Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Kraini15

Sivuja: [1] 2
1
Syksy / Muurahaishappo
« : 15.09.17 - klo:11:03 »
Laitoin muurahaishappogeelipussit pesiin kaksi viikkoa sitten. Nyt kävin ottamassa pois ja annoin loput sokerit. Yhden pesän lentolaudan edessä paljon kuolleita mehiläisiä, noin kolme kourallista. Onko happo tappanut vai mikä mahtaa olla kyseessä. Mitään ulkoisia vaurioita en mehiläisissä nähnyt. Mielestäni olvat vanhoja mehiläisiä joiden takaruumiit olivat jo mustia(ei nuoren mehiläisen raidoitusta). Muissa pesissä en moista havainnut.

2
Muihin aiheisiin sopimattomat / Makeus?
« : 07.02.17 - klo:17:33 »
Olen tehnyt aistivaraista tutkimusta.
Väitetään, että hunaja on makeampaa kuin sokeri!
Laitoin kahteen kahvikuppiin kuumaa vettä ja toiseen kukkupäisen lusikallisen sokeria ja toiseen hunajaa. Yllätys sokerivesi maistui makeammalta. Hunajavesi ehkä hapahkolta ja vähän makealta.
Mutta kun lisäsin kumpaankin 4 cl tummaa rommia  niin hunajarommi maistuikin makeammalta.
Joten pitääkö hunaja nauttia aina rommin kera?
Tai onko minulla täysin kieroutunut makuaisti


3
Aloittajien kysymyksiä / Loppuuko talviruoka?
« : 03.02.17 - klo:06:23 »
Kävin tarhalla ja kokeilin pesien painoa nostamalla kulmasta. Olivat kovin keveitä ja vasta helmikuun alku. Mehiläisiä pesissä runsaasti, mutta eivät missään pallossa vaan tasaisesti koko pesässä. Mikä on paras keino lisäruokinnalle, mikäli tarvetta on. Aion avata pesän ja katsoa kunhan tulee aurinkoinen päivä.

4
Miten hunajan saa pysymään "juoksevana" pitkään? Kaupan hyllyllä näin vieläkin juoksevaa hunajaa puristepulloissa ja purkissakin. Omani kiteytyi jo alkumetreillä ja osan kiteytin hallitusti, on nyt voimaista tahnaa. Ihmiset kyselee tuota juoksevaa hunajaa, jota toimitin heille alkukesästä. Joten kysyntää olisi.

5
Hunajan käsittely ja pakkaus / Hunaja mjeni kovaksi
« : 25.09.16 - klo:17:17 »
Hunajani on mennyt säilytyksessä niin kovaksi, ettei lusikalla tahdo irrota. Hunaja on kyllä pienikiteistä, eli oli melkein voimaista, mutta nyt kovaa. Minkä virheen tein? Ymppäsin hunajaerän kaupasta ostamallani pehmeällä hunajalla.

6
Aloittajien kysymyksiä / Muovikehät
« : 30.08.16 - klo:20:38 »
Onko kokemuksia muovikehien käytöstä. Näyttää nopealta hommalta vahottaa ja kestävät varmaan lingossakin. Mutta entä haitat ja kestävyys?

7
Aloittajien kokemukset ja muut aiheet / Kesän saldo
« : 15.08.16 - klo:08:19 »
Ensimmäinen varsinainen hoitokesä alkaa olla takana. Minulla oli kaksi talveutettua ja kaksi keväällä ostettua pesää, joiden kanssa touhuttiin. Yhtään rakennettua kehää ei ollut käytössä joten pohjukkeistaa aloitettiin. Maaliskuussa pohjien puhdistus ja verkkopohjat kiinni ja lentoaukko 5 cm levyiseksi. Paju kukki Huhtikuun puolessavälissä ja siitä 20 päivää lisäsin uudet laatikot alle. Kevät eteni vauhdilla joten Kesäkuun alussa kolmas laatikko ja puolessavälissä neljäs. Kesäkuun oli varmaan pääsatokausi kun kaikki kukkii runsaasti. Juhannuksen jälkeen linkosin ensimmäiset peitetyt kakut ja palutin pesään. Heinäkuun alussa viides laatikko lisää. Heinäkuun puolessavälissä taas linkoamishommia ja pesätornien madallusta. Viime viikolla loput hunajat pois ja ruokinta.
Kesän saldo;
- hunajaa n 150 kg hunajaa 4.stä pesästä (tai oikeastaan kolmesta yhdessä vain n, 10 kg)
- kaksi jaoketta (ostoemot) oma emonkasvatus ei onnistunut jostain syystä
- 16 laatikollista rakennettuja pohjukkeita (LG ja kevytpesät)
- paljon kokemusta ja mielenkiintoisia tilanteita
Laitumina n, 5 ha horsmapeltoa, puutarhamarjapensaita, voikukkaa, metsämarjaa, ja paljon villivadelmaa metsiköissä.
Hunaja meni kuin kuumille kiville lähisukulaisten tarpeiksi juoksevana ja pieni erä koemielessä kiteytettynä.
Joten tälläinen aloitus minulla. Täällä länsirannikolla ei satanut koko kesänä oli pikemminkin liian kuivaa.

8
Luonnonkasvit / Keltanot
« : 06.08.16 - klo:15:19 »
Noita keltanoita on mäet keltaisenaan. Huopakeltano, hiirenkeltano ja muutama muukin laji. Onko niissä mehiläisille mitään annettavaa ? Vai onko tuo kirkkaan keltainen siitepöly noista mitä näkyy pesään tulevan.

