Kuhnurikennot taas punkki löytää (kairomonin) tuoksun perusteella.  Ufan yliopistossa on tehty kokeita, miten punkki saadaan suunnistamaan tuoksun perästä.  Pesään asetettuihin kuhnurintoukkaliuoksella terästettyihin vaseliiniansoihin saatiin kerääntymään suurin osa vapaina olevista punkeista.

Tuotahan voisi kokeilla itsekin ja ihmettelen, ettei joku ole jo tuotteistanut tuota punkkiansojen tuotantoa.

4
Pchelovodstvo lehden nettiartikkelissa kerrotaan tutkimuksesta jossa alkoholiin uutetusta propoliksesta tehdyllä vesiseoksella  käsitellyt kasvit eivät kelpaa tuhohyönteisille propoliksen karkoittavan tuoksun takia.  Kasvinsuojeluaineeksi rekisteröity Topol-B1 propolisuute karkoitti hyvin mansikan, vadelman, kaali ym tuholaiset aina 10 päiväksi, jonka jälkeen ruiskutus piti uusia.  Jopa perunat säästyivät koloradokuoriaisilta.  Siinäpä hyvä luonnonmukainen vaihtoehto myrkkyjen käyttäjille. http://beejournal.ru/propolis/386-propolis-zashchishchaet-rasteniya-ot-vreditelej


5
Mehiläishoito mediassa / Varokaa karhuja tarhoilla!
« : 06.07.16 - klo:12:41 »
Luin vasta pari päivää sitten venäjänkielisen uutisen siitä, ettei karhu
aina mahdollisesti väistäkään mehiläishoitajaa.  Tähän asti kun
mehiläishoitajia on opetettu, etteivät karhut tule mehiläistarhoille
silloin, kun itse tarhaaja on siellä töissään. Ainakin tämä karhu näyttää kuitenkin olleen toista mieltä.

Uutisen raakakäännös on suurinpiirtein tällainen:

"Taigalta (metsästä) ilmetynyt karhu hyökkäsi yllättäen
mehiläistarhaajan kimppuun 2. heinäkuuta mehiläistarhalla Kemerovin
alueella Anzasin kylässä. Tarhaajan ja karhun välille syntyneen
käsirysyn jälkeen tarhaaja saatiin pelastettua koiran avulla. Lapoihinsa
ja jalkoihinsa vammoja saaneen tarhurin toimitti sairaalahoitoon toinen
mehiläistarhaaja. Karhun jäljittämiseksi metsästäjät ovat perustaneet
partion. Alueen asukkaita varoitetaan liikkumasta itsekseen metsässä.
Mukaan otettava koira tai joku kovaa ääntä pitävä laite. Eikä karhun
kohdatessa saa lähteä juoksemalla karkuun". Kertoi TASS:
https://news.google.ru/news/story?cf=all&hl=ru&ned=ru_ru&cf=all&ncl=d65qplg95OM91OMpDPpnx8vN61lrM&topic=n&scoring=n

6
Aloittajien kysymyksiä / Ravistusparvi
« : 14.06.16 - klo:11:22 »
Miten te teette ravistusparven?  Laudallekko Taranovin tapaan, vai pesään eteen laitettuun laatikkoon?   Ja moneltako kakulta ravistelette, pelkästään sikiöosastontoko kakut?  Entä parvelle laatikkoon, avosikiökakku mukaan, emokenno mukaan, ilman emokennoa, vanha emo vai uusi emo mukaan, vai ei edes etsitä?   En ole koskaan tehnyt ravistusparvea, mutta aion kokeilla kun tarve tulee, joten vinkkejä kaipaisin.

7
Luomumehiläishoito / Luomuvalvoja Eviran tiedotteet
« : 26.04.16 - klo:09:31 »
Eviran uusin viljelijäkirje 1/2016 http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/luomu/ajankohtaista ei lupaa helppoa luomumehiläishoidolle, jos se pitää sanatarksti paikkansa.  Ja niinhän ne Eviran kirjeet yleensä tuppaa pitämään lupauksensa. 

