Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - aamaa

Sivuja: [1]
1
Myynti / Mehiläispesiä myytävänä
« : 25.07.16 - klo:12:14 »
Buckfast yhdyskuntia. Myyn vähän epätavalliseen aikaan, mutta olosuhteitten pakosta joudun vähentämään pesien määrää reilusti. Soita: 050 595 6957 (Lahti)

2
Aloittajien kysymyksiä / Satokasveista?
« : 03.07.16 - klo:17:52 »
Toin nää kysymykset tännekin Kesä osiosta, kun täällä varmaan saa vastauksia helpommin.
Siis: Omenapuussamme (Lahti) oli enimmäkseen kimalaisia ja jotain kukkakärpäsiä ja tosi vähän omia mehiläisiä. Sama oli meno voikukan kukkiessa ja nyt kun omassa pihassa kukkii valkoapila niin siinä pyörii kimalaisia kovasti, mutta omia mehiläisiä en oo nähnyt kertaakaan vaikka pesät on 10- 15 metrin päässä. Hunajaa kuitenkin tulee pesiin kovasti.
1) Missähän nää oikein käy hakemassa sitä mettä?
Olen matkoilla 15.7. lähtien viikon.
2) Syököhän nuo veijarit hunajat suihinsa sillä aikaa jos en linkoa tyhjäksi ennen matkaa?
3) Niin, ja tuo kanerva? Onko kellään käsitystä kukkiiko se täällä Päijät- Hämeessä ja milloin?
4) Jiihoo II tuumasi, että on kirvan tuotoksia kun ei siitepölyä näy. Vähän ihmettelen, koska omilla parilla tarhalla on joka käynnillä ainakin joissakin pesissä kannettu siitepölyä sisään. Mitenkä totuus mahtaa olla?   ?
No  :( tuli taas monta kysymysmerkkiä. Että suunnitelmia pitäis nyt laatia tosissaan. Apuvaaa! Ei taida toi tytön kylvämä 12 neliön hunajakukka"viljelmä" riittää kuin lähimmän pesän aamupalaksi.
? ? O,Ö,OOOOoo.

3
Aloittajien kysymyksiä / Horsma ym.
« : 02.07.16 - klo:22:43 »
Kirjoissa sanotaan: pääsatokausi n. juhannuksesta heinäkuun loppuun. Eli lingotaan hunajat pois kun horsma lopettaa kukinnan.
No meillä täällä Päijät-Hämeessä horsma kukki jo juhannuksena ja mulla ei oo tietoa mistään rypsipelloista.
Eli: Pitääkö ruveta kohta linkoamaan, vai onko luonnossa myös ajallaan kukkivia kasveja, mistä mettä tulisi horsman jälkeen?  ?? ?
En jaksa enkä kerkiä juoksennella ympäriinsä opettelemassa satokasveja. En tajunnut talvella tehdä tarpeeksi kalustoa. Näköjään harhautusjaossa yhdelle lootalle jääneet pesätkin huutaa jo kolmatta ja neljättä lootaa kun hunajaa on kaikki paikat täynnä. Ei oo paljoa kesälomasta tietoa.  :-[

4
Aloittajien kysymyksiä / Emon merkkaaminen
« : 02.07.16 - klo:22:31 »
Oli kiva käydä pesillä, kun löyty uusia emoja. Yhen merkkasin tänään ja tuskailin ton emoklipsin kömpelyyttä. Sen kanssa touhutessa tuntuu koko ajan olevan vaarassa sorkkia se hieno emo hajalle.
Ja sitten se merkkauslaite on ihan eri muotoinen, pyöreä. Yritä siinä sitte saada se emo värkistä toiseen ja vielä merkatuksikin. Ja seuraavan kanssa se sitte menikin piirileikiksi.
Emo hävis johonkin siinä klipsistä putkeen siirron yhteydessä. Ei kun kattelemaan kaikki lootat uudestaan läpi, ja löytyhän se taas. Ja uudestaan klipsiin ja varmuuden vuoksi oikein turvalliseen paikkaan, eli viereisen pesän katon päälle. No taas oli joku rako siinä värkin vaihdossa ja se hävis taas. Mutta siinä pesän katolla ei näkynyt mitään, eli päättelin että jo muutaman päivän muninut emo otti ja lensi taas sinne kolmen metrin päässä olevaan pesäänsä. No, tässä on itse kullakin paljon tärkeämpääkin tekemistä, mutta... Nekö siis lentävät ton verran tarvittaessa????????????  :-[

