Mehiläishoitajat foorumi

Hunaja ja hunajan käsittely => Hunajan laatu ja ominaisuudet, lajihunajat => Aiheen aloitti: esko-olavi - 23.07.14 - klo:10:30

Otsikko: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: esko-olavi - 23.07.14 - klo:10:30
Kuka muistaa tai kellä on kopio aiheesta: hunajan kosteusmittarin kalibroinnista? Tutkimuksen on tehnyt luultavasti Mikko Laaksonen. Myös muita  aiheesta kirjoittajia saattaa olla. Haluaisin tarkempaa teoriatietoa, kaverin mittariin vertaaminen ei riitä.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: marikoistinen - 23.07.14 - klo:15:35
Laaksosen juttu kosteusmittarin kalibroinnista on ollut  Mehiläisessä 2/1991, s. 51-55.

Valitettavasti olen tämän viikon vielä poissa Helsingistä ja vanhojen lehtien arkistoista, mutta ehkä jollakin toisella on lehti nopeammin saatavilla?
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: esko-olavi - 23.07.14 - klo:15:50
Hyvä. Ensi viikkokin riittää.

Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Juhis - 25.07.14 - klo:23:43
Mun kosteusmittarin käyttöohjeessa käsketään  testata tislatulla vedellä ja ruuvata kunnes sinisen ja valkoisen linja on tarkasti nollan kohdalla. Tosin asteikko ei yllä nollaan asti että ota tuosta sitten selvä...
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Pchelovod - 26.07.14 - klo:07:23
Minä tein kerran kalibrointinesteen liottamalla lämpimään veteen sokeria.  Muistaakseni tuli 80 % sokeriliuos.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: marikoistinen - 29.07.14 - klo:11:07
Artikkelin kyselijälle lähetin kysytyn artikkelin pdf-muodossa. Teksti oli sen verran yksityiskohtaista refraktometrien tekniikasta yms, etten itse siitä ymmärtänyt juuri mitään :)
Mutta yritän nyt ladata tähän kyseisessä artikkelissa mukana olleen kosteustaulukon, jos siitä olisi iloa jollekin.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: marikoistinen - 29.07.14 - klo:11:11
Suoraan tämä ei nyt aiheeseen liity, mutta vinkkaan nyt Finna-palvelusta. Eli jos esim. tiedät kirjoittajan nimen, mutta et muista tekstin julkaisuajankohtaa, niin Finna-palvelun kautta voi yrittää hakea tietoja esimerkiksi Mehiläisessä julkaistuista jutuista. Itse juttuja ei siis sitä kautta saa käyttöönsä, mutta saa selville, missä lehdessä juttu on ollut.
En lupaa skannailla kaikille kyselijöille kaikkia juttuja, mutta tilanteen mukaan voin niitä ottaa talteen ja laittaa myös nettisivujemme jäsenosioon.

Eli Finnassa esim. mainitun Mikko Laaksosen Mehiläinen-lehden juttujen tiedot: https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=Laaksonen%2C+Mikko&prefiltered=-&SearchForm_submit=Hae&filter[]=hierarchy_parent_title%3A%22Mehil%C3%A4inen+%3A+mehil%C3%A4isalan+ammattilehti%22&limit=20&sort=relevance&retainFilters=1

Finna ei ole täydellinen eikä sieltä löydä tietoa kaikista jutuista, mutta aika hyvin se tuntuu toimivan. Hakusanaksi voi laittaa myös aiheen ja sitten rajata sitä, missä muodossa tai julkaisussa aiheesta on ollut juttua.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: esko-olavi - 28.07.15 - klo:22:27
Artikkelin kyselijälle lähetin kysytyn artikkelin pdf-muodossa. Teksti oli sen verran yksityiskohtaista refraktometrien tekniikasta yms, etten itse siitä ymmärtänyt juuri mitään :)
Mutta yritän nyt ladata tähän kyseisessä artikkelissa mukana olleen kosteustaulukon, jos siitä olisi iloa jollekin.

Minä ymmärsin tekstin sisällön. Pidin siitä myös oppitunnin Keski-Suomen Mehiläishoitajille. Jutun juju on siinä, että jos mitattava hunaja ei mittaushetkellä ole 20 °C, vaan lämpötila on jokin muu. Taulukon avulla saa erilämpöisen kosteus % muutettua 20 °C  mukaiseksi kosteus %.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Takala - 10.08.15 - klo:18:58
Nyt kun tämä hunajan kosteus on taas ajankohtainen aihe niin onko kotikonstein mahdollista tehdä jonkinlainen kalibrointiliuos refraktometrille?
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Pchelovod - 10.08.15 - klo:19:55
Kiehuvan kuumaan veteen saa liotettua semmosen määrän sokeria, että sen pystyy jo mittaamaan noilla vehkeillä.  Tosin sitä vettä saattaa haihtua vähän, jos ei pidä kantta kattilan päällä.  Ja pientä määrää tehdessä mitat ei ole niin tarkkoja.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Emo - 11.08.15 - klo:14:12
Oliiviöljyllä voi testata mutta just nyt en muista mikä sen brix on.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Emo - 11.08.15 - klo:14:18
Noin 71-72 brix eli jos käyttää 71,5 niin luulisi olevan riittävän tarkka? Kun moni pärjää kokonaan ilman.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Takala - 11.08.15 - klo:14:29
Kiitos!

Pitää illalla testata.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Takala - 11.08.15 - klo:22:09
Kohdillaan taitaa olla.
71 ja risat se näytti.
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: Pchelovod - 25.08.15 - klo:07:55
Eihän oliviöljykään voi aina olla tasalaatuista.  Kai siinäkin jokin standardiöljy (siemenen kypsymislämpösumma, puintikuivuus ym) mittaukseen on oltava?
Otsikko: Vs: Kosteusmittarin kalibroinnista
Kirjoitti: japekan - 25.08.15 - klo:09:21
Viime kesänä tilasin jostain kalibrointilientä, jolla totesin mittarin olevan kohdillaan. Koska liemi oli aika myrkyn hajuista, testailin oliiviöljyvaihtoehtoa. Öljyissä oli suuria eroja, muistini mukaan vaihteluväli oli n. +-1%. Löysin kuitenkin jonkin, joka antoi mielestäni oikeita arvoja. Paljon on puhuttu siitä, että oliiviöljyjä väärennetään maailmalla runsaasti sekoittamalla soija- ja rypsiöljyä joukkoon. Vaikka lapussa lukee kylmäpuristettua neitsytöljyä, niin purkissa voi olla suuri osa jotain muuta.