Mehiläishoitajat foorumi

Mehiläistarhauksen talousasiat ja kannattavuus => Mehiläishoito ammattina ja sivuansiolähteenä => Aiheen aloitti: Pchelovod - 13.01.14 - klo:14:23

Otsikko: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Pchelovod - 13.01.14 - klo:14:23
Kun nyt kaikesta muusta hunajan myynnistä, paitsi torimyynnistä pitää tarjota erillinen kuitti ostajalle, millaisia kuitteja olette alkaneet tarjoamaan käteis- ja korttiostajille?  Käsinkirjoitettuja paragonejako, vai sähköisiä kuittejako?  Vai vieläkö joku aikoo hankkia kuitteja tulostavan kassakoneen itselleen?   Olisiko jollain suositella jotain halpaa patteritoimista käteiskuitintulostinta, tai peräti nauhalaskukonetta, johon voisi ohjelmoida kuittiin kuuluvat pakolliset tiedot?   Eikö SML:n pitäisi julkaista kuitin annosta joku ohje!  Ja tarvikekauppiaiden tarjota halpaa ratkaisua kuitin tulostukseen!
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Petterix - 14.01.14 - klo:11:58
Kannattaa tutustua ruotsalaisen  iZETTLE startup yrityksen korttimaksujärjestelmään. Korttipääte maksaa n.70 €. Ohjelmisto on ilmainen ja sen saa netistä ladattua. Vaatii kännykän tai tabletin ja SIM kortin toimiakseen. Lisäksi tietenkin kuittitulostin n. 200€. Ohjelmisto toimii myös kassapäätteenä. Mulla on ipad käytössä ja toimii hyvin sen mitä olen testaillut. Helmikuussa pääsen testaamaan markkinoille. iZETTLE on tehnyt kaikki tarvittavat sopimukset esim. Luottokunta. Korttiostoista menee 2.7 % provikkaa iZETTLElle. Muita kuluja ei ole kunhan vermeet saa ostettua. Tällä hetkellä paras ja halvin esim. Markkina ja torimyyjälle.
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: marikoistinen - 14.01.14 - klo:12:56
Hei täältä SML:sta ja kiitos vaan palautteesta! Selvittelemme asiaa ja mietimme ratkaisuja hunajakauppiaille.

Se nyt ainakin muistutukseksi pienimmille, että laki koskee kaikkia tavaroita tai palveluita myyviä elinkeinoharjoittajia, joiden liikevaihto on yli 8 500 euroa. Ja ulkona tapahtuva markkinamyynti on tästä vapautettu.

Mutta siis palaan asiaan, kunhan saan koottua järkevän tietopaketin.
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Pchelovod - 15.01.14 - klo:08:53
Verkkokauppa.com näyttää myyvän Suomessa iZettin pinkoodiinlukijaa 59,90 http://www.verkkokauppa.com/fi/product/16871/dntrt/iZettle-Siru-ja-Pin-kortinlukija.
Kuitintulostintakaan ei ole pakko hankkia, jos lähettää kuitin asiakkaan sähköpostiin tuolla iZettlen ohjelmalla tai kirjoittaa sen käsin.
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Petterix - 15.01.14 - klo:16:10
Tuon sähköposti mahdollisuuden unohdin tosiaan mainita. Moni varmaankin mielellään ottaa sen kuitin mieluummin sähköpostiin, mutta mitäs laki siihen sanoo. Itse työskentelen anniskelu-alalla ja se ei riitä jos kysyy asiakkaalta haluaako hän kuitin vaan kuitti on aina annettava asiakkaalle. Täyttyyköhän vaatimukset jos kuitti menee sähköpostiin ? Kannattaa selvittää tarkasti, koska kyseiset asiat saavat virkaintoisen tarkastajan hykertelemään.
Kuittitulostin on tietenkin hieman hintava mutta kyllä tuo hintansa haukkuu jos enemmän kiertää, tosin harvoin se jono niin pitkä on ettei käsin ehdi kirjoittamaan  ;).
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: marikoistinen - 20.01.14 - klo:10:29
Hei, lähetin verottajalle kysymyksiä, joihin tuli virkamiesmäiset vastaukset. Teen jutun aiheesta Mehiläiseen, mutta tässä vastaukset ilman muokkauksia:


Kysymys 1:
Toteutuuko kuitintarjoamisvelvoite, jos myyjä asettaa myyntipisteeseensä kookkaan lapun:
”Jos et halua kuittia,  niin sano “Ei kiitos, ei kuittia”
tai jollakin muulla vastaavalla kirjallisella muodolla?
Vai pitääkö asiaa nimenomaan kasvokkain kysyä jokaiselta asiakkaalta erikseen?

Vastaus:

Mehiläisten kasvatus ja hunajan myynti voi maatalouden yhteydessä suppeasti harjoitettuna olla maatalouden sivutuloa, jota verotetaan maatilatalouden tuloverolain mukaan. Silloin kuittia ei tarvitse antaa.
Toiminnan ollessa laajaa, sitä verotetaan elinkeinoverolain mukaan. Jos elinkeinotoiminnan tilikauden liikevaihto ylittää 8.500 euroa, niin asiakkaalle on aina annettava kuitti käteiskaupassa. Myyjän on annettava käteismaksuista kuitti asiakkaalle aina automaattisesti. Asiakas ottaa kuitin vastaan, jos niin haluaa.