Kohdassa 8. Luomueläimet voivat hyödyntää ainoastaan luomuvalvontaan kuuluvia alueita lukee:
"Luomueläinten  käytössä  olevien  alueiden (esim.  pellot,  metsä- ja  luonnonlaitumet  ja  muut eläinten käytössä olevat alueet) tulee kuulua luomuvalvontaan. Alueen tulee olla luomuviljelijän hallinnassa eli omaa tai vuokrattua tai toisen luomuvalvontaan kuuluvan toimijan halinnassa".

Onhan meillä SML:ssa luomutoimikunta.  Voisiko se, tai joku muu toimihenkilö varmistaa, ettei tämä koske mehiläinen nimisiä eläimiä?
.

8
Varroa ja sisuspunkki / Etikkahappo varroantorjunnassa?
« : 10.09.15 - klo:11:13 »
Keksin vuosikausia varastossa lojuneelle jääetikalle käyttöä ja desinfisioin sillä ruokintasokeriliuoksen kuljetukseen käyttämäni kanisterit.  Niihin kun aina jää joku tippa sokeria ja se pilaantuu ennen seuraavaa kautta. 
Selatessani netistä etikkahapon käyttöohjeita, löysin mainintoja, että sitä voisi käyttää myös varroan torjuntaan.  Mutta miten?

Onks tietoo kellään etikan tehosta varroantorjunnassa?  Ja käyttötapoja.

9
Varroa ja sisuspunkki / Kaljusikiö
« : 21.08.15 - klo:17:14 »
Ensimäisen kerran huomasin yhdessä vahvassa pesässä kaljusikiöitä.  Siis kennokansi oli avattuna ja siellä oli kuollut valkea melkein kuoriutumiskypsä mehiläinen.  Ja pari varroapunkkia vilisti samasta kennosta.
Mitä muuta tiedetään tämän kaljusikiötä aiheuttavan, varroapunkkien levittämän viruksen saavan aikaan, kuin pesän heikentymisen?  Riittääköhän ihan normaalit elokuun torjunnat ja hapotus sitten talvella?

10
Pesät / Vahapohjukkeetko loppu?
« : 20.03.15 - klo:07:39 »
Viimeisessä Mehiläinen lehdessä Mesimestari ilmoitti ostavansa mehiläisvahaa parempaan hintaan kuin muut pohjukkeiden tekijät.   Sen jälkeen Lahtisen vahavalimon nettikaupasta ei ole saanut pohjukkeita.  Niiden sivuilla lukee, että kotimaisia pohjukkeita saa vain omaa vahaa vastaan ja hekin ostavat vahaa samalla 7,50/kg hinnalla.  Toki kalliimpia kynttilä- ja luomupohjukkeita on vielä.

Onko tänä keväänä todella niin paljon pohjukkeiden tarvetta, että ne ovat loppu tilapäisesti?  Onko muilla tarvikekauppiailla ollut pulaa pohjukkeista ja jopa suojapuvuista?

11
Mehiläishoito mediassa / Seppo Korpelan työt esille!
« : 26.02.15 - klo:07:57 »
Suomessa ei ole kai nyt mitään virallista mehiläistutkimusta Seppo Korpelan jäätyä eläkkeelle siitä hommasta.  Seppo tutki paljon mehiläisten pärjäämistä Suomessa ja jotain julkaistiinkin.  Monilla talvipäivillä Seppo oli esittelemässä mehiläisten terveyteen liittyviä asioita ja menossa olevia hankkeita.   
Toivoisin, että Sepon tutkimuksia julkaistaisiin myös SML:n sivuilla.  Esim täällä: http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/tutkimuksia-ja-linkkeja/ 
Ja ehkä Sepolta voisi julkaista kuulumisia  ja jotain uuttakin?

12
Elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille suunnattu pakkausmerkintäkoulutuksen elintarviketietoseminaari  http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/tapahtumat/?eid=1781
torstaina 16.10.2014, klo 8.45–16.00 ja paikka Helsingin yliopisto, Päärakennus, Iso juhlasali, 2. krs, Aleksanterinkatu 5, 00170 Helsinki.