5
Aloittajien kysymyksiä / Harhautuksesta ??
« : 12.06.16 - klo:11:40 »
Tuo 4/12 Arin kirjoitus harhautuksesta on tietysti hyvä, mutta mä en sitä käsitä jostain syystä. Tein eilen (samoin kuin viime kesänä) seuraavasti:
Pesä oli nyt 4 lootalla. Yhdellä kakulla vedetty pari hätäkennoa työläiskennosta. Ei paljoa munintaa. Ei mitään parveilulaiskottelua. Näytti minusta vähän hiljaiselta emonvaihdolta.
Noudatin 3/16 s. 70 M.Martikkalan ohjeen sitä osaa, missä neuvotaan erottamaan emo + nuoret mehit lentomehiläisistä. Mutta tein niin päin, että jätin alkuperäiselle paikalle pesän pääosin entiselleen, ja vein muutaman peittosikiö- ruokakakun ja VANHAN EMON uuteen pesään muutaman metrin mäkeä alas tarhan reunalle. Ravistelin siihen vielä vähän mehiläisiä mukaan.
1) Häviääkö alkuperäisestä pesästä parveiluaikeet? Kun uusi kuningatar aikanaan syntyy ja käy häälennolla, se jää minun järkeni mukaan siihen pesään ja ryhtyy munimaan. Hoitaako se porukka asiat näin?
2) Ajattelin sen uuden pesän olevan niin kuin parveillut parvi, ainakin sen EMON kannalta, mutta nuorilla mehiläisillä, joista ajattelin pikku hiljaa suurimman osan alkavan kohta keräilyhommiin. Mättäkö mulla pahasti tässä dementoituneessa päässä?
3) Jos tuli mokattua pahasti, onko vielä järkeä kannella ne lootat uudelleen harhautusneuvojen mukaisille paikoille? (Mainitsemani viime kesän temppu meni siinä mielessä hyvin, että mulla on se merkattu emo vieläkin hommissa mukana ja mainittu eilinen 4 lootainen pesä taitaa olla sama torni mistä sen merkatun viime vuonna kuskasin muualle.)
M.A. (mehiläishommiin harhautunut)  :-\

6
Aloittajien kysymyksiä / Pesän tarkistuksista
« : 04.06.16 - klo:15:14 »
Tuli trauma, kun toisella tarhallani oli kauhea villitys ryhtyä parveiluvalmisteluihin. En varmaan ollut lisännyt kolmatta lootaa ajoissa. Tänään tässä kotitarhalla katoin yhen pesän äsken läpi. Kolmannessa lootassa oli munittu samoin kuin tokassakin. Ekassa oli vielä vähän rakentamista viikko pari sitten annetuissa pohjukkeissa. Tuo trauma, eli parveilukauhu takaraivossa, laitoin kolmanneksi lootaksi (kun muuta ei ole) laatikollisen pohjukkeita ja se neljäs missä on paljon hunajaa ja jonkunverran munia on nyt siellä tyhjän pohjukelootan päällä vahän kaukana muusta pesästä. Aattelin ennakoida, "ettei vaan parveilukuume iske". Mutta tulikohan mokattua? Mitä luulette jatkossa tapahtuvan?
Kun se epävarmuus iskee siellä avatun pesän vieressä, tulee välillä vähän orpo olo. Kauankohan kestää, että voi sanoa tietävänsä, mitä tekee?!? :-\

