Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Emo

Sivuja: [1] 2 3
1
Syksy / Vahasta
« : 24.09.18 - klo:10:30 »
Puhdistin vahoja padassa keittämällä. Tuli mieleen, että mahtaako vahaa kertyä juurikaan enempää kuin mitä olen pohjukkeita  ostanut.

Miten mahtaa olla? Kertyykö vahaa paljoakaan enempää kuin mitä on pesiin on laittanut?

2
Hunajan laatu ja ominaisuudet, lajihunajat / Hunaja 2018
« : 21.08.18 - klo:09:57 »
Linkosin eilen ensimmäiset hunajat. Hunaja on kuivaa ja todella hyvää, aivan erilaista kuin viime vuosina on ollut.
Mistähän johtuu? Kuivuudesta? Pesät on samassa paikassa ja aikalailla samanlaisia vijjelykasveja on ollut alueen pelloilla. Voisiko olla, että mehiläiset ovat joutuneet keräämaan satoa eri kasveista kuin sateisempina vuosina? Meillä  oli tosi kuivaa ja sateetonta, ollaan vielä soraharjun päälläkin.

Entä mitä on kakkujen pinnassa oleva pieni vaalea ryyni? Näyttää vähän homeelta ja siten ei kuitenkaan. Uskaltaako sellaisia lingota? Ei ole mikään suuri ongelma, muutamassa kakussa vähän on.

Enpä tajunnut ottaa kuvaa. Maistelin kyllä, oli ihan normaalin makuista.  :D

3
Syksy / Peittosikiöitä ruokinnan alussa.
« : 11.07.18 - klo:14:05 »
Kuinka paljon peittosikiöitä ja yleensä mehiläisiä pitäisi olla ruokinnan alussa?

Mietin, jos tasaisi sikiöt ja tekisi vielä jaokkeen ylimääräisistä elokuun alussa. Pesien vieressä kukkii silloin hunajakukkapelto eli siitepölyäkin riittää.

4
Kesä / Huono emo toukokuussa
« : 17.05.18 - klo:17:40 »
Mitähän pitäisi tehdä?

Pesä vaihtoi emon elo-syyskuussa. Nyt puolet peittosikiöistä on kuhnureita ja sikiöitä ylipäätään on vähän. Ja joissain kennoissa on kaks munaa. Emokennokupeissa oli sitä emoruokaa, ei tule nyt nimitys mieleen. 😂 Emoa ei löytynyt mutta voi se ollakin siellä.

Siirsin hyvästä pesästä sikiökakun mutta onko se nyt kummoinen ratkaisu?

5
Syksy / Korkeat pesät
« : 05.07.17 - klo:22:00 »
Olisiko hyviä vinkkejä lyhyille hoitajille ja korkeille pesille? Jossain kohti vasn loppuu voimat ja pituus.

Yksittäisiä peitettyjä kakkuja olen ottanut pois mutta se ei kyllä enää riitä.

Voisiko täyden mutta peittämättömän laatikon siirtää matalamman pesän päälle? Jos, niin pitäisikö mehiläiset harjata vai voisiko laittaa sanomalehteä väliin?

Onkohan pesänosturit hankalia käytännössä?

Vai mitä ihmettä keksisi. Viisi farraria vielä menee mutta nyt on parveilun takia jaettuna yksi pesä,  jota ei millään saa yhdistettyä ainakaan niin, että hunajalaatikot on päällä. Ehkä joskus siirretään emot ylös, mutta näyttää olevan vielä opittavaa ihan perinteisessäkin tavassa hoitaa...


7
Nyt on takana neljä kesää mehiläishommia. Aloitin parilla hyvällä jaokkeella ja tiukasti pselovodin ja jiihoon neuvoja kysellen.  Kiitos ❤.

Viime vuonna talvesta selvisi kaksi pesää.  Toinen oli mesimestarilta ostettu edellisenä keväänä. Tarkoitus oli, että saisin käsityksen,  mikä on se vahva pesä.

Kahdesta pesästä tuli n. 80 kg hunajaa, mesimestarilta ostetusta ehkä 55-60 kg.
 Lisäksi pesä ei yrittänyt parveilla, oli huippurauhallinen jne. Nyt tiedä, millainen on hyvä mehiläispesä.

Kyllä se itse on koettava, ennen kuin uskoo, että yksi hyvä pesä antaa enemmän hunajaa kuin tusina huonoja.

8
Pesät / kehien pesu tiskikoneessa
« : 24.02.17 - klo:08:34 »
Onko kukaan muu harrastanut kehien pesua tiskikoneessa? Siis sellaisten, joista on vahat keitetty.

