25.09.18 - klo:00:12

Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Syksy / Vahasta
« Uusin viesti kirjoittanut Emo 24.09.18 - klo:10:30 »
Puhdistin vahoja padassa keittämällä. Tuli mieleen, että mahtaako vahaa kertyä juurikaan enempää kuin mitä olen pohjukkeita  ostanut.

Miten mahtaa olla? Kertyykö vahaa paljoakaan enempää kuin mitä on pesiin on laittanut?
2
Talvi / Vs: 70% talviruoasta muuttuu vesihöyryksi
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II 18.09.18 - klo:14:38 »
.
Muuten vaan muistutan mieliin, kuinka paljon vettä syntyy kun pesä syö talviruokaansa.  Kaikki on niin teoreettista ja laskennallista.

Kun pesä kuluttaa 20 kg syötettyä sokeria, ensinnäkin 1/4, eli 5 kiloa kuluu säilömisprosessiin heti alussa. Pesään on myös jäänyt hunajaa joku määrä.

Puolet sapuskasta kulutetaan huhti-toukokuussa kun sikiöinti käynnistyy.


Joka tapauksessa  kasvi valmistaa auringon avulla sokeria niin, että se halkaisee vesimolekyylin vedyksi ja hapeksi. Happi menee ilmaan ja very sidotaan kemiallisesti hiilidioksidiin. Happi ei siis irtoa hiilidioksidista.

Kun sokeri syödään, sokerissa on 2 painoyksikköä vettä, H2, ja ilmasta otetaan 16 painoyksikköä happea. Eli H2O. Hiilidioksidi vapautuu ilmaan.

Ensi tuntuu, etä miten 20 kilosta sokeria voi tulla 14 kg vettä.  Selitys on siis, ilmasta tullut happi  on niin painavaa 16 yksikköä, että vedyn 2 yksikköä ei veden  painossa paljon tunnu.


Suomeksi sanottuna, 20 kg sokeria tulee puolitoista ämpäriä vettä mehiläisten hengittämänä. No sitten ihmetellään, että eikö mehiläinen kuole janoon pakkasella, tai miksei rakko halkea.
3
Pesät / Vs: mureneva vaha
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II 18.09.18 - klo:10:56 »
.
Sitkeässä vahassa on se etu että  farrarista pystyy tekemään langstrotteja. Sauman kun takoo vasaralla kiinni, mehiläiset muokkaavat sauman niin että useimmiten sitä ei huomaa. Murealla pohjuksella se ei onnistu. .

Hoitajat puhuvat usein että "rakentaa nopeasti" jotakuta  vahaa jollain tempulla. Minä olen huomannut että ne rakentavat tarpeeseen ja kennon seinä pitenee sitä mukaan kun kenno täyttyy. Kaikki pesät ovat rakentaneet kennonsa jos tarvitsee. 

Parveilua hautova pesä jättää pohjukset joskus  koskematta. Emokennoja ei näy vielä, mutta seuraavalla tarkastuskierroksella ne ovat. Se on siis varhainen enne parveilusta.
4
Pesät / Vs: mureneva vaha
« Uusin viesti kirjoittanut jger 17.09.18 - klo:08:53 »

Kuulemma on ollut parafiinillä jatkettua vahaa markkinoilla. Miten lie käyttäytyy?

Sain aikoinaan ison kasan pohjukkeita, joita voi käyttää vielä. Ovat ainakin 10v vanhoja.
Pohjukkeet pitää leikata jotta sopii nykyiseen Langstroth kehään.
Vähän hauraita, mutta aurinkoisella pöydällä muuttuu sitkeäksi.
5
vedenheittopaikassa näyttävät jotain keräävän, etsivän - saisivatko siitä suoloja mineraaleja...
6
Pesät / Vs: mureneva vaha
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II 16.09.18 - klo:10:28 »
.
Ei vahan pitäisi muuttua murenevaksi kuin kylmän takia. Itse olen käyttänyt yli 10 v pohjuksia, ja sinne pesiin ne katosivat..
Valamalla valmistetut pohjukset ovat hauraita kylmässä. Puristamalla vahalevyn aihiosta pohjuksista  tulee  sitkeitä.

Hauras pohjus muuttuu kestäväksi, kun huoneen lämpötila on 25C. Kun tällaisia pohjuksia leikkaa kapeammaksi, leikkuutähteet ovat murusia. Notkeasta pohjuksesta syntyy leikatessa nauhoja.

Sen tarkemmin en osaa sanoa.

Pohjuksen valmistushinta omasta vahasta on 3,5 €/kg. Viitsiikö siihen hintaan paljon pelata jos sulattaa vahan uudelleen.
7
Pesät / Vs: mureneva vaha
« Uusin viesti kirjoittanut Pchelovod 15.09.18 - klo:14:55 »
Ilmeisesti kuivunut ja kärsinyt välillä kylmyydestäkin, kun murenee.  Jos ei vahalevyjen käyttäminen lämpimässä auringonpaisteessa tai saunassa tms auta niitä notkistumaan, voi ne sulattaa takaisin vahaksi ja valaa uudestaan pohjukkeiksi tai kynttilöiksi.  Toinen juttu on sitten, jos vahaa on jatkettu jollain ...
8
Pesät / mureneva vaha
« Uusin viesti kirjoittanut khl 15.09.18 - klo:13:59 »
Heips,
mitä tapahtuu kehän vahalle kun unohtuu varastoon pitemmäksi aikaa ja muuttuu murenevaksi , tuleeko siitä vielä kunnon vahaa sulatuksen kautta?
9
Varroa ja sisuspunkki / Vs: Glyseriini-oksaalihappo liuskojen teko, suomennos
« Uusin viesti kirjoittanut Pchelovod 14.09.18 - klo:10:48 »
Kirjoita tänne, jos kokeilet.  Mulle kaveru tuo halpaa glyseriiniä ja oksaalihappoa on myös.
10
Varroa ja sisuspunkki / Vs: Glyseriini-oksaalihappo liuskojen teko, suomennos
« Uusin viesti kirjoittanut jiihoo II 14.09.18 - klo:08:25 »
.
Tein kyllä ainetta mutta jäi laittamatta pesiin.
.
Leikkasin kuhnurikakkuja kesän aikana ja etsin punkkeja, mutta en nähnyt yhtään. Siksi jätin kokeilematta. Nyt kuitenkin syksyllä viimeisissä työläissikiöissä oli pelottavan paljon.Sivuja: [1] 2 3 ... 10