7
Aloittajien kysymyksiä / Punkeista ?
« : 31.05.16 - klo:22:59 »
Kokemukseni mehiläistarhaajana 1 vuosi. Mielestäni en ole koskaan nähnyt varroapunkkia. Torjunut  olen kuhnurikennoja poistamalla, viime elokuussa tymolilla, joulukuussa oksaalihapot niskaan ja tänä keväänä poistanut joitakin paloja kuhnurikakuista. Tällä viikolla raavin auki muutaman kuhnurikakun palan eri pesistä, n. 15 senttisiä paloja. Avasin noin kolmanneksen kennoista ja mitä totesinkaan. Ei punkin punkkia. Olen myös tonkinut sitä mössöä mitä varisee verkkopohjan läpi SK tyyppisen perustan pohjalevylle enkä ole löytänyt ainuttakaan punkkia. Oletteko sitä mieltä että mulla kuitenkin on pakko olla pesissä punkkeja vaikka edes vähän, vai mitä tää puhe punkeista tarkoittaa.Sitä paperin pitämistä verkon alla kokeilin, jokunen pikkumuurahainen siellä tepasteli ja tuumasin että ne on varmaan pannut mun punkkini poskeensa, mokomat. Oikein "harmittaa" etten ole punkkia nähnyt, joten avaankin kilpailun: Kuka keksii keinon millä mä löydän punkkeja pesistäni? Kiitos edellisistä vastauksista, niistä oli eilen ja tänäänkin kovasti hyötyä. :) :) :)

8
Aloittajien kysymyksiä / Parvikennoista yks ?
« : 28.05.16 - klo:11:27 »
Kakkoslootan sikiöalan alalistoilla on n.4-7 emokennon alkua. Kaikkiin ei edes näe sisään ahtauden takia.
A) Muniiko EMO niihin munat suunnilleen samana päivänä?
B) Vai muniiko se niihin: yhteen silloin, toiseen tällöin jne?
A vaihtoehdossa voin ronkkia vähän paria kennon alkua auki ja tarkistaa, onko munaa tai toukkaa. Jos on, niin Arin neuvon mukaan on parasta mennä pesän tahdon mukaan ja tehdä jakoharhautus. (2012-4-s. 102)
B vaihtoehdossa pitäisi pystyä näkemään jokaiseen emokennoon ja se on välillä mahdotonta ahtauden takia..
Eli jos ronkin paria kennoa nähdäkseni kunnolla sisään, ja se on tyhjä, voinko luottaa siihen, että kaikki muutkin emokennojen alut ovat todennäköisesti tyhjiä?
Suurkiitos etukäteen. M.A.

9
Aloittajien kysymyksiä / Parveilusta ? :(
« : 17.05.16 - klo:13:18 »
 Tontillani on neljä pesää.
1) Kun naapurin tontille kirsikkapuuhun ilmestyy parvi, mistä tiedän, että se on mun tarhalta, eikä esim. kauempaa kaverin tarhasta, kun kukaan ei ole tapahtumaa nähnyt?
2) Jos se on lähtenyt mun tarhasta, mistä tiedän mistä pesästäni se on lähtenyt?
Kiitos

