Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - rentunruusa

Sivuja: [1] 2 3
1
Miten mahtaisi onnistua pesien yhdistäminen mehiläispaon avulla? Nyt en viitsisi käyttää sanomalehtimenetelmää, sillä lopputuloksena olisi kolmen farrarin pesä. Vähempikin tila riittäisi noille mainiosti. Yhdistettävä ruikkupesä on hiipumassa, viimeiset peittosikiöt jo kuoriutumassa eikä munintaa juurikaan vaikka emo on. Sadekesän emo, ehkä ei ole pariutunut kunnolla ja nyt jo alkaa paukut loppua. Jos siis otan emon pois ja laatikon ison pesän päälle, mehiläispakolevy väliin. Menisköhän näin?

2
Varroa ja sisuspunkki / Muurahaishapon haihtuminen
« : 27.08.18 - klo:09:28 »
Laitoin muurahaishappokäsittelyt pesille kuten ennenkin, pussiin vetteksliinat ja koko annos kerralla. Kun ei oikeastaan ole mahdollisuutta käydä pesillä 4 pv välein pistekäsittelyä tekemässä. Nyt kävin viikon päästä katsomassa ja parissa pesässä oli liina lähes kuivana, muovipussissa siis. Aiemmin on mielestäni toiminut ihan ok. Liinat oli pussista ulos reilusti, vähintään 3 senttiä, ehkä neljäkin, kun torjuntahetkellä oli viileät säät. Olikohan se sittenkin liikaa? Hätäpäissäni ruikkasin kuiviin liinoihin pistekäsittelyn verran happoa, kun sattui olemaan saatavilla. Mutta nyt kyllä epäilyttää, meniköhän tämä torjunta vähän pieleen, pitäisikö laittaa uusiksi. Mehiläiset eivät ainakaan päällisin puolin näyttäneet kärsineen reippaammasta käsittelystä mitenkään, emoista en tiedä.

3
Kesä / Vs: Kesä 2018 sato
« : 19.07.18 - klo:09:03 »
Sama havainto, että ensin ei näyttänyt tulevan mitään ja yhtäkkiä tulee. Horsmassa ovat kovasti käyneet, eikä rypsiä ole lähimaillakaan. Apilaakin on. Eikös tuo horsma juuri tarvitse lämpöä kunnolla mesiäkseen? Viime vuonna ei paljon muuta tullut kuin kanervaa. Miltä sen tilanne näyttää, onkohan liian kuivaa ja kukkiiko edes kunnolla joka vuosi?

4
Kesä / Vs: Jaoke.
« : 16.07.18 - klo:08:57 »
Joskus hiljaisen emonvaihdon kennoja on sikiöosastossa ja siellä vanha emo vaan tikittää ilman aikomustakaan parveilusta.
No tämä kuulostaa parhaalta selitykseltä tähän asti. Toisin tämä merkkaamaton emokaan ei ollut se pesän alkuperäinen emo, jonka näin viimeksi pesässä 4 viikkoa sitten. Toisaalta läheisen rakennuksen seinän väliin on tässä välillä majoittunut parvi, jonka epäilen lähteneen tästä samaisesta pesästä. On niillä nyt vauhti päällä, kun vaihtavat emoa melkein nopsempaan kuin julkkikset tyttöystävää.

Onko siinä kennojen määrässä siis käytännössä mitään eroa hiljaisen emonvaihdon ja hätätilanteen välillä? Olen tähän asti kuvitellut, että hiljaisessa emonvaihdossa niitä on vain muutama ja hätätilanteessa paljon.

5
Kesä / Vs: Jaoke.
« : 15.07.18 - klo:23:28 »
.
Sekin on mahdollista että ostoemon merkkiväri irtoaa.
.
Kuinkahan yleistä tämä on?

Itselle kävi vähän samoin kuin rantolalle. Tein 10 päivää sitten jaokkeet samasta pesästä ja annoin ostoemot. Tuolloin emäpesän emoa ei löytynyt. Sen sijaan pesässä oli läjäpäin hätäkennoja. Arvelin että emo on ilmeisesti kadonnut selittämättömästi, enkä sitten käyttänyt enempää aikaa sen hakemiseen. Kiukkupesä kaiken lisäksi, niin ei huvittanut sen kanssa tuntikausia puuhastella. Jaokkeisiin menevät sikiökakut tarkistelin useaan kertaan, ettei emo vahingossakaan sinne päätyisi. Hätäkennot tietysti tuhosin. Nyt kävin tarkistamassa jaokkeet. Yhdestä ei löytynyt ostoemoa, mutta sensijaan merkkaamaton emo, eikä mikään rimpula vastakuoriutunut, vaan ihan emon kokoinen ja näköinen. Ja muninut oli. Nyt en ymmärrä, mikä emo tämä tällainen on.