9
Aloittajien kysymyksiä / Emo jaokkeeseen
« : 21.07.16 - klo:09:29 »
Kun tekee jaokkeen peittosikiöistä + nuoret mehiläiset. Onko emon annossa jotain hyvää niksiä. Pitääkö jaoketta ensin emottomana jonkin aikaa, vai emo heti kalikassa pesään. Jossain luki, että kannattaa jaoke tehdä sillä vanhalla emolla ja uusi emo vanhaan pesään. Mikä etu tällä saavutetaan ?

10
Aloittajien kysymyksiä / Mehiläiset ulkona
« : 27.06.16 - klo:14:23 »
Nyt aurinko meni pilveen ja sataa tihuttaa. Lentolaudalla pari kourallista mehiläisiä "värjöttelemässä" samoin ylälentoaukolla. Osa nuolee vettä lentolaudalta ja osa näyttää kuolleelta kun vesipisaroita siivillä, ovat löyhässä kasassa. Pesästä kuuluu tasainen humina. Olisiko niin etteivät kaikki mahdu pesään kun lentomehiläisetkin sateen vuoksi kotona. Aurinkopäivänä katsoin, niin tyhjiä rakentamottomiakin kehiä vielä oli pesässä, toki yläosa on mettä täynnä, mutta peitettyä vielä kovin vähän. Pitäisköhän antaa vielä lisää tilaa, horsma kukkii hyvin ja yölläkin lämmintä. Ja varjopaikkojen vadelmassakin vielä kukkia, sekä puolukassa.

11
Aloittajien kysymyksiä / Kvytpesän pohja
« : 30.05.16 - klo:20:38 »
Kuinka kauan pidätte kevytpesän verkkopohjan suljettuna. Ainakaan vielä ei paljoa tuuleteta lentoaukolla vaikka pohja onkin kiinni. Tosin onhan puupohjakin koko kesän kiinni.

12
Luonnonkasvit / Lämpimän päivän mietteitä
« : 06.05.16 - klo:17:38 »
Pajun kukinta sitten meni, enää oksissa kehittyviä siemeniä, joten siitepölyä ei enää niistä kerry. Tosin ehtivät kerätä varastoon noin kaksi kehällistä/ pesä.
Nyt kukkii kiurunkannukset, mutta niissä ei kovin paljoa näy toimintaa, muutama mehiläinen tutkii kukkia. Kukkia on kyllä runsaasti. Samaten valkovuokot jäävät vaille huomiota.
Miten tuo ojanvarsi rentukka. Onko niissä mitään mehiläiselle kelpaavaa. Rentukoita on melko runsaasti.
Villit punaherukat aloittavat kohta kukinnan, joten ne varmaan kiinnostavat mehiläisiäkin.
Samoin vaahtera, onkohan se kiinnostava kukka mehiläisille.
13
Emonkasvatus ja mehiläisten jalostus / Emon ikä
« : 26.04.16 - klo:19:11 »
Kuinka kauan pidätte emoa ? Eli koska viimeistään vaihdatte emot pesiin, talveutatteko kaksi talvea.
Minulla nyt siniset emot.

14
Osto / Ostetaan hunajalinko
« : 25.04.16 - klo:07:48 »
Ostaisin hunajalingon (pieni) ja muuta linkoamistavaraa. Kuorinta-allas, hunajasiivilä, hanallinen selkeytysastia yms.
Voi lähettää yksityisviestinkin.
jarmo.hannula@pp5.inet.fi

15
Aloittajien kokemukset ja muut aiheet / Historian oppi
« : 05.04.16 - klo:15:00 »
Olen lueskellut mehiläishoidon historiaa. Aikanaan olkipesissä hoidettaessa oli "saneeraus" joka kesäinen pakollinen toiminta, kun pesät parveili. Pesien määrää lisättiin parveilun kautta (parvi kiinni ja olkipesään). Hunajaa saatiin vain siitä alkuperäisestä talvehtineesta pesästä josta mehiläiset tapettiin nikotiinilla tai jollain muulla aineella, Pesä purettiin ja hunajat pois. Nuo parvipesät taas sitten talven yli omalla hunajalla, 1800-luvulla sokeri oli paljon kalliimpaa kuin hunaja ei sitä mehiläisille annettu. Sitten keksittiin laatikko olkipesän päälle josta otettiin hunaja ja varsinaista pesää ei enää tarvinnut särkeä. Olkipesä oli sikiöpesä sekä talvehtiva pesän osa. Kunnes olkipesäkin korvattiin laatikolla ja mehiläisiä pidettiin vuosikausia samassa pesässä. Eräs varttunut hoitaja kertoi, ettei alapesään edes katsottu, vaan hunajalaatikot van otettiin sadonkorjussa pois, ja toisinaan imeteltiin miksi pesä kuoli.
Olkipesien aikaan ei myöskään ollut varroaa eikä juuri muitakaan tauteja
Olisikohan oikeaa mehiläishoitoa nykyäänkin, että joka alkukesä mehiläiset parveutettaisiin hallitusti (ravistus pohjukkeille) uudelle pesälle emoineen, kuten mehiläinen luonnostaankin tekee ja tällöin punkit ja taudit jäisivät vanhaan pesään joka tuhottaisiin sen jälkeen kun peittosikiöt kuoriutuneet ja nekin ravistettu pohjukkeille ja yhdistetty "akuparveen" ennen pääsadon alkua. Onko tämä nykyinen jättipesien ihannointi tuonut enemmän harmia kuin hyötyä. Tätä menetelmää ainakin soveltaen käytti Mehiläinen lehteen kirjoittanut tarhaaja.
Saneeraako joku muu pesänsä, vaikka niissä ei tautia olekaan ja pysyykö varroapunkki näin aisoissa ?


Sivuja: [1] 2