Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Pchelovod

Sivuja: [1] 2 3 ... 81
1
Kesä / Vs: Jaoke.
« : 16.07.18 - klo:14:16 »
Onko siinä kennojen määrässä siis käytännössä mitään eroa hiljaisen emonvaihdon ja hätätilanteen välillä? Olen tähän asti kuvitellut, että hiljaisessa emonvaihdossa niitä on vain muutama ja hätätilanteessa paljon.

Eipä juuri. Mutta selvä ero on parvikennojen lukumäärään verrattuna. Hiljaisen emonvaihdon kennoja yrittävät mehiläiset hoitajan toimista huolimatta aina muutamaa .  Ja pesän emo munii niihin ja jatkaa pesässä kauankin.  Jos poistaa sellaisen kennon, mehiläiset tekevät niin kauan uuden, kuin emo on olemassa.  Hätäkennoja tekevät kun emoa ei enää ole, tai emo on sulkuristikon toisella puolella.  Joskus eivät ehdi ainoaakaan, jos emo katoaa. 

2
Kesä / Vs: Jaoke.
« : 16.07.18 - klo:06:09 »
Jos pesässä on hätäkennoja, voiko siellä olla samaan aikaan olla toimiva emo?
Tottakai voi.  Mulla kaikki emonvaihdot tapahtuvat juurikin hätäkennoilla hunajapuolella ja vielä ihan tarkoituksella.  Sitten niistä tulee kaksiemokuntia siihen asti, kunnes tuhoan vanhan emon, tai jaan pesän kahtia.  Joskus hiljaisen emonvaihdon kennoja on sikiöosastossa ja siellä vanha emo vaan tikittää ilman aikomustakaan parveilusta.

3
Kesä / Vs: Jaoke.
« : 15.07.18 - klo:16:55 »
Mulle kävi semmonen kämmi, että tappoivat samassa pesässä syntyneen, varttuneen ja munimaan aloittaneen vastamerkatun emon ja se löytyi pesän edestä samana iltana. Erehdyin vain vaihtamaan kahden sulkuristikoilla toisistaan kauas samassa tornissa eristettyjen eri sikiölaatikon paikkoja keskenään.  Ei ne samanpesän hajuiset emot ole mehiläisille sittenkään aina niitä niiden oikeita.

4
Kesä / Vs: Jaoke.
« : 15.07.18 - klo:13:45 »
Eipä mitään sen kummempaa, kuin että olet jotenkin laittanut jaokkeeseen mehiläisten mukana nuoren, sinulta salaa syntyneen emon. Niitähän nyt on pesät pullollaan, eikä kaikki parvien mukaan lähde.  Mehiläisetkö sitten listivät sen ostoemon?

5
Syksy / Vs: Peittosikiöitä ruokinnan alussa.
« : 11.07.18 - klo:15:17 »
15.-20. elokuuta kun katsoo sikiöalaa, niin ennustettavasti talvipallo tulee olemaan saman suuruinen.  Jaokkeisiin pitäisi nyt laittaa n. 4 peittosikiökakkua ja elokuulle tultaessa 5, että niistä tulisi ulkona talvehtivia.  Farrareissa laskettaessa vielä 1/3 enemmän.

6
Suomalaisen laatuhunajan rajahan on 19 %.  Ja ensimäisenä myytävä hunaja syödään yleensä aika nopeasti. 

7
Tiedotteet / Vs: Jaoke.
« : 05.07.18 - klo:07:40 »
"Mehiläishoitoa käytännössä osa 1" -oppikirjassa kerrotaan jaokkeen teosta.  Ohjeen mukaan jaokkeeseen laitetaan 4 - 5  peittosikiökakkua. Arvatenkin LG-kokoa.  Kyllä mielestäni jaoke heinäkuun alussa onnistuu 2 peittosikiökakullakin, jos emo on muniva ja nuoria mehiläisiä tulee mukaan kylliksi ruokkimaan  ne uuden emon innolla munimat sikiöt.   Mielummin kuitenkin laittaisin enemmän.

Itse olen tähän asti tänä vuonna tehnyt vain 2 farrar -sikiökakun suuruisia emottomia tai emokennollisia jaokkeita 4 -kehäisiin laatikoihin.  Katson nyt miten ne kehittyvät ja vahvistan niitä myöhemmin kesällä  toisista pesistä napatuilla sikiökakuilla.  Ulkona talvehtivia jaokkeita olen tehnyt vuosittain 5 farrar -kokoisilla peittosikiökakuilla aina hunajan oton yhteydessä.  Sellaisiin jaokkeisiin on laitettava sitten puolet emopesän mehiläisistä, että saisivat talviruoat muokattua.