Ilmoittautuminen seminaariin tulee tehdä Eviran koulutuspalvelun kautta viimeistään 13.10.2014.  Kysymyksiä voi tehdä em. linkin kautta etukäteen.

Tilaisuus on ilmainen. Ohjelma on nähtävissä ja ilmoittautuminen seminaariin on mahdollista osoitteessa: http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/tapahtumat/

13
Kesä / Vaakojen tarkistajat liikkeellä
« : 31.07.14 - klo:06:33 »
Alkukesästä tarkistutin yhden vaakituskelpoisen vaakani, kun peloteltiin niistä tarkastajista.  Vaakoja minulla on useampia, moneen käyttöön.  Tarkastuttaminen on aika kallista, pitkälti toistasataa/kpl matkalasku mukaan lukien. Kaikissa koulutustilaisuuksissa on kerrottu, että pakkaamossa täytyy olla ainakin yksi voimassaolevalla tarkistuleimalla varustettu vaaka.

Sitten sattui tulemaan AVI:n tarkastaja paikalle, kun oltiin punnitsemassa marjojen itsepoimijoiden sankoja sillä apuvaaálla, jossa leima oli mennyt pari vuotta liian vanhaksi.  Leimattu vaaka siinä vieressä ok.  Tarkastaja antoi vanhentuneen leiman vaaálle ehdollisen käyttökiellon, koska sitä käytettiin lainvastaisesti myyntityöhön.  Ei auttanut selitys vaaán omatoimisesta päivittäisestä tarkastamisesta punnuksella ja vertailu toiseen leimattuun vaakaan. Ehdollinen käyttökielto tarkoittaa vaaán poistamista käytösta, tai tarkistuttamista tarkistuslaitoksessa määräajassa. 

Kyselin asiasta tarkemmin ja Tukesin Sari Hemmingin mukaan tukkukauppaan saa pakata varmentamattomalla vaaálla, mutta suoramyyntiin täytyy käyttää varmennettua vaakaa, jos asiakas on läsnä ja häneltä saadeaan heti maksu.  Eli olkaahan tarkkoina omiin sankoihin hunajaa hakevien kanssa.  Sen vaaán täytyy olla voimassa olevalla leimalla varustettu. Tukkuun ja kauppoihin meneviä purkkeja tämän kokemuksen mukaan saa siis pakata millä tahansa vaaálla.  Marihan voisi viran puolesta varmistaa, onko näin!

14
Kesä / Jaksaako itse helteellä?
« : 29.07.14 - klo:05:39 »
Eikö tämmöset yli + 30 C lämmöt ole vähän liikaa itse mehiläishoitajalle suojapuvussa ja suorassa auringonpaisteessa?  Miten olette ratkaisseet oman jäähdytyksenne?
Minä en aio mennä pesille ennenkuin ilmat jäähtyvät kunnolla lähemmäs kahtakymmentä.  Ja hikinauhan tarvitsen sittenkin.

15
Mehiläishoito mediassa / Pirkka luomuhunaja
« : 29.05.14 - klo:09:17 »
Pirkka lehden n:o 6-7/2014 http://www.digipaper.fi/pirkka/122177/ sivulla 7 "Asiakas kysyy" -palstalla kysytään: Miten Pirkka luomuhunaja eroaa tavallisesta hunajasta.
Lehti tarjoaa vastaukseksi suomalaisia luomuhunajan tuotantosääntöjä (pesien sijoittelu satokasvien mukaan ja 6 km päähän saastelähteistä, teistä jne.).
Muuten hyvä, mutta kun Pirkka luomuhunaja on tuotettu EU:n ulkopuolella ja valmistusmaa Tanska http://www.k-ruoka.fi/pirkka-tuotteet/pirkka-luomu-hunaja-425g/

Vaikka EU onkin yhtenäistämässä kansallisia luomusääntöjä parin vuoden kuluttua, ovat luomusäännöt ja rajoitukset eri maissa yhä erilaiset.  Pirkka lehden tulisi kertoa millaisilla ehdoilla nimenomaan on ko. hunaja tuotettu, eikä harhauttaa kuluttajia luulemaan, että se on suomalaisilla säännöillä tuotettua.

Sivuja: [1] 2