Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - rentunruusa

Sivuja: [1]
1
Miten mahtaisi onnistua pesien yhdistäminen mehiläispaon avulla? Nyt en viitsisi käyttää sanomalehtimenetelmää, sillä lopputuloksena olisi kolmen farrarin pesä. Vähempikin tila riittäisi noille mainiosti. Yhdistettävä ruikkupesä on hiipumassa, viimeiset peittosikiöt jo kuoriutumassa eikä munintaa juurikaan vaikka emo on. Sadekesän emo, ehkä ei ole pariutunut kunnolla ja nyt jo alkaa paukut loppua. Jos siis otan emon pois ja laatikon ison pesän päälle, mehiläispakolevy väliin. Menisköhän näin?

2
Varroa ja sisuspunkki / Muurahaishapon haihtuminen
« : 27.08.18 - klo:09:28 »
Laitoin muurahaishappokäsittelyt pesille kuten ennenkin, pussiin vetteksliinat ja koko annos kerralla. Kun ei oikeastaan ole mahdollisuutta käydä pesillä 4 pv välein pistekäsittelyä tekemässä. Nyt kävin viikon päästä katsomassa ja parissa pesässä oli liina lähes kuivana, muovipussissa siis. Aiemmin on mielestäni toiminut ihan ok. Liinat oli pussista ulos reilusti, vähintään 3 senttiä, ehkä neljäkin, kun torjuntahetkellä oli viileät säät. Olikohan se sittenkin liikaa? Hätäpäissäni ruikkasin kuiviin liinoihin pistekäsittelyn verran happoa, kun sattui olemaan saatavilla. Mutta nyt kyllä epäilyttää, meniköhän tämä torjunta vähän pieleen, pitäisikö laittaa uusiksi. Mehiläiset eivät ainakaan päällisin puolin näyttäneet kärsineen reippaammasta käsittelystä mitenkään, emoista en tiedä.

3
Tein muutaman jaokkeen itse kasvatetuilla emokennoilla tässä pari päivää sitten. Kaksi jaoketta tuntui olevan ihan tyytyväisiä tilanteeseen kuoriutumattoman kennon kanssa, mutta yksi piti aikamoista  meteliä ja toisenkin mehiläiset lentelivät hätäisinä ja kiukkuisina pesän suulla. Tulkitsin sen niin, että hätääntyivät emottomuuden tunteeseen. Mutta eikö sen emokennon pitäisi riittää niille vakuudeksi, että pesässä on kohta taas emo? Heräsi epäilys, että kennoissa oli jotain vikaa, vaikka päällepäin ihan ok näköisiä. Kai mehilaiset kuitenkin tietävät, onko siellä kennon sisällä kaikki hyvin? Missä vaiheessa emo alkaa tuottaa niitä emoaineita? Kuoriuduttuaan vai pariuduttuaan? Ei kai niitä sentään kennon läpi tule vaan viesti kulkee jotenkin muuten. No, pian sen näkee, kun kuoriutuvat, onko meininki yhä samanlainen.

4
Peltokasvit / Valkosinappi
« : 18.05.18 - klo:11:45 »
Onkohan valkosinapista mesikasviksi mehiläisille?

5
Onko joku löytänyt hyvää tutkimusta / tietoa mehiläisten suolan tai paremminkin eri mineraalien (Na,K, Mg jne) tarpeesta tai kiinnostuksesta niitä kohtaan? Mitä selailin, tuntuu olevan enemmän aminohappojen yms. tarpeesta ja se tieto mitä suoloista äkkiä löysin on, sanoisko aika "moniulotteista". Siitepölystä ja medestä mehit ja toukat saavat varmaan lähes kaiken tarpeellisen, mutta mitä sitten, kun niitä on vähemmän saatavilla, vaikka loppukesästä. Pelkkä sokerihan ei tunnetusti mitään lisäravinteita sisällä. Kokeillahan voi, sekoitella veteen erilaisia suoloja, mutta niitäkin on suoloja ja "suoloja". Kotieläimille tarkoitetut suolakivetkin on.

Onko joku kokeillut tai käytännössä jotain mielenkiintoista havainnut?

6
Tuttu mansikanviljelijä luottaa edelleen luonnolliseen pölytykseen ja kemialliseen harmaahomeentorjuntaan. Olisi mielenkiintoista kokeilla vaikka ensin vain osalla viljelyksistä, mitä mehit saisivat aikaan. Mutta minulla on vähän sellainen käsitys, että mansikka on sieltä haasteellisemmasta päästä pölytettäviä. Vadelmalla ja herukalla saa varmaan kohtuullisen hyvän tuloksen, kun vie vahvat pesät pellon laitaan ja antaa mehien hoitaa loput. Mansikalla se ei taida ihan näin helposti käydä?