Olen käyttänyt kuuminta ohjelmaa ja kidesoodaa, mutta vähän kovilla taitaa tiskikone vielä olla. Kestäisiköhän kone lipeää?

9
Syksy / Lingottujen kakkujen nuolettaminen
« : 09.09.16 - klo:09:25 »
Mulla jäi kiteytynyttä hunajaa kakkuihin melko paljon.  Tai ehkei paljon, mutta pelkään että kakut homehtuu.

Voisiko kakut nuolettaa emottomaksi jääneellä jaokkeella? Vieläpä niin, että nostaisin jaokkeen linkoomon edessä olevan laatikkopinon päälle ja sulkisin lentoaukon.  Muutaman päivän kuluttua harjaisin mehiläiset pois ja saisivat lentää etsimään talvehtimispaikkaa muista pesistä.

Jaoke on kyllä tosi pieni, mutta saisi se osan putsattua.  Mutta ei taida riittää pesän sulkeminen estämään ryösteltyä?  Linkoomo on kuitenkin vain sadan metrin päässä pesistä. Linkoomo on mehiläistiivis,  mutta ehkä siivousporukan tuominen sisään on huono ajatus. Tuntuvat aina jostain mahtuvan kulkemaan,  vsikka olid kuinka kaiken sulkenut.

10
Muut taudit ja tuholaiset / Mäyrä
« : 29.07.16 - klo:23:02 »
Onko mäyrästä vahinkoa pesille? Näin mäyrän pihassa, meni pesille päin.

11
Aloittajien kysymyksiä / Pergan talteenotto
« : 17.04.16 - klo:17:05 »
Pitäisi sulatella kehiä. Osassa on siitepölyä. Voisiko sen ottaa talteen ja syöttää?  Kannattaisiko pakastaa?  Entä kuivata, varovaisesti lämmittää tai olisi mulla uv lamppukin.

Joissain on vain pieni alue, ei kannata laittaa koko kehää pesään.


12
Pesät / Verkkopohja
« : 10.04.16 - klo:14:02 »
Verkkopohjan käyttäjät, koska suljettu pohjan ja koska se on auki?

13
Pesät / Mikä muovi katon alle?
« : 05.04.16 - klo:11:37 »
Olen käyttänyt tukevaa pakkausmuovia katon alla.  Töistä pöllinyt.

Nyt mietin, että olisiko polykarbonaatti 1mm oleellisesti kätevämpi kuin vahan ym pikkuhiljaa rypistämä muovi? Vai mitä käytätte?  Ihan taipumaton paksu on varmasn hankala sekin. Akryyli on paksumpaa. Kuinkahan pitkäikäisiä kys materiaalit on? Pakkausmuovi kestää kesän tai kaksi.

14
Maaseudun tulevaisuudessa oli juttu hunajan pakkaajasta,  joka liikkuu markkinoinnin suhteen aika harmaalla alueella. On varmaan tuttu alalla kauemmin olleille, kun minäkin asiaan heti harrastuksen alussa törmäsin. Tuttu rouva oli ostanut kyseisen pakkaamon hunajaa ja se oli syömäkelvotonta. Niin oudon makuista että päätyi roskiin.

Kotisivuilla mainostettiin kotimaista työtä. Purkit on painettu Suomessa.  Ja omaa mehiläistarhausta.  Ei taida myyntiin riittää?

Mietin vaan että 'aloittelevien' hunajan käyttäjien innostus laantuu alkuunsa,  jos vahingossa ostavat kys hunajaa. Ja eipä se mikään suomalaisen ruuan viennin mainoskaan ole.

Uskallan lisätä tähän vielä senkin, että suosittelin ostamaan tunnetun suomalaisen tuottajan hunajaa.  Ja kuulin että hunaja hyllyllä toinen rva oli sitä myös suositellut ja kertonut ostavansa aina samaa. Sellaista hunajaa ulkomaille kannattaisi viedä.

15
Hunajan käsittely ja pakkaus / Linkoomon pesu?
« : 27.08.15 - klo:10:53 »
 Nyt on melkein kaikki lingottu. Ja kovin on tahmeaa siellä sun täällä.

Linkoan isossa lämpimässä konehallissa, jossa on maalattu lattia ja peltiseinät. Periaatteessa siis helppo siivota. Mutta letkulla ei voi vettä laskea

Millaisia linkoustiloja teillä on? Haaveilen filmivanerikopista, josta ulos lähtiessä voisi ottaa lingon moottorin kainaloon ja laskea vesiletkulla kopin siistiksi. Tai sitten nostaa sinne yhden mehiläispesän siivoamaan pariksi päiväksi  ;) .


Sivuja: [1] 2 3