Jos pesässä on hätäkennoja, voiko siellä olla samaan aikaan olla toimiva emo?

6
Tein muutaman jaokkeen itse kasvatetuilla emokennoilla tässä pari päivää sitten. Kaksi jaoketta tuntui olevan ihan tyytyväisiä tilanteeseen kuoriutumattoman kennon kanssa, mutta yksi piti aikamoista  meteliä ja toisenkin mehiläiset lentelivät hätäisinä ja kiukkuisina pesän suulla. Tulkitsin sen niin, että hätääntyivät emottomuuden tunteeseen. Mutta eikö sen emokennon pitäisi riittää niille vakuudeksi, että pesässä on kohta taas emo? Heräsi epäilys, että kennoissa oli jotain vikaa, vaikka päällepäin ihan ok näköisiä. Kai mehilaiset kuitenkin tietävät, onko siellä kennon sisällä kaikki hyvin? Missä vaiheessa emo alkaa tuottaa niitä emoaineita? Kuoriuduttuaan vai pariuduttuaan? Ei kai niitä sentään kennon läpi tule vaan viesti kulkee jotenkin muuten. No, pian sen näkee, kun kuoriutuvat, onko meininki yhä samanlainen.

7
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 22.05.18 - klo:11:46 »
Keväällä mehiläisille sopivilla ilmoilla kaikki pesät ovat säyseitä.  Niissä on niin paljon vastasyntyneitä ja nuoria mehiläisiä, jotka eivät ole ihmistä nähneetkän, eivätkä oppineet vielä ihmisen temppuja vastustamaan.
Tuota olen miettinyt myös. Mutta tuntuma on, että nuorta porukkaa kuoriutuu enemmän vasta ihan näinä päivinä ja pesissä on todennäköisesti vielä aika paljon vanhoja talvimehiläisiä. Että rauhoittuisiko meno parin viikon päästä, kun vanha polvi väistyy? Sääkin on ollut mitä mainioin pesien tonkimiseen, että ihmetyttää kyllä, enkä enää keksi, miten voisin pesillä vielä rauhallisemmin toimia. Tiedän kyllä että hosumalla voi saada kiltitkin mehiläiset ärtymään. 

Mietin jopa sellaista, että tuoksunko mehiläisten mielestä nyt jotenkin epäilyttävältä. Syön nimittäin tällä hetkellä erinäisiä lisäravinteita, aminohappoja yms. joista jonkun aiheuttama haju voi pukata ihonkin läpi. Haistavatko mehit sen ja ärtyvät? Mutta miksi eivät sitten kaikki pesät?

No voihan näitä spekuloida vaikka kuinka. Emot vaihtuvat heti kun kotimaisia saa. Varasin sellaiselta kasvattajalta, jonka tiedän satsaavan rauhallisiin mehiläisiin. Eri kasvattajilla voi olla hyvinkin erilaisia tavoitteita ja näkemyksiä siitä, mitkä ovat mehiläisten tärkeimmät ominaisuudet. Se sitten luonnollisesti näkyy lopputuloksessa. Näistä syntyisi varmaan mielenkiintoiset keskustelut vaikka tuonne Emo-otsikon alle. Näiden kahden ongelmapesän emoja en ole itse tilannut, tulivat ostettaessa pesien mukana. Myyjän mukaan joko italiaanoja tai buckfastia, veikkaan jälkimmäistä, kovin tummia ovat. Sitäpaitsi yritin vaihtaa emot jo viime kesänä, kun toinen pesistä jo ärhenteli, mutta nämäpä ei huolineet italialaisia emoja, vaikka emonantojaokkeella yritin. Mutta, elämä on -  ja mehiläisten hoito varsinkin.  ;)

8
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 21.05.18 - klo:10:28 »
Niinhän se on, että ei näistä nyt ihan hetkeen eroon pääse. Kovasti on peittosikiöitä pesissä. Kuhnurikehät laitoin kaikkiin pesiin, joten känkkäränkkäkuhnureiden määrää voi ainakin sitä kautta vähän rajoittaa. Jos menee ihan mahdottomaksi, täytyy kiikuttaa nämä ongelmapesät metsään. Siellähän sitten keräävät puolukkaa.

T'äytyy laittaa kotimaisia emoja varaukseen. Ulkomaisista en oikein perusta.

9
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 21.05.18 - klo:08:29 »
Kun antaa emokennoja, voiko ne antaa pesään saman tien, kun on ensin ottanut vanhan emon pois? Alkavatko herkästi tekemään hätäkennoja annetusta emokennosta huolimatta?