Kysymys 2:
Mistä myyjä tietää, onko kyseinen myyntitapahtuma sellainen, että siellä pitää tarjota kuittia? Monet Suomen kesätapahtumat ovat sellaisia, että myyntipisteitä voi olla sisällä tai ulkona. 

Vastaus:

Ulkotiloissa kassakoneiden käyttö on epävarmaa ja hankalaa sääolosuhteiden ja myyntitilojen varustelun suhteen. Kuitenkin alkoholijuomien anniskelu ja vähittäismyynti ulkotiloissa kuuluu lain soveltamisen piiriin. Sisätiloissa tapahtuvassa myynnissä kuitti tulee antaa asiakkaille. Sisätiloihin on mahdollista järjestää kassakoneet.

 
Kysymys 3
Tiedotuksen perusteella kuitinantoa ryhdytään valvomaan keväällä. Tiedotuksessa puhutaan vain mahdollisista maksuista (300–1000 euroa) laiminlyöntien kohdalla. Mutta miten käytännössä: jos yrittäjä ei muista kysyä asiakkaalta kuittia, niin selviääkö hän ensin huomautuksella, jos kuitinantovälineistö on kuitenkin kunnossa?

Vastaus:
Kuittien valvonta kuuluu verotarkastajien työhön. Erityisesti kuittivalvontaan panostetaan valtakunnallisilla valvontaviikoilla. Laiminlyöntimaksuja määrättäessä otetaan huomioon yritystoiminnan laatu ja laajuus sekä virheen laatu ja toistuvuus.

 
Kysymys 4
Lain mukaan myös sähköinen kuitti on ok. Onko mahdollista, että myyjä myyntitilanteessa pyytää asiakkaan sähköpostiosoitteen ja toimittaa siihen kuitin, jos hänellä ei ole myyntihetkellä muuhun mahdollisuutta (esim. se kuittivihko on unohtunut)?

Vastaus:
Myyjä päättää itse, miten järjestää kuitin antamisen. Kuitti pitää antaa asiakkaalle maksun tapahtuessa.

 
Kysymys 5:
Maksupäätteiden ja vastaavien kanssa on usein ongelmia. Jos myyjä ei teknisten syiden vuoksi voi kirjoittaa kuittia, miten hänen pitää toimia?

Vastaus:
Myyjä päättää itse, miten järjestää kuitin antamisen. 

 
Kysymys 6
Laki ei koske automaatista tapahtuvaa myyntiä. Tämä tarkoittanee myös erilaisia itsepalvelupisteitä, joissa kuluttajalle tarjotaan mahdollisuutta napata tuote ja jättää rahat esimerkiksi lippaaseen?

Vastaus:
Jos ostaja itse maksaa tavaran tai palvelun ilman, että myyjä on läsnä myyntitilanteessa, niin kuittia ei silloin tarvitse antaa.


Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Pchelovod - 21.01.14 - klo:14:16
Ymmärretty on. Vai onko?    Jos siis verottajan vastauksen n.1 mukaan koko maatalouden tuloa sivutuloineen (= myös mehiläishoito) harjoitetaan maatilatalouden tuloverolain mukaan (verolomake 2), ei automaattiseen kuittisirkukseen tarvitse ryhtyä,  Jos taas mehiläishoitoa verotetaan elinkeinoverolain  mukaan, on kuitinanto pakollista koko liikevaihdon ollessa yli tuon 8500,- .
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: meedio2 - 22.01.14 - klo:13:06
Tuskinpa 1.kysymyksen vastaus jaosta maatalouteen ja elinkeinotoimintaan perustuu lakiin, ainakaan 8500 eurorajasta.
Jokunen vuosi sitten kyselin tilitoimistopalvelujen myynnistä maatalouden kalustoa käyttäen. Silloin verotarkastajan mielestä niiden palvelujen verotus olis pitänyt verottaa elinkeinotulona, mutta verotoimisto hyväksyi maatalouden tuloksi.