8
Kaikki pesässä tuoksuu erilaiselle.  Emokennotkin. Eikä emokaan kaiken aikaa haise samanlaiselle, tai yhtä voimakkaasti.

9
Kesä / Vs: Jaokkeet
« : 29.06.18 - klo:22:17 »


Kysymykseni viisaammille kuuluu. Kun sato ilmeisesti kohtpuoliin alkaa olla kerätty niin olisko järkeä ottaa kahdesta hunajaa keräävästä pesästä peittosikiökehiä vielä "vahvistukseksi" näihin jaokkeisiin/ estämään ylikansoitusta näissä hunajaa keräävissä pesissä mahdollisesti pian vähäsatoisempaan aikakauteen. Parveilupelko


On järkeä.  Jaokkeisiin, että niistä kehittyisi talvehtivia yhdyskuntia riittää 2 peittosikiökakkua toukokuun lopulla, 3 kesäkuun puolella, 4 kesä-heinäkuun vaihteessa ja 5 peittosikiökakkua heinäkuun loppupuolella.  Munivalle emolle pitäisi saada pikaisesti peittosikiöistä kuoriutuvia pesämehiläisiä avuksi.  Ja siinä samalla tulisi hillittyä sitä parveiluintoakin, joka syntyy työttömiksi jääneille mehiläisille näinä viikkoina.

10
Voihan siihen laittaa säilöntäainetta, niin säilyy paremmin.  Tymoli on niitä käytetyimpiä.  Myös etikkaa ym homehtumisen ja käymisen estoaineita käytetään. 
Kyllähän 67 % liuos säilyy pitkään (viikkoja) siltäänkin hyvin suljetussa astiassa, esim kanisterissa. Paljon paremmin kuin mehiläisten syöttölaatikossa. Minä laitan yleensä tymolia vasta viimeiseen ruokintaan ja talven yli jäävään liemeen.

11
Kesä / Vs: Kesä 2018 sato
« : 24.06.18 - klo:21:39 »
Huomenna jaan vielä viimeiset laatikot hunajan toivossa, sitten alan keskittymään siihen , että emot sikiöivät tarpeeksi mehiläisiä.

12
Ei mehiläiset niitä kakkuja ulkovarastossa tai tyhjässä pesälaatikossa tuhoa.  Muuttavat korkeintaan asumaan, jos parvi karkaa.  Paljon suurenpi häiriö ovat hiiret tms.

13
Kesä / Vs: Sikiökakkuja pesistä.
« : 15.06.18 - klo:20:16 »
Nyt jos ottaisi vastapeitettyjä sikiökakkuja jaokkeisiin menetettäisiin niistä syntyvät mehiläiset, jotka olisivat kerääjinä heinäkuun lopulla.  Eli antaa mennä vaan.  Nyt pesämehiläisinä olevat olisivat päässeet kerääjiksi aikaisintaan huomenna ja nuorimmat heinäkuun eka viikon lopulla.  Eli ei kovin suurta menetystä, jos alkaisi jo tekemään jaokkeita.  Alkaahan pääsatokausi olla jo lopuillaan Juhannukseen mennessä.

14
Ainoa pelko huonon hunajasadon lisäksi on mielestäni parveilu, joka voi yllättää loppukesästä, jos mehiläisillä ei ole mitään "oikeita töitä".  Mitenkäs ne muualla maailmassa hoitaa homman mehiläisten kanssa, kun kesä on aikaisessa?  Pitäisikö meidän alkaa kylvämään ja istuttamaan myöhemmin kukkivia lajeja!

15
Kesä / Vs: Huono emo toukokuussa
« : 13.06.18 - klo:11:37 »
Minulla oli muistaakseni semmonen tilanne että ravistin mehiläiset, ja ei ollut pesää mihin lentää takas, sitt ne lensi naapuripesään ja tappo emon...
Vastaisuudessa kokeile tuota minun ohjettani, että alkuperäisen pesän  mehiläiset lennätetään alas laitetun uuden jaokkeen lentoaukon eteen laitetun levyn ohjaamana ylälaatikkoon sulkuristikon lentoaukon kautta ja pidetään jonkun aikaa erillään siitä uudesta alas laitetusta jaokkeesta.  Siten säästää uusia emoja. 

Sivuja: [1] 2 3 ... 81