Pitäisi varmaan seuraavaksi kokeilla näitä tee-se-itse -emoja tarhan kilteimmästä ja tuottoisimmasta pesästä, kun pari pesää on vaihtanut känkkäränkkä-vaihteen päälle. En jaksa sitä systeemiä, että ne seuraa pesältä lähtiessä ja päivystää pihapiirissä kauan jälkeenpäin. Kotimaisia emoja ei varmaan vielä hetkeen saa, mutta toisaalta pääsatokausi taitaa alkaa jo hyvissä ajoin ennen juhannusta, jos tätä vauhtia mennään. Tekisi lyhyen sikiökatkoksen siinä samalla.

10
Peltokasvit / Valkosinappi
« : 18.05.18 - klo:11:45 »
Onkohan valkosinapista mesikasviksi mehiläisille?

11
Aloittajien kysymyksiä / Vs: Kosteus kevytpesässä
« : 04.05.18 - klo:15:15 »
Mullakin on muovikalvo, oli koko talven, ja sen päällä viiden sentin paksuinen finnfoam-levy tai kaksi, enkä kyllä huomannut ongelmallista kosteuden tiivistymistä muoviin. Paitsi silloin kun avasin pesän ja kalvo oli puolittan pesän päällä, se alkoi huurustua välittömästi, kun se pääsi kylmenemään.

12
Hämmästyttävän hyvin pysyi kaadettu sokeriliemi kennoissa. Samalla meni muutama siitepölyinen kakku, joissa jotain viimevuotista kanervahunajasössöä bonuksena. Katsotaan, kelpaisko kuitenkin. Näillä keleillä ei kyllä pajun kukinta vapuksi ehdi millään. Pajunkissoja sentään näkyy jo. Näin keskisessä Suomessa. Pesillekin sai vielä rämpiä lumikengät jalassa.

13
Itse tuossa tilanteessa kaadan ruoan kennoihin suoraan ja sitten laitan täytetyt kehät laatikkooon ja pesän alimmaksi . Ottavat ruoan varnasti ja viikon aikana sijoittavat sen yläkertaan. 5 kg sokeria on minili kun laittaa liuosta.

Tätä täytyy seuraavaksi kokeilla. Toimiikohan samoin siitepölykakkujen kanssa? Ylälaatikkoon kai ne periaatteessa pitäisi laittaa, mutta kun joka kakku on miehitetty, sieltä on vaikea poistaa yhtään tyhjää kehää häiritsemättä mehiläisiä ja tällä kelillä varsinkaan ei viitsisi ronkkia yhtään enempää kuin on pakko. Eli jos kaataisi sokerilientä kennoihin ja lisäksi muutama sp- kakku sekaan ja tämä laatikko alimmaiseksi, vievätkö ylös siitepölynkin?

14
Kevät / Vs: Ruoka loppu
« : 31.03.18 - klo:18:57 »
Sääennuste: Tänään sataa paskaa.
Ei sitten muuta kuin pekkapoudaksi Pekka Poudan paikalle. ;) Kyllä sitä tänään jonkin verran taivaalta tipahteli. Tosin vaati ensin hikiset lumityöt, että sai pesät kaivettua esille. Oli kattojen päällä lunta kuin entisessä joululaulussa. Lähimmällä mittausasemalla pitäisi olla lunta noin 70 senttiä, mutta kyllä taisi tuossa kohtaa olla vielä vähän enemmän.

Pienemmillä pesillä tuntui olevan ruokaa vielä, enemmän tai vähemmän, mutta vahvin pesä oli lähes loppuun kaluttu, ainakin painosta päätellen. Ja mehiläisiä kaikissa raoissa. Sokeria meni yli 25 kiloa syksyllä ja rippeet jäljellä. Onneksi oli sitä beefondaa matkassa. Olis viikon päästä voinut olla myöhäistä. Vinkkinä siis, että jos on ollut supervahvoja pesiä syksyllä, niin voivat kohta olla nälissään ellei vielä kuolleet.

15
Kevät / Vs: Ruoka loppu
« : 30.03.18 - klo:10:15 »
No on Emolla positiivinen ongelma, kun mehit ei kevättalvella meinaa laatikkoon mahtua ;)

Niin minäkin olen kuvitellut, että lisäruoka on juuri tarkoitettu ennen puhdistuslentoa annettavaksi. Nestemäiset vasta sen jälkeen. Ajattelisi, että sitä vettäkin olisi edes vähän saatavilla siellä pesän sisällä, kosteutta. Eikö se jotenkin niin mene, että kilon sokeria kuluttavat  ja siitä tulee monta litraa vettä. Jäisikö sitä vähän pesän rakenteisiinkin mehiläisten kupattavaksi?

Sivuja: [1] 2 3