Joka tapauksessa alvit menee maksuun yhellä y-tunnuksella ompahan sitten kyse metsä-, maatalous- tai mehiläistuloista, liitännäiskäsitekin on kovin synteettinen.
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Pchelovod - 22.01.14 - klo:14:01
Olisko niin, että ne maatalouden harjoittajat, jotka ovat valinneet  elinkeinoverotuksen, tai verottajan toimesta pantu niin tekemään, ovat nyt eriarvoisessa asemassa maatalousverotuksessa olevien kanssa.  En silti ole vaatimassa, että tämä epäkohta korjattaisiin.  Iloa kuitinkirjoitusrevohkaan!
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Pchelovod - 15.02.14 - klo:16:39
Jos sattuu sitten niin, että joku ilman kuittia jäänyt suivaantunut asiakas lähettää verotarkastajan tarkastamaan kuitinantoa, voi vastata tarkastajalle, että sille aiakkaalle ei olla ehditty vielä lasku lähettääkään.  Ja kun asiakkaalla ei ole sitä kuittia, ei sen auta muuta kuin maksaa ostoksensa toiseen kertaan.  ;)
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Jami - 21.12.15 - klo:00:01
iZettle, riippuen ajankohdasta kortinlukijan saa ilmaiseksi (nykyään taitaa olla se kevyt versio, paremman langattoman voi sitten ostaa. itsellä on niitäkin muutama kun kaikille Y-tunnuksille tullut tehtyä tiilit silloin kun niitäkin sai ilmaiseksi). Sillä voi helposti kirjata käteisostotkin, niistä ei tule kustannuksia ja kuitin saa sähköpostilla tai puhelimeen tekstarina linkki. Korttimaksuista sitten provikka mutta se on halvin korttimaksutapakin jos ei ole kauheen isoa ja säännöllistä maksuliikennettä. Ollaan käytetty 2013 vuodesta asti ja tyytyväisiä.
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: mrbee - 21.12.15 - klo:09:06
Hei,

Eipä onnistunut iZettlen tilaus, niin yksinkertaisesti, mitä voisi luulla. Alla lainaus iZettle supportista. En jakele omia henkkareita netin välityksellä, joten iZettle saa jäädä. Yleensäkin osoitetiedon voi tarkistaa netistä, vaikka annetun puhelinnumeron tai y-tunnuksen kautta. Olen asunut muuten samassa osoitteessa yli 20-vuotta.

"Kaupparekisteristä ei välity yrityksen osoitetietoja ollenkaan tarkistettavaksi.

Lähetä kuva/kopio verottajan lähettämästä paperista josta voin nähdä nimesi, osoitteesi jolla haluat rekisteröityä sekä tietenkin verohallinnon logon. Pistä kaveriksi kuva henkkaristasi vahvistukseksi suostumuksestasi, niin viimeistelen tilisi manuaalisesti!"
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Jami - 21.12.15 - klo:17:37
Itse rekisteröinyt usealle yritykselle (ja yksityisiä) ei mitään ongelmaa. Ainoa ongelma oli nyt viimeisin tapaus kun pidämme tiliämme saksassa, joten iban tilinumero alkaa DE. No sitä ei iZettle hyväksy niin ikävä kyllä joutui pelkästään iZettleä varten avaan vielä Nordean tilin.
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Rellu - 01.04.16 - klo:13:39
Elisalla näyttäisi olevan hyviä kassa ja korttilaitteita kuukausihintaan. Itse suosisin suomalaista ja kun asiakastukikin on langan päässä. Sitä vain mietiskelen, että jos tuottaa vuodessa alle 1000 kg ei ole ALV velvollinen ja kirjoittaa kuitin tuollaisesta kaupasta saatavasta lomakkeesta niin tarviiko siihen silloin merkitä alvin osuutta?

Kunha kyselen kun mieleen tuli  :)
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Kraini15 - 01.04.16 - klo:13:55
yleensä niihin laitteisiin voi ohjelmoida alv prosentin. Ja jos myyjä ei ole alv velvollinen (pieni toimita) niin alv = 0 %. Koska alv on nimenomaan yhteiskunnalle kerättävä vero niin sitä ei voi myöskään tuotteen hintaan lisätä ellei ole alv velvollinen, eikä ostajalla maksattaa. Ja näin ollen arvonlisävero ei voi myöskään näkyä kuitissa. Hankinnat merkitään kulukirjanpitoon veroineen koska myöskään alv vähennystä ei voi tehdä.
Taloustaito lehdessä oli hyvät ohjeet pienyrittäjälle.
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Kraini15 - 01.04.16 - klo:14:17
Niin ja tuo ALV-velvollisuus ei ole kilomääriin pohjautuva vaan euroihin. Jos liikevaihto on 10 000 € tai yli niin on ALV-velvollinen. Tuo alle 1000 kg myynti  ei tarvitse ilmoittaa linkomoa elintarvikehuoneistoksi
Otsikko: Vs: Kuitintarjontapakko
Kirjoitti: Pchelovod - 01.04.16 - klo:14:31
yleensä niihin laitteisiin voi ohjelmoida alv prosentin. Ja jos myyjä ei ole alv velvollinen (pieni toimita) niin alv = 0 %. Koska alv on nimenomaan yhteiskunnalle kerättävä vero niin sitä ei voi myöskään tuotteen hintaan lisätä ellei ole alv velvollinen, eikä ostajalla maksattaa. Ja näin ollen arvonlisävero ei voi myöskään näkyä kuitissa. Hankinnat merkitään kulukirjanpitoon veroineen koska myöskään alv vähennystä ei voi tehdä.
Taloustaito lehdessä oli hyvät ohjeet pienyrittäjälle.
Ihan tuon edellä kirjoitetun mukaan:  Kuittiin voi joko kirjoittaa, että alv on 0%, tai jos kuittiin ei kirjoita mitään alv:ta, se on nolla.