Täällä on varmaan tarhaajia, joilla on mansikan pölytyksestä vuosien kokemus ja juuri hyviä käytännön neuvoja kaipaisin.

Montako pesää hehtaarille vähintään, kuinka kannattaa sijoitettaa ja milloin?
Kuinka vahvoja pesiä (mulla farrarit)?

Mehiläishoitokirja antaa jotain ohjeita pesien valmisteluun parhaaseen iskuun, peittosikiöitä pois, avokakkuja tilalle eikä liikaa siitepölyä.
Kannattaako tätä samaa jatkaa pölytyspaikalla?
Jotain muuta?

Jos pölyttää mehiläisillä, loogista olisi siirtyä myös harmaahomeen torjunnassa mehien apuun, mutta ei ehkä kaikkea yhdellä kertaa. En halua ottaa sitä riskiä, että mehit painelevat ojanpientareiden vattupusikoihin ja mansikat homehtuvat penkkiin.

Onko siis käytettävät harmaahomeentorjunta-aineet mehiläisille turmiollisia?

Toimiko itsepoimijoiden kanssa vai haetaanko pesät pois ennen poiminnan alkamista?

Ja mainittakoon vielä, että en tässä ole hunajankiilto silmissä kyselemässä, vaan ihan mielenkiinnosta, kuinka mansikanviljelijä saisi tiluksiltaan vähän enemmän ja parempaa irti. ;)


7
Kevät / Kevättä 2018 odotellessa
« : 02.03.18 - klo:12:12 »
Nyt kun on pitkästä aikaa ollut ihan oikea talvi paukkupakkasin, kuinkahan paljon tämä vaikuttaa pesien ruuankulutukseen. Eli onko nyt tavanomaista suurempi riski, että ruoka loppuu kesken? Te pitkän linjan tarhaajat, joilla on kokemusta tällaisistakin talvista, kertokaahan mitä on odotettavissa. Jos pesä on ottanut ihan normaalisti ruokaa syksyllä, riittääkö puhdistuslentoon saakka, vaikka se menisi huhtikuun puolelle ja kylmää säätä jatkuisi maaliskuunkin ajan? Mutta oli niin tai näin, eipä tässä paljon taida olla tehtävissä. Odotella vaan täytyy kärsivällisesti, kunnes kevät tulee...

8
Talvi / Myöhäiset kuhnurit ja talvipallon sijainti
« : 20.10.17 - klo:09:07 »
Kuinka myöhään kuhnureita pesissä oikein siedetään? Eilen pörähti yhdestä pesästä kuhnuri ilmoille eikä ollut edes mikään sattuma, sillä viikko sitten samaan pesään kömpi kuhnuri muina miehinä, eikä kukaan pannut hanttiin. Mitä tästä pitäisi ajatella? Myöhäisen kesän ja syksyn seurausta? Emossa vikaa, paukut loppu? Pesä on tosi vahva, kahdella osastolla. Emolla tuli kyllä jo kaksi vuotta täyteen, mutta ollut melkoinen munakone tähän asti.

Eikö talvipallon pitäisi asettua pesän alaosaan? Missä vaiheessa tämä tapahtuu? Nyt on ainakin vielä porukat olleet osittain "pinnalla", pallomaisesti kylläkin. Sikiöt jäi alhaalle ja ruuat tuli ylös, sen tarkistin jossain vaiheessa.

9
Kyllä on mehiläistarhaus helppoa ja tuottoisaa, kun sen osaa ja on vähän "hömppäheinää" laitumeksi. Jos sadan pesän hoitamiseen menee kesästä kymmenen päivää, tällä systeemillä pitäisi kai sitten hoitaa lähemmäs tuhat pesää kesässä:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/mehil%C3%A4istenhoitaja-viljelij%C3%A4-saa-h%C3%B6mpp%C3%A4heinill%C3%A4-tuhansien-eurojen-hunajatuotot-kymmenen-p%C3%A4iv%C3%A4n-ty%C3%B6ll%C3%A4-1.161183


10
Pitäisi vaihtaa emo kiukkuiseen pesään ja samalla vaihtuisi rotu. Nämä hermoheikot ovat luultavasti buckfastia tai  mahdollisesti  joku risteytys. Italialaisia emoja on tilauksessa. Oppikirjoissa sanotaan, että kiukkuiseen pesään on vaikeampi vaihtaa emoa ja toisaalta mehit eivät katso hyvällä eri rotuista emoa. Kuinka nämä pitää käytännössä paikkansa? Hyviä vinkkejä, joilla saan suht varmasti uutta verta pesään vähimmillä piikeillä? Mahdollista on myös pilkkoa pesä kokonaan jaokkeiksi, hunajasadon kustannuksellakin.

Sivuja: [1]