10
Aloittajien kysymyksiä / Ruokakakuista ja tarkistuksista
« : 15.05.16 - klo:01:52 »
2.6.-15 ostin pari Buckfast pesää. Ilman kursseja ja muilta kyselemällä olen yrittänyt koheltaa. Olis muutama epäselvä asia. Kiitos jos joku jaksaa neuvoa.
1. Kevät osastolla oli juttua, että jollakin oli vanhoja pergakakkuja. Miten ja milloin niitä otetaan pesistä ja miksi?
2. Mokasinko viime syksynä, kun laitoin sokerisyötön pesän ollessa vielä kahdella Ls laatikolla ja joku neuvoi ettei niitä mehiläisiä tarvitse sääliä, niin tiputin yhdelle lootalle. Seurauksena mulle jäi aika monta kakkua sokerilastissa. Annoin niitä hiljakkoin lisäämääni laatikkoon pesien alle. Kai ne mehit kantaa vettä ja liuottaa ne sokerit ruoakseen? Vai koskeeko ne niihin kun ulkoa tuli pajun mettä? Entäs kun seuraavaksi pitää lisätä kolmas loota hunajaa varten? Onko riski, että mehiläiset kantaa sitä viimesyksyistä sokeria kolmoslootaan?
3. Kävin toissapäivänä läpi kaikki 8 pesääni. Pari nostelin kakku kerrallaan tutkittavaksi. Kyllä oli ahdasta ja kävi sääliksi mehiläisiä kun niitten tekemiä rakennelmia tuli revittyä. Seuraavat nostin vaan päätynurkan varaan ja kurkistin altapäin ja totesin kaiken olevan hyvin. Olihan paljon kevyempi ja nopeampi homma. Ja kevyemmin tarkastetun pesän toiminta oli parin tunnin kuluttua ihan tavanomaista työtä, kun taas perusteellisesti tongitun pesän porukalla oli oikein kunnon karkelot ja pörräämiset pitkin rinnettä. Yhtään emoa en ole tänä vuonna nähnyt, mutta kaikenkokoisia toukkia ja munia sitäkin enemmän. Päätin ,että se kakkujen penkominen saa loppua ja opettelen tämän nopean tarkastustavan. Tarkkailen siitepölyn kantamista pesiin ja ahkeruutta. Kuhnurirakennuskehän nostan tietysti leikattavaksi kun se on peitetty.Onko tämä OK päätös ja mitä riskejä otan?
Kiitos tosi hyödyllisistä kirjoituksista täällä foorumilla. Niistä oppii monenlaista.

11
Aloittajien kysymyksiä / Mikä palais hyvin
« : 13.05.16 - klo:00:07 »
Savutuskannussa olen polttanut huokolevyn paloja, jotain insuliitin tapaista? Syttyy aika helposti, mutta palaa loppuun liian nopeasti. Joku sanoi käryttävänsä jotain kääpiä, mutta sitä ei saa kaupasta. Onko hyviä neuvoja, mikä savuais hyvin ja halvalla?   :-\

12
Aloittajien kysymyksiä / Laatikoitten lisäys
« : 10.05.16 - klo:09:53 »
"Kevät" osastossa oli mielenkiintoinen kirjoittelu laatikoitten lisäilemisestä. Mm. varoituksia jäähtymisestä.
Jäähdyttääkö laatikon lisääminen ALLE yksiosastoisena talveutetun pesän?  Mulla oli 1-osastoiset pesät tupaten täynnä. En tiedä ovatko kuolevia talvimehejä vai tänä vuonna syntyneitä, mutta munintatilaa ei emoilla paljoa ollut. Useimpiin laitoin laatikot alle eilen ja kaikissa on tänään samanlainen liikenne.
On ollut lämmin jakso, mutta kohta tulee kai viikon verran viileämpää. Saas nähdä miten käy.
Muuten. Lisäämiini lootiin laitoin pohjukkeita, vanhoja sokerikakkuja, vähän siitepölykakkuja aloitettuja pohjukkeita. Hutkin niitä sinne miten sattui, kun ei ole kokemusta, eikä siinä helteessä ja kiireessä järki juokse.
Onko parvien lähtö mahdollista nyt toukokuussa kun on ollut niin hyvät kelit ja paljon pajuja lähellä?
Kiitos. :)

13
Aloittajien kysymyksiä / Millä maalilla
« : 24.04.16 - klo:21:09 »
"Mehiläistarhaus" (1986) nimisessä kirjassa neuvottiin maalaamaan mehiläispesän ulkopinta vesiohenteisella ulkolateksilla.
Janne Jokisen käyttämä Miranol avocado on ymmärtääkseni liuotinohenteinen maali.
Minulla on 10 l astia öljymaalia, johon lisäsin vihreää pigmenttiä ja aion maalata sillä.
Kuinka suuren virheen teen, vai onko asialla suurtakaan merkitystä?
Jos varmaa tietoa jollakin on, olen kiitollinen neuvoista.
Olen myös ihmetellyt tämän alan harrastajien neuvojen ja käytäntöjen kirjavuutta.
Toivon, että näissä keskusteluissa esitetyt ohjeet ja mielipiteet perusteltaisiin myös yksiselitteisesti, että loppuisi se kaikenlaisten mutu-tuntuma-ajatusten tulva.
Tuhannet kiitokset etukäteen.

Sivuja: [1]